Вхід | Реєстрація

Лише 2% підприємців сплачують внески у всі фонди

Проблема взаємодії державі та її громадян у розрізі сплати обов’язкових податків і зборів є актуальною для всіх країн світу. Так вже створена людина, що їй не хочеться віддавати в казну свої гроші зароблені чесним, або й не дуже, шляхом. Яскравим підтвердженням цього є нещодавній скандал із еміграції з Франції всесвітнього відомого актора Жерара Депардьє. Ну не хоче чоловік віддавати державі 75% зі своїх мільйонних заробітків.

У Україні питання податкової дисципліни ще актуальніше. Рядові платники, особливо підприємці, певно надивившись і наслухавшись про офшорні подвиги своїх старших колег теж не надто горять бажанням виявляти дива законослухняності. Відверто кажучи їх можна зрозуміти. Особливо з огляду на сумнівну ефективність використання бюджетних коштів. Так, приміром, українці вже більше року щодня сплачують збір на утримання доріг, який закладений у вартість бензину та дизпалива. І це вже не ті 50 чи 100 гривень у рік, як було раніше. Зараз ці суми обраховуються тисячами, а дороги, особливо в сільській місцевості, кращими так і не стали. Щось схоже відбувається і в питанні сплати внесків до пенсійного фонду. Чимало підприємців розмірковують так: «— Невідомо чи доживу я до пенсії, тому й платити у пенсійний фонд не буду.»

Можливо, саме через це лише 70% підприємців, які здійснюють свою діяльність у кобеляцькому районі виконують вимоги законодавства про єдиний соціальний внесок в Україні. Ще менше кобелячан зважились робити внески у всі без винятку соціальні фонди. Їх всього-на-всього 32 чоловіка. Це 2% від загальної кількості платників. Хоча число таких платників постійно збільшується. У минулому році їх було лише 19. Між тим річна різниця у сумі оплати в порівнянні із звичайним єдиним соціальним внеском становить 250 гривень.

У кобеляцькому відділенні пенсійного фонду стверджують, що практично всі бізнесмени, які робили внески у різні соціальні фонди на протязі року скористалися хоча б якими-небудь пільгами. Хтось з’їздив по пільговій путівці в санаторій, а хтось просто отримав виплату перебуваючи на лікуванні.

Є й протилежні приклади. Кілька років тому в ДТП загинув один місцевий підприємець. Після смерті у 30-річного чоловіка залишились сиротами троє дітей. Але по скільки бізнесмен діяв нелегально, не роблячи ніяких відрахувань в жоден фонд, то малюки залишилися без соціальної допомоги по втраті годувальника.


Автор: Степан ЛУГОВИЙ


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
20 грудня 2012, 18:16 | Кобеляки | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації