Вхід | Реєстрація

Віктор Слаута: зерно, цукор і м'ясо знов мають стати стратегічною продукцією

На Полтавщині побував міністр аграрної політики в опозиційному уряді Віктора Януковича Віктор Слаута. В нашій області відомий аграрій зустрівся з керівниками сільгосппідприємств, фермерами і селянами, аби обговорити розвиток аграрного сектору, існуючі проблеми та першочергові кроки, які треба буде зробити після перемоги на президентських виборах кандидата від Партії Регіонів Віктора Януковича. Виявляється, нині сільгоспвиробники платять 19 видів різних податків! За статистикою, в Україну завезли 600 тисяч тонн м’яса і 320 тисяч тонн – приблизний розмір контрабанди. Україна має 20 мільярдів боргу тільки МВФ, а загалом 300 мільярдів боргових зобов’язань загалом.
Це, фактично, дефолт.
При цьому, за словами Віктора Слаути, уряд хоч і наобіцяв багато для аграрного сектору, але фактично привів його до повного занепаду. За словами Слаути, ситуацію б поліпшило запровадження єдиного податку, в основу якого б становили обсяги землі і виробництво продукції. Крім того, треба захищати виробників з допомогою державної митної і тарифної політики, а за створення нових робочих місць у сільському господарстві звільняти від податків взагалі. Міністр опозиційного уряду наголосив, що це не фантастика, бо більшість схем працювали, коли кабмін очолював Віктор Янукович.
Та навіть нинішні рішення Кабміну свідчать про крайній непрофесіоналізм його очільників. Приміром, боляче по знекровленому селу вдарить пропозиція уряду обмежити торгівлю сільгосппродукцією. Селянка Валентина Володимирівна, яка торгує молоком на базарі у Полтаві, бідкається: «Ніхто нас не чує, отих селян, цих бідних, які рано встають, які годують людей городських! Ось у мене дві корови, а хочуть з нового року заборонити на базарі продавати молоко. І що далі? Я буду голодна, і люди біля мене будуть голодні, і діти мої. У мене вища освіта, пішла б я робити – так все ж розвалене, а то я хоч себе годую. Треба спочатку створити умови людині, щоб вона і себе прогодувала й інших, а потім уже закривати та обмежувати. Оті, хто хоче це заборонити, хто дуже гарно обіцяє і у великих кабінетах гарно розказує, – оце б встали раненько, взули кирзові чоботи, подумали б, де корові сіна накосити, у грязюці б поборсалися, попололи буряки, потягали води, усю сільську роботу робили… Може, потім би і подумали: таки ж важко людині в селі робити! Треба їй допомогти!»
Усе це почув Віктор Слаута, перебуваючи в Полтавській області. Не менш гарячою була і його зустріч із керівниками агроформувань та фермерами. Розгорнулася жвава дискусія щодо бачення майбутнього села. Одностайними були в одному – уваги нинішньої влади до проблем села недостатньо, аби з пафосом говорити про Україну, як житницю Європи. Президент Асоціації «Насіння Полтавщини» Василь Степанко переконаний, що результат буде тоді, коли державні програми матимуть конкретне спрямування: від бюджету до виробника. «Давайте зробимо доплату: продав я молока 100 тонн – заплатіть, якщо у вас є гроші. Дайте кредити пільгові спеціально для виробництва цукрових буряків. Скажіть, що буде ціна нормальна – і справа піде. А якщо тільки скажуть, що доплатимо, а грошей не даватимуть – діла не буде».
Підсумовуючи зустріч, Віктор Слаута наголосив: держава повинна знову повернутися обличчям до села, бо сільськогосподарська продукція (зерно, цукор, м'ясо) мають знову стати для України стратегічними. Міністр опозиційного уряду пропонує в майбутньому 5% від суми бюджету будь-якої територіальної одиниці спрямовувати на розвиток сільського господарства, а 1% – на розбудову інфраструктури села. Також необхідне пільгове оподаткування, держфінансування угідь в розмірі не менше 200 гривень на гектар ріллі, відновлення соціальної структури села. Віктор Слаута під час зустрічей з керівниками сільгосппідприємств і фермерами обговорив з ними подальші шляхи розвитку галузі, які аграрники області виклали у формі угоди і планують запропонувати підписати її Віктору Януковичу, щоб втілити в життя після перемоги кандидата від Партії регіонів на президентських виборах.

Автор: Анна Воробйова, www.regionnews.poltava.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
25 грудня 2009, 13:32 | Полтавщина | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації