Вхід | Реєстрація

Навіщо ж у діжку гадити?

У редакцію принесли аудіозапис. Учні одного з кобеляцьких навчальних закладів записали на диктофон у мобільному телефоні виховну бесіду, яку проводила з ними вчителька. Розмова відбулась під час класної години. А мова йшла про всім відомий процес, який називається ремонт класу. Точніше, говорили про збір коштів на цей самий ремонт. А ще конкретніше, про учнів, батьки яких не здали гроші. Це дуже обурило педагога. І вона емоційно розпікала учнів, навіть назвавши їх паразитами. Мовляв, чому одні здають, а інші відмовляються. Батьківський комітет вирішив, отже, усі повинні платити.

Інший аргумент педагога: освіту недостатньо фінансують. І гроші на ремонт закладів здають починаючи з дитсадка і закінчуючи університетом.

Один із учнів спробував несміливо зауважити: «Так із батьками і говоріть. Ми тут до чого, ми грошей ще не заробляємо». Безумовно, ні з ким із батьків-відказників педагог після цього не говорила. Адже знає, що вони праві. Люди заплатили податки. І все, крапка. А здавати гроші на всі інші цілі — це їх право, але не обов’язок. І ніякий батьківський комітет, тим більше дирекція школи чи відділу освіти, примусити їх до цього не можуть.

У даному випадку вчителька застосувала примус колової поруки. Він залишився у нас ще з часів російського середньовіччя. Це коли податки збирали з усієї общини. І люди платили навіть за тих, кому нічого дати. Але в Росії цей принцип був узаконений. У нас — ні. Закону немає, але свідомість не змінюється. До речі, принцип колової поруки застосовували і під час розстрілів. Стріляли кілька чоловік і кожен тішив себе думкою, що вбив людину не він.

Чомусь згадалася інша історія з нашого недалекого минулого. Її розповіла жителька села Кірове. Було це в сумнозвісному 1932-ому році. Місцеві активісти ходили по хатах селян і забирали у них збіжжя. Брали не лише зерно, а все, що можна з’їсти. І от в оселю прийшли ці активісти. Забрали все. У сараї залишилась лише величезна діжка з солоними огірками. Запопадливі продзаготівці спробували її перекинути. Але не вийшло, заважка діжка виявилась. Тоді один, найвідданіший, а можливо — «найвинахідливіший», заліз у неї, зняв штани і справив нужду прямо у розсіл з огірками. Логіка зрозуміла: нехай іншим гірше буде.

Ті часи минули. Але традиції залишилися. Свідомість не змінилась. І будьте певні, якщо партія скаже, нові комсомольці знайдуться. А щодо недостатності фінансування. Вибачте, але ця теза — від лукавого. Згідно з офіційними даними, у цьому році з держбюджету витратили 2,5 мільярди гривень на поїзди «Хюндай». Але ж то — партія і правітєльство. Їх попробуй дожени та пхни. Легше ж слабшого нагнути. А при нагоді — і в діжку нагадити.


Автор: Ігор Філоненко


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
21 грудня 2012, 10:22 | Кобеляки | Редакційна
1. Ассасин / 21 грудня 2012, 15:18
Какие стукачи...
2. Нью Йорк / 22 грудня 2012, 08:56
Молодці школярі!
Якщо є проблеми з фінансуванням, хай освітяни це доносять вище. І не вийобуються під час приїздів різних чинів (мол, подивіться як у нас все харашо), а вказують на реальні проблеми.
З іншого боку, за це можуть летіти голови директорів та завосвіти. Ажде високопосадовці із притаманним їм цинізмом можуть дійти висновку, що директори просто не справляються із обов’язками, раз у них щось там погано.
Замкнуте коло. Але ці проблеми — явно не батьків.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації