Вхід | Реєстрація

Скажена кішка покусала господарку

Скажена кішка покусала господарку

У Новосанжарському районі вперше за чотири роки виявили випадок сказу. Носієм цієї страшної хвороби виявилася домашня кішка, яка 5-го січня у Малих Солонцях покусала власну хазяйку.

З приводу цього надзвичайного випадку 9-го січня у Новосанжарській райдержадміністрації зібрали засідання протиепізоотичної комісії.

— Усі ви знаєте, чому ми сьогодні зібралися, — зазначив на початку наради перший заступник голови РДА Володимир Тараненко, — кіт у Малих Солонцях покусав свою господарку. А вона його… усипила. Власними силами. Як підтвердилося пізніше, кішка була скажена. Тепер ми повинні вжити заходів, щоб ця хвороба не розповсюдилася далі.

Наступним слово взяв заступник начальника управління ветеринарної медицини у Новосанжарському районі Анатолій Титаренко. Він розповів, що випадки захворювання на сказ реєстрували у районі у період з 2000 по 2008 роки. Найчастіше носіями хвороби виявлялися лисиці та собаки. Потім з 2008 по 2012 роки випадків сказу на Новосанажарщині не було. І ось 2013-й розпочався такою надзвичайною подією.

— Ця кішка дійсно накинулася спочатку на власну господарку і покусала її. Потім кинулася і на собаку, яка бігала у дворі. Після цього господарка змушена була її убити. Вона одразу ж звернулася до нас. Наші спеціалісти виїхали на місце, провели там дезинфекцію. Мозок убитої тварини передали для аналізу в Полтаву. Там того ж дня, 5-госічня, підтвердили сказ.

Далі Анатолій Титаренко розповів про те, які заходи ветеринарна служба району проводить для запобігання появи сказу. Так, у 2012-му у районі щепили від цієї хвороби 6667 собак та 5000 котів. Також у мисливських угіддях розкидають спеціальну пероральну вакцину, яку з’їдають дикі тварини. Головними переносниками сказу часто стають лисиці, яких останнім часом чимало розплодилося в угіддях району. Частину їх періодично відстрілюють члени мисливських організацій району. Так, головний мисливствознавець МРТ «Кречет» Василь Сімейсько розповів, що у 2012-му році на території Новосанжарщини відстріляли 290 лисиць і 135 єнотів. Частину з них вибірково передали ветеринарам для проведення досліджень. У жодної з досліджених тварин сказу виявлено не було.

Далі присутні на нараді спробували розібратись, чому ж, не дивлячись на виконану роботу, сказ у районі все ж таки виник. Як пояснили представники управління ветеринарної медицини, жінка, яку покусали кішка у Малих Солонцях, проживала у селі не постійно, а використовувала будинок як дачу. Тому, коли ветеринари проводили у селі планове щеплення собак і котів, її домашні утриманці вакцину не отримали. Між тим, зараз у господарстві жінки проживає п’ять собак та четверо котів. За словами місцевого ветлікаря, жінка привезла їх до села з Полтави.

У обговоренні питання виступив руденківський сільський голова Сергій Головко. Він зауважив, що є три типи тварин, які можуть розносити сказ — домашні, дикі та бродячі. І якщо перші два якось потрапляють під сферу діяльності ветеринарної служби, то тварини бродячі у цьому плані несуть найбільшу загрозу.

— Ви знаєте, що відстріл бродячих тварин у населених пунктах заборонений. Але їх багато у кожному селі і вони можуть розносити як сказ, так і інші небезпечні хвороби. Тому потрібно звернутися до вищих органів влади, щоб дозволили відстріл хоча б за участю працівників міліції, — запропонував Сергій Головко.

— Це забороняють робити міжнародні організації! — нагадав Володимир Тараненко. — Треба не собак стріляти, а людей… штрафувати! Ви знаєте, скільки по вулицях бігає великих собак, у яких насправді є власник. Такий собака тебе якщо і не вкусить, то турне! А якщо вкусить, то перекусить і руку, і ногу!

Селищний голова Андрій Река також зауважив, що боротися треба не з бродячими собаками, а з людьми, які викидають їх на вулицю.

— Треба зробити щось конкретне, а не називати цифри з потолка! Усі знають, що на ринку є бродячі собаки, а їх там бути не повинно! Давайте щось із цим робити! Взяти і прив’язати вдома! Я сам додому десяток візьму!

Приймаючи рішення комісії, учасники засідання вирішили доручити сільським головам до 1-го лютого провести перерахунок наявних у жителів сіл собак і котів. Щоб ветеринари могли точно знати, скільки тварин точно треба щепити у цьому році. Також присутніх голів та представників мисливських організацій закликали ліквідовувати бродячих тварин — не у селах, а за їх межами — наприклад, на звалищах.

За інформацією представника Новосанжарської ЦРЛ, покусана жінка отримує лікування антирабічною вакциною. У медичному закладі було у наявності 16 комплектів, з них на курс лікування жінки з Малих Солонців піде 9. Члени комісії прийняли рішення виділити кошти на закупівлю додаткових комплектів вакцини, аби був відповідний запас.


Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
14 січня 2013, 11:17 | Нові Cанжари | Надзвичайне
1. рикошет / 16 січня 2013, 06:18
Що? Перахувати котів?Оце доручення!Ну шановні голови,тепер у вас є робота!Що там водогони, дороги, освітлення.До старту!
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації