Вхід | Реєстрація

Винуватий той, кого б’ють?!

Потреба у написанні цього матеріалу виникла уже доволі давно. Тема насильства у школі останнім часом спливала неодноразово. Але постійно відкладав написання матеріалу на інший час. Аж доки минулого тижня мого сина не побили у стінах Новосанжарського НВК.

Для нас із дружиною не виникало сумнівів у тому, що молодший син, Василь, як і свого часу старший, Вячеслав, повинні після дев’ятирічки продовжити навчання саме у Новосанжарському навчально-виховному комплексі. Левову частку своєї трудової діяльності, а це п’ятнадцять років педагогічної праці, я віддав саме цьому закладу.

Але ті шість років, які я провів поза рідним мені закладом після обрання на посаду Зачепилівського сільського голови, стали нездоланною прірвою в моїх уявленнях про цю чудову та безпечну у свій час школу. Навіть у найкращі часи для педагогів виникала проблема зростаючого впливу насилля у школах та адекватних відповідей суспільства на нього.

Побиття технічним працівником школи учня, яке сталося минулого року, — це, без перебільшення, надзвичайна подія, яка повинна була б привести до надзвичайних заходів і у першу чергу — стосовно керівництва школи. Але якою ж була реакція органів управління освітою? З тієї інформації, що я маю, практично відсутня, адже усе обійшлося дисциплінарними стягненнями та звільненням працівника.

Знаю директора школи Миколу Решетила із 1991 року — часу, коли почав працювати у цьому закладі. Для Миколи Івановича завжди було проблемою притягнути учнів-правопорушників до дієвої відповідальності. Максимум, що він міг зробити, —  поставити їх на облік у міліції. Щоправда, серед учнівського середовища це було радше приводом для якоїсь збоченої гордості. Адже кіноіндустрія зробила із криміналітету сучасних героїв. Досить послухати тюремний шансон, який є дуже популярним серед молоді. Не знаю жодного випадку, щоб заклад подав у суд для притягнення до відповідальності батьків за невиконання ними своїх батьківських обов’язків.

Тому, зважаючи на все це, я неодноразово попереджував сина про те, що жодної участі у бійках чи так званих «розборках» він не повинен брати. Навчання у НВК давалося йому важко, адже зміна середовища, «домашньої» атмосфери Зачепилівської школи і жорстока дійсність великого навчального закладу для будь-якої дитини досить суттєвий виклик. Тому мені довелося певний період навіть відвідувати уроки, адже учителі скаржилися, що у цьому класі неможливо проводити заняття через погану дисципліну на заняттях. Перебуваючи на цих уроках, я не помічав суттєвих порушень дисципліни. Але, як пояснювали учителі, саме через мою присутність учні вели себе зразково. Син поступово вирівняв навчання, а вже в одинадцятому класі став отримувати кращі оцінки. Це не пройшло повз увагу окремих «крутих» однокласників, які почали вимагати робити для них завдання, особливо під час контрольних робіт. Склалася дивна ситуація: поточні оцінки сина були непоганими, а контрольні — низькими. Коли я почав вимагати пояснень, син зізнався, що змушений «допомагати» окремим однокласникам, а потім, якщо залишається час, виконувати свої завдання. Я категорично заборонив йому таку «волонтерську допомогу».

Результат, як кажуть, «налицо». 05 грудня 2012 року на початку другого уроку, учитель геометрії вийшла на декілька хвилин до учительської по журнал. У цей час один із однокласників почав обговорювати у знущальній формі особисте життя мого сина, на що той відповів, що не його «собаче діло», як він тратить свої карманні кошти. Не заперечую, що сказано було це доволі грубо, але реакція була зовсім неадекватною — сина загнали у куток і почали бити. У цей час інші учні спокійно спостерігали дійство, до того часу, поки це не припинив один із товаришів по Зачепилівці, однокласник Діма. Син лише ухилявся від ударів, які сипалися один за одним, але два удари в голову таки пропустив. Після цього учителька відправила його самого, без супроводу, до медпункту. Але ж будь-які удари в голову є небезпечними і могли привести до втрати свідомості! Отака відповідальність учителя.

Як тільки я отримав повідомлення від сина, одразу пригадалося, як півроку тому того ж Діму — друга мого сина — побили у школі до струсу мозку. А він — набагато міцніший хлопець. А потім згадав про зламану ключицю учня 9-го класу. Це взагалі було кілька тижнів тому… Але слава Богу, коли відвіз дитину до лікарні і медики обстежили його стан здоров’я, приводів до хвилювання стало менше.

Але тільки на перший час. Що робити із подальшим перебуванням у цьому закладі? Невже прийдеться знову сидіти на уроках та зустрічати сина після навчання? Рішення прийшло майже одразу — подзвонив своєму колезі і вже через кілька хвилин мене прийняв директор однієї із сусідніх шкіл. Він радо погодився допомогти та прийняти сина на навчання, не зважаючи на те, що до закінчення школи залишилося менше півроку.

У п’ятницю, 7-го грудня, дружина відвідала Новосанжарський НВК, подала заяву про переведення сина до іншого навчального закладу та взяла обхідний лист. При цьому їй дуже настійливо пропонували зустрітися з директором. За її словами, краще б вона цього не робила. Адже першою фразою  Миколи Решетила було: «Ви зобов’язані були зустрітися зі мною!» Отакої! Протягом трьох днів директор не зміг навіть зробити дзвінка колишньому колезі і спробувати хоч у якійсь мірі пояснити: чому він та колектив, який він очолює, не можуть виконувати свої зобов’язання стосовно захисту дітей та молоді від будь-яких форм фізичного або психічного насильства (ст. 56 Закону України «Про освіту»). Не зважаючи на те, що знав він про цю подію одразу, адже я привів сина до відділу освіти і продемонстрував заступнику начальника відділу Тамарі Кусайко результати «виховання» у цьому закладі.

Очевидно, що сказати нічого. Але є перевірена часом процедура — звинуватити потерпілого, здійснити тиск на батьків, учителів та учнів, зібрати пояснення, згідно яких саме мій син став ініціатором бійки. Адже він матом (за поясненнями однокласників) образив свого товариша, тому за це і отримав «по морді». Виходить, що він сам був винен у тому, що його побили! Усе це вилилося на мою дружину, яка вийшла із кабінету директора у ступорі від нахабства, яке не мало ніяких меж. Як призналася мені через кілька годин, відчувала себе зганьбленою, адже не змогла одразу навіть знайти слів для адекватної відповіді. І почувалася так, наче це її син побив іншу дитину.

На жаль, мені ця риса характеру Миколи Івановича дуже знайома. Тому я зовсім не дивуюся, що він завжди виходить «сухим із води», адже очолює заклад понад 22 роки. Дивує інше: у такому поважному віці (давно за шістдесят!) людині потрібно підводити підсумки життя, виховувати та ростити онуків, зробити щось і для себе — потрібно ж відпочити. Так ні, нинішній директор, як і багато з учителів, з усіх сил чіпляється за саму можливість ще трохи попрацювати. Але ж не те здоров’я, не ті можливості реагувати на виклики сучасного жорстокого світу. Я давно знаю Миколу Івановича як м’яку, добру людину, що не може жорстко реагувати на вияви насильства серед учнів, грубі порушення трудової дисципліни членами трудового колективу тощо.

Окрім того вражає бездіяльність органів управління освітою, в першу чергу відділу освіти Новосанжарської РДА. Напевно, назрів час, що принаймі у такому закладі, як Новосанжарський НВК, необхідно встановити жорсткий режим відповідальності керівника не лише за навчальний процес, але і за умови перебування учнів у школі. Можливо, саме для НВК — лідера освітньої галузі району, як виключення, ввести призначення керівництва саме на умовах трудового контракту. У ньому чітко встановити обов’язки керівництва, від яких у першу чергу залежить збереження життя та здоров’я дітей. Районній раді як засновнику закладу вкрай необхідно у найближчий час прийняти відповідні рішення та внести зміни до Статуту НВК.

Згідно із Конституцією України (254 к/96-ВР), ст. 60, Закону України «Про освіту», ст. 17, Цивільного кодексу України, я, Заріцький Михайло Андрійович, батько, звертаюся за захистом цивільного права та інтересів мого сина, Заріцького Василя Михайловича, до Новосанжарської районної державної адміністрації та Новосанжарської районної ради.

Відповідно до обставин, які склалися, мій син отримав фізичні знущання та травму, змушений змінити звичне оточуюче середовище, навчальний заклад, втратив можливість продовжувати начання на підготовчих курсах Полтавського Національного технічного університету ім. Юрія Кондратюка, чим зазнав моральної шкоди, завданої внаслідок порушення його прав через невиконання своїх обов’язків педагогічним колективом та керівництвом Новосанжарського НВК.

При відсутності дієвих заходів змушений буду звернутися до суду про притягення винних у бездіяльності посадових та службових осіб та відшкодування моральних та матеріальних збитків, завданих моїй сім’ї (ст. 17 Цивільного кодексу України).

Звертаюся до тих батьків, які не змогли відстояти права своїх дітей, яким завдана моральна шкода у цьому закладі, із пропозицією приєднатися до мене. Тільки коли ми разом візьмемося до справи, лише тоді можна бути впевненими в тому, що винні понесуть адекватне покарання, а наші діти зможуть безпечно навчатися. Мобільний телефон для контактів: (066)463-61-75.


Автор: Михайло Заріцький


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
15 грудня 2012, 13:00 | Нові Cанжари | Суспільство


1. водій / 15 грудня 2012, 19:30
Авторе, а ви дайте своїй дитині мобільник із диктофоном, и поясніть простими інструкціями що та як виконати. Це правда дещо потягне копійку із сімейного бюджету (блзько 500 грн.), але потім, на підставі здобутого матеріалу, цю копійку можа буде "скачати" десятерицею.
2. Бувалий / 15 грудня 2012, 20:49
Автор залишив номер телефону. Але хотілося б отримати саме тут публічну відповідь принаймні на три запитання.
1. Чи були подібні проблеми у цій школі у Вашого старшого сина Вячеслава?
2. Як часто, на яких підставах і у якій ролі Ви безпосередньо були присутні під час учбового процесу у цьому класі?
3. А може проблема в іншому?
3. Анонім / 16 грудня 2012, 11:14
Проблема виховання учнів Новосанжарського НВК стоїть вже досить давно, учні б"ють один одного, знущаються з викладачів, дозволяють собі говорити всяку гидоту в їх бік. А чому? Бо напевне знають, що з боку директора ніякого покарання не буде. Вони ходять до нього в кабінет як на прогулянку. А директор ще й може при батьках та учнях принизити тих же своїх підлеглих-вчителів. Відділ освіти "під побоком", але займає позицію "нічого не бачимо й не чуємо". Дивно, чи не так?
Щодо Василя та Дмитра, то це далеко не ті діти які могли вести себе зухвало та "нариватися" на неприємності. І насамперед це мав помітити класний керівник і дбати про те що попередити знущання своїми "крутими" вихованцями над нормальними, розумними учнями.
Шановному директору Новосанжарського НВК вже давно треба сидіти вдома, бо нема вже тієї наснаги та бажання виконувати свої обов'язки. А разом з ним треба давно йти на відпочинок з десяику вчителів-пенсіонерів аби наша молодь могла прийти та стати до роботи в школі.
4. читач / 16 грудня 2012, 22:00
   Відкрити коментар, який містить ненормативну лексику
"Для Миколи Івановича завжди було проблемою притягнути учнів-правопорушників до дієвої відповідальності." притягувати повинна кримінальна міліція у справах неповнолітніх. Якщо призначать директором такого, або подібного дебіла як Козак то Ви будете згадувати Миколу Івановича !
5. Ира / 17 грудня 2012, 18:04
Дуже співчуваю вам , в усьому з вами згодна , але е такі батьки навіть у нашому класі Н.Євсюкова яка теж вважає ,що винен той кого б’ють.На батьківських зборах завжди захищає тих учнів які знущаються над іншими .передаю дослівно її слова :" А Ви не подумали що цей учень якого побили міг спровокувати бійку ?!"...І це сказала жінка у якої є син,який спровокує кого хоче ...І я їй відповіла на батьківських зборах :" Так що треба вбивати дитину ?"...То мене підтримали лише одиниці ...Так що казати за дітей якщо батьки такі .
6. Людина / 17 грудня 2012, 20:29
Н Євсюкова це та що працює в метокабінеті? Так, риба гніє з голови. А ви поцікавтесь начальником відділу освіти. От цій людині все "по барабану". Людям по 50 % авансу дав, заставлявав "ненав"язливо" за власний рахунок йти у відпустки.
А от автобус для дітей чим запрвляти його не цікавить.Дітям в школах їсти немає чого. Мабуть йому ніколи - дуже активно влаштовує особисте життя,яка ж тут робота на ум йтиме.
З людьми поводить себе по хамськи, грубіян, два слова без папірця не зв"яже і це - воно - "обличчя" відділу освіти . Він скоро довалить все що є.Тарана ми ще довго будемо згадувати, який відвойовував кожну школу, захищав як міг.А цей все позакриває школи тільки "намікнуть".Бо саме страшне те, що йому все БАЙДУЖЕ.
А ви говорите про школу. Наші діти це дзеркало в яке дивимось ми.
7. просто Марія / 17 грудня 2012, 22:29
людино! Я з вами у всьому згодна. Але ми говоримо про школу, про проблеми. Сьогоднішня школа небезпечна для дітей. Як не вчителі - заробітчани так однокласники - звірюки - садисти . Крайніх немає. НЕ відповість ні роайоно ні директор.
8. ЛОЛ / 17 грудня 2012, 22:36
нє,я згодний з людиною,але й маша права,не про начальника районо балчка йде.Хоть він і є також частиною цього беспредєла!!!! ПРИ ТАРАНОВІ ТАКОГО Б НЕ СТАЛОСЯ - 1000000%.Але треба пресікати це діло по строгому.

хай на школи якусь копійчину виділять.Поставлять камери і хай вони пишуть,тільки учні щоб не знали!! і я кажу директор піде з фанфарами на пенсію при цьому бігом!!!!!!!!!

І змінимо ми не одного директора,поки таке не припиниться!!
ХОЧА, ТАКЕ ПОБИТТЯ І ЗНУЩАННЯ БУЛО,Є І БУДЕ!!!!!
9. водій / 18 грудня 2012, 00:38
У цій справі я збоку, та всеж мені вкрай любопитно - якщо гнів такий массовий (судячи із каментів), чому ніхто не збере підписів, і не направить заяву на директора школи за бездію? Хоча б.... Голос більшості, заява більшості, є вирішальними - чому про це ніхто не пам"ятає? Чому народ не зрозуміє що вплив за ним а не за директорами, і не тільки зараз, а завжди! Народна більшість, якщо вона є, може усе!

Поясніть хто небудь будьласка.
10. Проходив поряд / 18 грудня 2012, 20:28
Знайшли кого слухати. Людину без принципів і будь-яких переконань. Згадайте скільки він змінив партій (в Санжарах вже всі закінчились) і ви зрозумієте звідки ростуть ноги у цієї статті. Чиє замовлення виконуєте, Михайле Андрійовичу, цього разу?
11. Знову повернувся / 18 грудня 2012, 21:02
Приховування і перекручування фактів - ось стиль роботи нешановного Михайла Андрійовича. А яким боком підготовчі курси технічного університету відносяться до НВК. Чи може ви грошенят на навчання свого синка моральною шкодою вирішили підзаробити? Будьте чесними до кінця. Хоча вам це не властиво.
12. Ветеран / 19 грудня 2012, 14:05
Шановні батьки! Одумайтесь і не кидайте своїх дітей на амбразуру бруду, адже їм ще жити й жити. Не потякайте дрібницям, а виховуйте своїх дітей, щоб вони мали повагу перш за все до себе, своїх товаришів і старших. Ви прислухайтеся яким жаргоном вони говорять на вулиці, придивіться які напої вживають, вуха в'януть в очах тьмяніє. А в школі, що на кожного учня сторожа чи охоронця? Пригадайте, як ви були учнями, скільки раз штовхалися і ніхто не знав із ваших батьків за що коли і де, бо вас не опікували так як зараз. Щодо роботи директора та учителів, то хай пан Заріцький напише чому він втік із школи на "почесного" голову, та як відносився до дітей у цьому ж НВК, як висловлювався про них в їх присутності ("дебілам" і "придуркам" можна також висловити свою думку) і ніхто на нього не писав. Вважаю цю тему необхідно закрити раз і назавжди, і займатися кожному своєю справою!
13. істина / 19 грудня 2012, 22:03
Я особисто не знайома з паном Заріцким,можливо автори коментарів №10,11 мають рацію щодо характеристики його особи.Але ну дуже вже схожі стилі написання коментарів двох різних за ніками авторів.Чи це один дописувач?В такому випадку чиє замовлення виконує він?А проблеми в НВК є великі з забезпеченням учнівської,учительської дисципліни,з "обов"язковими" платними додатковими позаурочними навчаннями,кадровою анархією та іншим " нафталіном".Подібні питання потрібно вирішувати негайно.
14. Новачок / 19 грудня 2012, 22:58
Шановні! Всім зрозуміло що пан Заріцкий працює на чиюсь мельницю. На мельницю, а можливо на маховик який хоче знести Решетила. На нього районне начальство (Шовкопляс, Левицький ) давно "точать зуб". Але проблема в іншому , що ми ,батьки, повинні нести відповідальність за своїх дітей.
І школа виконує певним чином свої обов"язки. Але дивує інше - чому такі як Зінченко , Решетило керують освітою в районі, в НВК. Що немає кращих, ініціативніших і достойніших. Зінченку треба їхати в своє Чутово(хай там проявляє свою "педагогічну майстерність" якщо вона є, а її не має це всім відомо), поки не довалив освіту в районі. А Решетилу на пенсію.
15. Ніка / 20 грудня 2012, 15:21
Шановні! Чому ніхто з Вас не замислюється, що все починається з сім ї. Саме сім я здійснює найбільший вплив на формування особистості. А тепер подумайте який приклад і висновок зробить цей синочок, за якого папа так по хамському вступився? Висновок один: давайте всіх втоптувати в грязюку, обливати брудиом тощо. Ні!!! Потрібно замислитися і прпорвести роботу з власною дитиною. Ввечері відійти від телевізора чи покласти подалі моб. телефон і приголубити власну дитину, вчити її добру, милосердю особливо власним прикладом!
16. читач / 21 грудня 2012, 00:04
згоден з Нікою, школа допомагає у вихованні дитини.А Заріцький роздув з мухи слона. Та чи з’ясував він істину? Чи тільки беззаперечно вірить своєму синові? Чому мовчить проте, як його дружина стусанами з’ясовувала стосунки з однокласниками свого сина у Зачепилівській школі, де їх сім’я є "царствующей"? Чи навів порядок на території своєї с/р, де наркоман на наркоманові і наркоманом поганяє? А про начальника відділу освіти правду пишуть, та й Решетилу треба міняти і стиль і ставлення до роботи. А під Заріцькоим трон трясеться, бо судячи з усього мітить на директорство у "ненависному" НВК.
17. Люся / 26 грудня 2012, 16:21
Я згодна з Нікою, що школа лише допомагає у вихованні, а головне виховання - в сімї. Так де ж беруться ті "однокласники - садисти і звірюги" як сказано у статті.В яких сімях їх виховують? Чи не в сімях наших новосанжарських горе-керівників різних рангів? Дуже легко обвинуватити в усьому школу. Та хіба ж школа винна в тому, що діти бездоглядно бродять вечорами, вживають спиртне та наркотики. Хіба гроші на все це їм дає директор школи? Ви, батьки, пожинаєте плоди своєї бездіяльності у вихованні, відкупившись замість виховання компютерами, телефонами, грошима.А ви,шановний пане Заріцький, замість того, щоб винити директора та вчителів,подумайте чим ваш син кращий від інших, якщо має тисячі на карманні розходи та ображає однокласників нецензурною лайкою. Чи не ваші це часом промахи у вихованні?
18. Castle / 28 грудня 2012, 11:27
В Зачепилівці наркоман на наркомані. В Зачепилівці сільський голова - Заріцький М.А. Його синок програє тисячі. Дивлячись на це цими громадянами повинно вже давно зацікавитись і СБУ і МВС.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації