Вхід | Реєстрація

Міська влада не карає, а накладає штрафи

Позаминулого четверга відбулась чергова рада ветеранів. На ній обговорювали ураження зору при цукровому діабеті та новий Кримінально-процесуальний кодекс.

Цього разу на зустріч з ветеранами до зали засідань Кобеляцької міської ради запросили лікаря-окуліста Кобеляцької ЦРЛ Людмилу Строніну та заступника міського голови Олександра Письмака.

Розпочала засідання лікар-окуліст. Вона розповіла про ураження зору при такому захворюванні, як цукровий діабет. Зокрема, наголосила на тому, що хворих на діабет у світі понад 180 мільйонів. Ураження різних органів і систем при цукровому діабеті є основною причиною інвалідності та смертності хворих. Захворювання переважно з’являється непомітно й нерідко проявляється лише тоді, коли серйозно уражає судини, органи зору, нирки й серце. Діабет небезпечний своїми наслідками. Найчастіше ускладнення, яке зустрічається у пацієнтів з цукровим діабетом — це діабетична ретинопатія. Вона займає одне з перших місць серед причин виникнення сліпоти, а кількість випадків утрати зору в результаті ретинопатії збільшується з року в рік. Ризик розвитку сліпоти у пацієнтів із цукровим діабетом у 15-20 разів вищий, ніж серед інших груп населення. Нерідко трапляються випадки, коли саме офтальмолог уперше виявляє ознаки діабету на очному дні і направляє хворого на обстеження до ендокринолога.

Лікар-окуліст наголосила, що для попередження сліпоти при діабеті насамперед необхідно врегулювати кількість глюкози у крові. Ретельний контроль рівня цукру в крові, дотримування необхідної дієти, контроль артеріального тиску та здоровий спосіб життя дають можливість зменшити ризик утрати зору від ускладнень діабету. І навіть якщо у хворого на діабет немає ніяких скарг, оглядами окуліста нехтувати не варто, адже діабетична ретинопатія розвивається поступово. Отже, і розвинуті стадії можуть бути непоміченими. Вчасний огляд очного дна, стану судин, своєчасно розпочате лікування — дають можливість уникнути незворотної втрати зору.

Наступним до слова запросили заступника Кобеляцького міського голови Олександра Письмака. Він коротко розповів про роботу виконавчого комітету міської ради.

Зокрема про те, що на розгляд виконкому цього року надійшло понад 2 тисячі 380 звернень. Кобелячани звертаються з різних питань. Та найбільше — із земельних та визнання права власності. Також було розглянуто безліч спірних питань. За словами заступника міського голови, цього року було вирішено понад сто спорів із визначенням меж земельних ділянок.

— У основному, межові спори виникають між сусідами, — стверджує Письмак. — Та ми їх намагаємося врегульовувати.
За словами Олександра Васильовича, допоміжним органом виконавчого комітету є опікунська рада, яка складається з п’яти чоловік. На підставі рішення опікунської ради виконком приймає вже своє остаточне рішення. Також при виконавчому комітеті є адміністративна комісія, яку, власне, очолює Олександр Письмак. Комісія, для прикладу, може вирішувати проблеми продажу тютюнових, алкогольних і слабоалкогольних напоїв неповнолітнім.

— Проте міська влада карати порушників не має права. Вона лише може накласти штраф, — наголосив заступник міського голови.

Та найголовніше, за словами Олександра Васильовича, жодне з рішень виконавчого комітету не було спростоване та оскаржене судом чи прокуратурою.

Далі Олександр Письмак зупинився на новому Кримінально-процесуальному кодексі. Ця тема йому знайома, адже раніше Олександр Васильович очолював Кобеляцький райвідділ внутрішніх справ. Зокрема, він зупинився на досить скандальному питанні поховання, яке існує у цьому ж Кодексі.

Після прийняття нового КПК питання поховання викликало безліч невдоволень та обурень по всій країні.

Згідно Кодексу ледь не кожен померлий мав підлягати розтину, а перед тим, як ховати, родичі повинні були отримати дозвіл із прокуратури. Та Олександр Письмак роз’яснив, що надалі, як і раніше, жодних ускладнень із похованням не буде. Розтинатимуть лише тих померлих, обставини смерті яких мають ознаки криміналу. Дія нового Кримінально-процесуального кодексу ніяк не позначиться на процедурі поховання.

— Ніхто не буде робити розтин трупів бабусь, дідусів, людей, які померли своєю смертю дома і при цьому хворіли, — стверджує Письмак. — Розтину підлягатимуть лише ті померлі, обставини смерті яких мають ознаки криміналу.


Автор: Дарія СТАРОСТІНА, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
19 грудня 2012, 09:28 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації