Вхід | Реєстрація

То даішники, то морози

То даішники, то морози

Номінація «Обіцянка року»

Уже в цьому році районна влада обіцяла провести розчищення річки Кобелячок і забезпечити жителів Ганжівки централізованим водопостачанням. Але в силу об’єктивних та суб’єктивних причин ці обіцянки так і не були виконані.
Читачі «ЕХО», певно, помітили, що тема розчищення річки Кобелячок у межах райцентру постійно висвітлюється на сторінках тижневика. Починаючи з 2008 року, коли був виділений перший фінансовий транш на проведення робіт і закінчуючи кількома сходками кобелячан на березі річки (про все це можна було прочитати і обговорити). Особливо загострились пристрасті навколо розчищення річки у 2012 році, адже в літній період у кількох місцях Кобелячок фактично пересох. Чимало людей пов’язують це з невдалим, на їх думку, проектом розчищення. Хоча, заради справедливості, потрібно нагадати, що на Полтавщині різко обміліли, а то й висохли, десятки інших водойм. Навіть таких, де гідромеліоративні роботи не проводились узагалі. Аж ось у серпні ми отримали інформацію про те, що обласна влада виділила кошти на продовження робіт із розчищення Кобелячка.

Протягом цього часу відбулися сходки місцевих жителів із представниками влади та проведено декілька екологічних комісій. У ході обговорення виникало досить багато суперечливих питань. Найголовнішим було питання грунту біля річки. Точніше, що з ним робити: розгортати чи вивозити? І вже в кінці вересня біля Кременчуцького мосту востаннє зібралась ініціативна група в складі представників районної та міської влади, проектантів та представників технічного нагляду обласного управління водних ресурсів.

Тоді проектант управління водних ресурсів повідомив, що загалом, на проведення всього технологічного процесу необхідно 400 тисяч гривень. Виділено — 280. Отже, на розчищення обох ділянок річки у повному обсязі грошей не вистачало. А роботи планували провести в районі Кременчуцького мосту та Бабенкової ями. Тому він запропонував виконувати розчищення доти, доки вистачить коштів. І розпочинати працювати на обох ділянках одночасно.

Зрештою, тоді було прийняте рішення підписати договір із підрядником ТОВ «Промхімбуд» і приступити до робіт на обох ділянках одночасно. Що ж стосується ґрунту, то домовилися розгорнути його так, як це значиться у проекті.

Головний розпорядник коштів, замовник будівництва Михайло Андрусенко вже після зустрічі нам повідомив, що роботи з розчищення річки мали розпочатись ще на початку жовтня.

Днями голова Кобеляцької райдержадміністрації Анатолій Таранушич розповів, що на рахунку підрядника зараз знаходиться 80 тисяч гривень. У жовтні він мав привезти з Києва необхідні технічні засоби. Та тоді цього так і не зробив. А на сьогоднішній день працівники ДАІ не пропускають по автошляхах такий великий транспорт. Та за словами Анатолія Таранушича, як тільки-но пропустять техніку, розпочнуться відповідні роботи. Імовірно, це буде вже після Нового року.

 

Ганна Захарченко все ще чекає води

Жителі невеличкого села Ганжівка, що за п’ять кілометрів від Кобеляк, ніколи не мали власного водогону. Десятиліттями вони користувались водою зі звичайних колодязів. Та останні кілька років селяни змушені привозити воду з райцентру або з сусідньої Мідянівки, де є централізоване водопостачання.

Та нині ганжівські жителі нібито побачили світло у кінці тунелю: у них з’явилася надія на появу в їхніх оселях придатної для вживання води. Ще два роки тому сільська рада подала документи для участі в одному з мікропроектів, що фінансує Організація Об’єднаних Націй. Мета проекту — забезпечити Ганжівку питною водою, конкретніше — упорядкувати артсвердловини. Для цього громаді потрібно було зібрати 5 відсотків грошей від необхідної для проведення робіт суми. Іншу частину коштів мали надати відповідно ООН та обласна рада. Та «ООНівських» грошей явно не вистачало для проведення водогону по всьому селі.

Вихід із ситуації знайшовся досить несподівано. Як відомо, жителі Ганжівки довго і настирливо протестували проти існування на території їх громади кобеляцького міського сміттєзвалища. І от під час однієї з зустрічей влади і громади, присвяченій даній проблемі, голова Кобеляцької райдержадміністрації Анатолій Таранушич пообіцяв сприяння у проведенні по селу водогону. І, потрібно віддати йому належне, слова дотримав. Із районного бюджету спочатку виділили 100 тисяч на ремонт артсвердловини. Потім надали ще 74 тисячі гривень на будівництво водогону. А зараз на спеціальному рахунку в Держказначействі знаходиться ще 615 тисяч, що надійшли вже з обласного бюджету.
У жовтні збір документів для початку робіт знаходився на фінальній стадії. Тоді вже були визначені і підрядники, котрі трудитимуться у Ганжівці. Так, фірма «Укртермосервіс» мала втілювати в життя «ООНівський» проект, пов’язаний із артсвердловиною, а «Термосервіс» — вести водогін по селу.

У листопаді в Ганжівці була проведена нарада під керівництвом голови РДА Анатолія Таранушича. На ній розглядались питання, пов’язані з будівництвом водогону.

На зібрання, крім представників райдержадміністрації, прибули сільський голова Сергій Кобель та уповноважені від організацій, які, власне, й займатимуться створенням у Ганжівці мережі централізованого водопостачання. Володимир Козуля представляв «Термотех», а Дмитро Симоненко — «Укртермосервіс». У результаті наради визначились із орієнтовним терміном закінчення робіт. Зупинились на даті 15 грудня. Саме до цього дня в Ганжівці мав з’явитись водогін. Підведення ж до дворів може розтягтися в часі довше.

Наразі, Анатолій Таранушич повідомив, що основною проблемою, чому роботи не завершились 15 грудня є те, що вдарили морози і земля замерзла. Та проведення водогону в Ганжівці вже на фінальному етапі. Та як запевнив голова РДА, тільки-но земля розмерзнеться, роботу одразу ж доведуть до кінця і проблем ніяких не буде.


Автор: Дарія СТАРОСТІНА, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
28 грудня 2012, 12:28 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації