Вхід | Реєстрація

«За ці 3 роки я нажив в області більше ворогів, ніж за все життя»

«За ці 3 роки я нажив в області більше ворогів, ніж за все життя»
Про це, зокрема, сказав голова Полтавського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України, депутат Полтавської обласної ради Володимир Оніщенко під час інтернет-прес-конференції в ІА «Новини Полтавщини», відповідаючи на питання інтернет-користувачів. Нижче подаємо відповіді Володимира Оніщенка.

- Пане Оніщенку, пора владу застосувати. Ви - державна людина. Так демонструйте людям, що держава - це не громадський туалет, в який треба гадити усім без розбору.
- Стараюся владу застосовувати. За ці 3 роки я нажив в області більше ворогів, ніж за все життя. Але така робота і такий мій хрест. І я буду виконувати її скільки мені Бог дасть сил і здоров'я.

- Коли ви поставите крапку в монопольному становищі кабельного-оператора та Інтернет-провайдера ПОІСК-ТВ? Чому ця справа постійно затягується? Чи заплатив штраф ПОІСК (кабельне телебачення)?
- Щодо ситуації з ПОІСКОМ. Одна справа у нас була не стосовно послуг кабельного телебачення, а щодо інформаційних порушень. Ми на них наклали 17 тис. грн. штрафу і вони його сплатили. Друга справа знаходиться у суді щодо зловживання. Вони на сьогодні оскаржують у Верховному Суді. Ми чекатимемо результату. І ще одна справа, за якою, я сподіваюся, у січні прийматиметься рішення тимчасовою колегією. Чому справа тягнеться? Бо цю послугу ПОІСК сьогодні не надає. Там пройшли зміни: змінилася структура, засновники і т. д. Це трішки відтягнуло розв'язання проблеми.
Антимонопольний комітет проти «Воля-кабель» порушив справу. На них накладено 3 млн. грн. штрафу. Вони в Апеляційному суді Києва оскаржували це рішення. І суд повністю підтримав позицію Антимонопольного комітету. На сьогоднішній день на території України в 14 територіальних відділеннях знаходяться справи аналогічні полтавській. Всі ці рішення будуть прийматися в один місяць. Я думаю, що це все буде після свят, десь всередині січня. У цій справі треба поставити крапку. Як на мене, ситуація тут непроста. Також розумію, що чи це Посік, чи це Полтавські телекомунікаційні системи, але самостійно прийняти рішення вони не можуть.

- Що з антигрипозними препаратами? Хто поніс відповідальність за дефіцит і підвищені ціни?
- Щодо порушення на ринках ліків, відверто скажу, що ми ще на початку року досліджували це питання. Ми порушували справу по цілому ряду районних лікарень, де закуповувалися медикаменти у ПОКП «Полтавафарм» та в інших суб'єктів господарювання, але ціни були набагато вищі. Я вдячний і собі і працівникам за те, що нам вдалося тоді вистояти. Штрафи були сплачені.
Полтавська область у період ажіотажу під час епідемії більш-менш благополучно вийшла з цього ажіотажу. Ми тоді провели більше 10 перевірок великих суб'єктів господарювання юридичних осіб. Ми не ходили до жодної аптеки, ходили лише в офіси, дослідили цілу купу документів. Я хочу сказати, що значних порушень у реалізації медпрепаратів в аптечних межах Полтавської області виявлено не було. Це підтверджується і перевірками податкової інспекції, і цінової інспекції. З цим ситуація більш-менш нормальна. Я не кажу, що зовсім не було порушень, просто вони не такі значні.

- У м. Червонозаводському Лохвицького району знов підвищили тарифи на послугу теплозабезпечення для населення. Яка позиція територіального відділення АМКУ з цього приводу? Взагалі не пригадую однозначного висновку комітету щодо попередніх випадків підвищень тарифів у цьому місті, хоча ви контролювали це питання.
- На сьогоднішній день, у нас є інспекція - це регулятор, це державний орган. Ті скарги, які до нас приходять стосовно неякісних послуг, пломбування, ми передаємо в цю інспекцію. Ми контролюємо тільки ті випадки, коли є зловживання монопольним становищем.
На початку цього року була ситуація за поданням ОДА на підняття тарифів на опалення і гаряче водопостачання. Це питання було зняте із сесійної зали. Наші розслідування показали, що у тарифах на ці послуги закладено лишніх 30 млн. кубів газу. Тому й до сьогоднішнього дня тарифи у Полтаві такі, як і були. Яка буде ситуація завтра - важко сказати.
У м. Червонозаводському Лохвицького району, на мою думку як депутата, це приклад не дуже ефективного використання коштів. Пам'ятаєте, у 2007 році було виділено кошти у сумі десь 3,5 млн. грн. на встановлення топкових. Але у період, коли це все проектувалося, міський голова давав добро на встановлення індивідуального опалення у будиночках. На сьогоднішній день поставлені топкові, але виявилося, що половина жителів має індивідуальне опалення, а інша частина має сплачувати за тарифами. А тариф там високий. Ми вносили рекомендації міській раді, писали листи в ОДА, за результатами перевірки направляли листи у Полтавську обласну прокуратуру. Це все, що я можу стосовно цього сказати.

- Летом этого года принято постановление правительства об установлении фиксированных тарифов на аренду торговых мест и помещений на рынках городов для торговцев и предпринемателей. Как относится АМКУ к тарифам на центральном рынке в 200-250 гривен за квадратный метр в месяц, тогда, как в центре города аренда магазинов не превышает в среднем 100 гривен за квадратный метр и вымогательство с каждого предпринемателя 5-8 тысяч гривен за какую-то перерегистрацию под угрозой того, что с ним не будет заключён договор на аренду на следующий год. А не заплативших просто выкинут с рынка вместе с киосками, как это уже было не с одним предпринемателем. И вопрос, как к депутату, КОГДА ПРЕКРАТИТСЯ ЭТОТ БЕСПРЕДЕЛ?
- Я скажу, що ситуація непроста. Ми досліджуємо всі послуги на ринках Полтавської області. Нами було виявлено, що на центральному ринку Полтави з'явилась ще одна структура «Український економічний фонд», який надає послуги. На сьогоднішній день ми не можемо знайти місце її розташування, ні юридичну ні поштову адресу цієї структури. Та адреса, яку нам надали, неправдива: ми зробили запит у Дніпропетровськ, але нам відповіли, що суб'єкта господарювання за такою адресою немає. Ми зараз звернулися до податкової і шукаємо де знаходиться ця юридична особа. Коли вона буде знайдена, то, безумовно, ми й дійдемо до питання тарифів, які зараз на центральному ринку.
Я прекрасно розумію, що це не заспокоїть тих людей, які працюють там. Але можу сказати, що це питання знаходиться на контролі Полтавського обласного територіального відділення АМКУ. Ми однозначно знайдемо цей суб'єкт господарювання і порядок там наведемо.

- Шановний Володимире Михайловичу, скажіть будь ласка, які відносини в АМКУ та у Вас особисто відносини з обласною та міською владою?
- В АМКУ з органами влади абсолютно нормальні відносини. Я дуже вдячний правоохоронним органам, з якими обмінюємося допомогою. Стосовно особистих відносин, то я скажу чесно, що вони рівні. Як людина, я поважаю Валерія Асадчева за його професійну діяльність. З міським головою Полтави (незважаючи на проведені справи, які стосуються діяльності Полтавської міської ради) у нас дуже рівні відносини: і професійні, і особисті. Я до Андрія Матковського відношуся з великою симпатією. Взагалі, там, де керівники на своєму місці, ми бачимо, що є серйозні зрушення. Якщо у нас були зауваження у 2007 році до міськради стосовно проведення тендерів, то у 2009 році ми працюємо постійно із тендерами. Немає жодного випадку, що ми можемо сказати про спотворення тарифів. І це, безумовно, на користь міському голові, бо він зумів урахувати всі наші зауваження.

- Як Ви прокоментуєте ситуацію з блокуванням казначейських рахунків? Така ситуації по всіх регіонах України, чи лише на Полтавщині, адже зривається виконання соціальних програм?
- Потрібно чітко розуміти, що таке казначейство. Казначейство - це той й же банк. А якщо у банку немає коштів, то гроші, які є на рахунках у вкладників банку, не будуть виплачуватись. Думаю, що подібна ситуація по всій Україні. Складна ситуація. Сподіватимемося, що вона вирівняється; тим більше, що сьогодні є постанова Уряду, що Казначейство працюватиме у звичайному режимі до 28 грудня.

- Хто відповість за дике підвищення цін на часник цибулю та інші овочі з фітонцидами?
- Я скажу, що були скачки цін, але не дуже тривалі. Лимони, часник, цибуля подорожчали десь на 3 дні. На загальнодержавному ринку у нас була створена робоча група в АМКУ, яка працювала з великими поставниками у цьому напрямку. На сьогоднішній день порушено 4 справи на рівні АМКУ. Це питання знаходиться на розгляді. Думаю, що через місяць-півтора будуть прийняті рішення.
Є недобросовісні суб'єкти господарювання, які хотіли нажитися. Але вони не зрозуміли єдиного: через підняття цін товар довго можуть не розкуповувати, а у нього обмежений термін зберігання. Україна вирощує 150 тис. тонн часнику, а споживає - 50 тис. тонн. На превеликий жаль, майже весь наш часник продається закордон. Це дійсно справжній часник. А ми возимо китайський і польський часник, зовсім інший. У промисловому виробництві наш часник на вагу золота.

- Владимир Михалыч, согласитесь ли Вы на пост губернатора после победы Виктора Януковича? Кем Вы себя видете в исполнительной власти на Полтавщине?
- Я людина, яка більше 51 року прожила у Полтавській області. Я амбіційна людина. Зрозуміло, що хотів би мати такий пост. Але, як реаліст, я прекрасно розумію, що мені це не запропонують. Я не зовсім нормальний у роботі, тобто - не зовсім зручний для багатьох. Зрозуміло, що це буде немалим аргументом того, щоб мене не призначати. Стосовно виконавчої влади, то - важко сказати, ніколи над цим не думав. У мене є своє бачення розвитку Полтавської області. У вівторок я мав розмову з заступником голови обласної ради Володимиром Марченком та головою обласної ради Олександром Удовіченком. Я виклав їм концепцію, яку бачу стосовно повернення повноважень облради і ефективного використання бюджетних коштів. Якщо облраді вистачить мужності це зробити, то проти буде дуже багато людей, структур. Але щонайбільше через рік ми побачимо ефект від цієї діяльності.

- Яким чином депутатська діяльність (в облраді) допомагає вам у діяльності АМКУ? Чи використовуєте Ви як шантаж зібраний компромат на керівників підприємств?
- Якщо я скажу, що не допомагає, то збрешу. Допомагає. Перш за все тим, що я отримую всі матеріали, які стосуються ОДА та інших організацій. З першого дня роботи я сказав, що моя партійність і політичні уподобання закінчуються на порозі будинку по вул. Зигіна, 1. Я можу чесно сказати, що жодного політичного рішення наше територіальне відділення не приймало. Доки я буду у цьому кріслі - приймати не буде. І зараз ми досліджуємо кілька справ, які можуть мати політичний резонанс, але рішення приймати будемо тільки після виборів. Зокрема, стосовно Полтавського хлібокомбінату ми могли б приймати рішення наступного року, але, враховуючи те, що воно не зовсім нормальне, я вимушений був прийняти рішення цьогоріч, до активної фази виборчої кампанії.

- Ціни на проїзд у Полтаві таки підвищили. Чи планує Антимонопольний комітет втрутитись у цю ситуацію? З 23 грудня всі «богданчики» почали їздити по гривні двадцять пять! ЯКЕ ВОНИ МАЮТЬ ПРАВО НА ПІДВИЩЕННЯ ТАРИФІВ? ОДА Ж НЕ ПОГОДЖУВАЛА ПІДВИЩЕННЯ.
- Скажу чесно, ситуація складна. Вона тягнеться вже давно. Принаймні, всі ці розмови щодо вартості проїзду у громадському транспорті ведуться з початку 2009 року. На даний час ситуація склалась така, що встановлення тарифів на перевезення були повноваженнями органів місцевого самоврядування, а на сьогоднішній день є постанова від 17.11.2009 року № 1175, у якій Міністерство транспорту та зв'язку сказало, що органи місцевого самоврядування, обрахувавши тариф, передавали їх у Мінекономіки, а там приймають остаточне піднімати чи не піднімати вартість проїзду.
Я отримав інформацію з Інтернету, що міськвиконком погодив у режимі маршрутного таксі 1, 25 грн. Це те, що необхідно сьогодні зробити. Ми досліджували це питання. Говорити про те: багато це чи мало, я такої відповідальності на себе не брати не буду. Якщо на сьогодні не змінити ситуацію з перевізниками у Полтаві (може, я зараз і непопулярні речі говорю), ми можемо взагалі залишитись без автобусів. До цієї ситуації треба підходити з чистою головою і тверезим серцем. Треба порахувати і просто визначитися. Може, треба буде піти й на те, що міська рада зробить якісь дотації, щоб був перехідний період.

- Скажіть, за що Вас нагородили хрестом Козацької слави та медаллю Святої Покрови І ступеня?
- Перш за все, я українець. Я українцем народився, українцем є і українцем буду. Україна для мене - не пусте слово. У 89-ому чи у 90-ому році, точно вже не пам'ятаю, був другий телефестиваль із аграрною тематикою. Перший відбувся у Прибалтиці, а другий - у нас в Україні. На теренах колишнього Радянського Союзу такого телефестивалю не було. Ніна Романенко тоді була ідеологом, Олександр Савенко - був головою Держтелерадіо. Я тоді займався бізнесом. Практично за мої кошти цей телефестиваль і був проведений у місті Лубни. Не дивлячись ні на що, я тоді з трибуни сказав, що Україна - це велика країна. Мені сьогодні боляче, я чисто по-людськи кажу, слухати різні розмови, коли один поперед одного вискакують і говорять, що він українець, чи не українець... Я не зовсім поділяю точку зору, що козацтво повинне бути і на Марсі.
У нас, у селі Мацківці Лубенського району, побудований козачий стан. Є люди, які стараються, підтягують дітей, надають допомогу пенсіонерам. Це нормальні люди. Є декілька працівників міліції. На Покрову я там був, трошки їм допомагаю. Тож там мене нагородили медаллю Святої Покрови. А 18 грудня я був у Лубнах - вітав працівників міліції із професійним святом. Мене працівники міліції нагородили Хрестом козацької слави. Я відверто говорю, що пишаюся цими нагородами, це для мене велика честь. Я робив, роблю і буду робити все можливе і неможливе, для того, щоб Україна була і український народ був великим народом у світі. І, коли б виїжджали українці за кордон, щоб всі вважали за честь, що до них приїхав представник України.

Автор: www.np.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
| Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Купить квартиру Полтава
 Криптовалютні біржі в Україні
Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації