Вхід | Реєстрація

«Намалювала б мир у світі. Схожий на картинку з радянських підручників»

Десятикласниця Валерія Лужанська з села Великий Кобелячок — цікава співрозмовниця та багатогранна особистість. Дівчина розповідає, що малювати навчилася самостійно, без спеціальної художньої освіти. Натхнення дівчина черпає з подорожей і гарної музики.

— Валеріє, розкажи як трапилося, що ти захопилася малюванням?

— Малюю з дитинства. Моя мама працювала в школі педагогом-організатором і часто приносила додому малювати плакати, оформляти стінгазети і таке інше. І я їй допомагала. У 6 класі за порадою вчительки образотворчого мистецтва я почала перемальовувати картинки і фотографії, які мені подобалися. А власні ідеї почала втілювати на папері десь рік тому. У художній школі не навчалася — я самоучка.

— Пам’ятаєш, коли вперше спробувала малювати пастеллю?

— Набір пастелі і спеціальний папір мені подарували рідні минулого літа. Цей набір у художньому магазині придбала сестра, адже вона знала, що я давно хотіла спробувати щось нове, крім фарб і олівця. Я в той же день намалювала пейзаж.

— Що найбільше тобі подобається малювати?

— Здебільшого малюю природу і тварин, а також архітектурні споруди, побачені під час подорожей. Наприклад, на створення картини «Старе місто» мене надихнула поїздка до Львова. Хоча на самій картині зображена Венеція. А от людей малювати не подобається. Колись малювала портрет, витратила нього майже місяць, а бажаного результату так і не отримала.

— Що надихає? Як з’являється задум майбутньої роботи, спонтанно чи виношується деякий час?

— Як правило, ідея виношується поступово. І лише через деякий час я беруся за роботу над задуманою картиною. Буває, що доводиться відволікатися під час творчого процесу, а потім втрачається інтерес і натхнення. Тому в мене багато недопрацьованих робіт. На творчість мене надихають подорожі, музика…

— Який твій найулюбленіший колір?

— Подобається зелений, бо він позитивний і заспокоюючий. А також жовтий — колір сонця. Хоча я малюю здебільшого простим олівцем і пастеллю чорного та сірого кольорів.


— Роботи яких художників тобі найбільше до душі? Можливо, з когось береш приклад?

— Подобаються роботи Ван Гога, Леонардо Да Вінчі.

— Якби тобі запропонували намалювати мрію, що б ти зобразила?

— Як би це банально не звучало, намалювала б мир у світі. Щось схоже на картинку з радянських підручників, де діти тримаються за руки (сміється — авт.).

— Твоя майбутня професія буде пов’язана з малюванням?

— Так. Планую вступати у педагогічний університет, на факультет образотворчого мистецтва. Крім учителя образотворчого мистецтва, можливо, хотіла б ще здобути освіту архітектора.

— Чи маєш якісь захоплення крім малювання?

— Люблю читати, особливо фантастику. Шкільна програма мені здебільшого не подобається, але нещодавно прочитала цікавий роман Оскара Уайльда «Портрет Доріана Грея». Мої улюблені письменники — Оскар Уайльд і Чарльз Діккенс. Також із недавно прочитаних сподобалася книга Енн Райс «Інтерв’ю з вампіром». Ще захоплююся музикою. З минулого року беру уроки гри на гітарі. Найбільше подобається грати ліричну музику.

— Яку музику слухаєш? Хто з виконавців тобі подобається найбільше?

— Не можу сказати, що я слухаю музику якогось одного напрямку, вона різна… Подобаються гурти «Скай» і «Нірвана».

— Ти казала, що любиш подорожувати. Розкажи, де ти була і де б хотіла побувати.

— Була у Києві, Львові, Запоріжжі — ці міста я відвідала завдяки шкільним екскурсіям. Також об’їздила всю Полтавську область. Дуже хочу в Одесу, прогулятися «Привозом» (посміхається, авт.). А якщо брати в рамках усього світу, то, звичайно, відвідала б легендарне класичне місто Лондон та сучасне  Нью-Йорк.

— Який подарунок на Новий рік ти хотіла б отримати від Діда Мороза?

— Я гадаю що все необхідне з матеріальних речей у мене є. Хіба щось нематеріальне, на майбутнє. Щоб я здобула бажану професію і щоб у моїх рідних і друзів усе було добре. Також хочу собі щастя. Як і кожна людина, напевно…


Автор: Оксана ЛЕВЧЕНКО, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
29 грудня 2012, 15:41 | Нові Cанжари | Цікаве
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації