Вхід | Реєстрація

У Кобеляки працювати лікарями не їдуть

Минулого понеділка відбулось останнє цього року засідання колегії та апаратна нарада Кобеляцької райдержадміністрації. На ній говорили про систему цивільного захисту та про підсумки чергового призову юнаків на строкову військову службу.

Розпочали нараду з урочистостей. 24 грудня в Україні відзначали День працівників архівних установ. Тому Микола Шабалтій від імені всіх присутніх у залі привітав архіваріусів зі святом та вручив їм квіти. І додав, що цикл професійних свят у нашій державі досить логічно завершується саме Днем працівників архівних установ.

Після поздоровлень перейшли до питань у порядку денному. Першим до трибуни запросили головного районного лікаря Івана Супруненка. Він доповів про стан виконання на території району Програми економічних реформ на 2010-2014 роки в галузі медицини.

За його словами, головною метою реформи медичної сфери є поліпшення здоров’я населення, забезпечення рівного доступу громадян до медичних послуг належної якості. Так, із 2011 року проведене реформування Дашківської та Іванівської дільничних лікарень у Дашківську та Іванівську амбулаторії загальної практики — сімейної медицини. З 1 січня 2012 року змінено статус Світлогірської районної лікарні в Світлогірську дільничну лікарню. Білицька міська лікарня також змінила статус на дільничну. З 1 січня 2012 року розпочала свою роботу Орлицька амбулаторія загальної практики — сімейної медицини. На сьогодні в районні не вирішене питання щодо реформування Озерської дільничної лікарні, у зв’язку з супротивом громади. Проте, у закладі, за словами Супруненка, функціонує амбулаторія загальної практики — сімейної медицини. З 1 січня 2013 року приступить до виконання своїх функціональних обов’язків Кобеляцький центр первинної медико-санітарної допомоги.

— Паралельно зі створенням Центру ПМСД проводиться аудит Кобеляцької ЦРЛ щодо можливості надання медичної допомоги на вторинному рівні. Відділення швидкої медичної допомоги Кобеляцької ЦРЛ та пункти швидкої медичної допомоги Білицької і Світлогірської дільничних лікарень передані на фінансування з обласного бюджету, — сказав головний лікар.

Також він повідомив, що при реформуванні галузі охорони здоров’я виникало безліч проблем щодо реформування дільничних лікарень, забезпечення лікувально-профілактичних закладів, що входитимуть до центру ПМСД, автомобілями, комп’ютерною технікою та програмним забезпеченням.

— Тільки на встановлення комп’ютерних програм, окрім самих комп’ютерів, необхідно більше 20 тисяч гривень. А виготовлення штампів та печаток потягне близько 12 тисяч гривень. І всі ці проблеми необхідно вирішити терміново, — підсумував Супруненко.

Микола Шабалтій поцікавився, яка перспектива збільшення кількості сімейних лікарів у районі. Головний лікар відповів, що на сьогодні в районі працюють 12 лікарів загальної практики сімейної медицини. Та такої їх кількості замало.

— Я неодноразово бував на розподілі випускників медичної стоматологічної академії. Запрошував їх до нас працювати. Та до цього часу бажаючі так і не знайшлися. Головна проблема для них — це житло, — сказав Супруненко.

— А яка ситуація з переходом на страхову модель медицини? — запитав Микола Шабалтій.

— Це питання вирішується вже 15 років. На сьогоднішній день у Верховній Раді лежить три законопроекти, які стосуються страхової медицини. Та питання ніяким чином не вирішується, — відповів головний лікар.


Автор: Дарія СТАРОСТІНА, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
4 січня 2013, 13:33 | Кобеляки | Спорт і здоров'я
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації