Вхід | Реєстрація

А нам усе кажуть про покращення

Днями зустрівся у Полтаві зі старим другом, колегою по навчанню в інституті. Він уже десятиліття живе і працює в США, у славному місті Нью-Йорк. Увесь цей час раз на два роки чоловік приїжджає в рідну для нього Полтаву, де будує дім. У Америці Ян, так звати товариша, не купляє ні житла, ні навіть автомобіля. Він не приховує, що так і не прикипів душею до США й віку доживати збирається в Україні.

Говорили довго, тому що був час і було багато тем для розмови. Усе ж таки двадцять років після інституту не бачились. У один із моментів товариш промовив: «Я б уже повернувся назавжди, але два моменти стримує. По-перше, потрібно ж дозаробити, аби будинок добудувати. А по-друге, і це головне, вичікую, коли ж ті, що при владі, нарешті наїдяться».

Ян говорить, що йому, як людині, котра не проживає в Україні постійно, різко і дошкульно ріжуть очі й душу ті зміни, які відбуваються в державі. Точніше, змінилось, за його словами, лише одне — у колишній соціалістичний республіці повністю перемогло суспільство споживання. Причому в його гіпертрофованій формі. Рви, хапай, греби під себе — такий принцип життя став головним у суспільстві. Тут, підкреслю — це враження людини, яка може глянути на наше сьогодення відсторонено. Товариш дивувався і обурювався: «У них, в Америці, новенький автомобіль «Хюндай Елантра» коштує 10-12 тисяч доларів. Він вважається автівкою для студентів. А в Україні таке ж авто вартує 20 тисяч. Як так може бути?».

У них, у США, такого вже давно немає. І розповіді про те, що їх громадяни помішані на грошах, їх бажаннями і прагненнями керує виключно жадоба наживи, уже не актуальні. Актуальні вони більше для України.

Усе це не може не засмучувати. Хоча товариш налаштований оптимістично. Він каже: «У них усе це теж було. Але минулось, наїлися всі». І, перш за все, наїлися завдяки послідовній і цілеспрямованій політиці держави, владних мужів. Вони у США були і є. Для них Америка — понад усе.

У нас таких поки що не видно. Наші все їдять. І тому ще довго не повертатимуться в Україну мої друзі. Ян працюватиме у США, Влад і Олег — на російській Півночі, Микола, Юля і Вова — у Данії. А я намагатимусь вивчити і залишити свою дитину за межами Вітчизни. До речі, у багатьох польських вузах уже до 70 відсотків студентів — українці та росіяни. І всі, як один, хвалять навчання там. І майже ніхто не хоче повертатись. А нам усе кажуть про покращення. А «піпіредники» щось белькотіли про український прорив. Одне радує, світові цивілізаційні процеси нині відбуваються дуже швидко. І те, на що Америка витратила двісті років, ми пройдемо за п’ятдесят.


Автор: Ігор Філоненко


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
14 грудня 2012, 10:18 | Кобеляки | Редакційна


1. читач / 15 грудня 2012, 15:48
Тема дуже хороша, та хотілося , щоб автор більше приводив прикладів про те, як "ненаїдяться верхи Кобеляк", щоб газета була така як раніше коли тільки відкрилась, бо складається враження, що засновника та авторів " вже закормили", а Ехо стало нагадувати "жовту пресу".
2. водій / 15 грудня 2012, 20:17
Авторе давай домовемося. Або ти не будеш тошнити, або збереш свої шманатки, і вали звідси слідом за колями юлями васями, і всима їм подібними. Але сидіти тут і розмазувати силікон про те як тобі хреново - не треба.
3. водій / 15 грудня 2012, 20:29
Займи якусь крайню позицію, і не будь середнім - ні рибою ні мясом, котрим ти зараз являєшся у своїх нюнях, про щасливі далекі краї.
4. водій / 16 грудня 2012, 00:00
Після попереднього комента виключив я компік, та і упав дивитися телик. Хвилин через 15 як почало горіти праве вухо... Хрестюся, виходив на подвір"я снігом прохолодити, настільки було дизкомфортно. І горіло десь аж до 23-тої години, може трохи менше.

Підкреслю - праве !!!
5. Анонім / 17 грудня 2012, 09:18
Тема дуже хороша, та хотілося , щоб автор більше приводив прикладів про те, як "ненаїдяться БАРИГИ Кобеляк",ціни луплять як облуплені, машини міняють як облуплені,квартири та будинку купують у києві як облуплені, жирують як облуплені, відпочивають по кувейтах як облуплені!
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації