Вхід | Реєстрація

Береш кредит — не забудь про здоровий глузд

Береш кредит — не забудь про здоровий глузд

Останнім часом українці в пошуку привабливих умов кредитування часто вступають у договірні відносини з сумнівними конторами, а згодом звертаються за допомогою, — повідомляє прес-служба МВС України. Виною всьому — довірливість громадян та недостатній рівень фінансової і юридичної грамотності.

Проводячи перевірки таких фірм за заявами незадоволених громадян, міліції доводиться «розводити руками». Виявляється, люди самі й добровільно підписують сумнівні договори, своїм підписом підтверджуючи, що умови їх влаштовують. Відтак, за словами начальника відділу Департаменту державної служби боротьби з економічною злочинністю МВС Володимира Федорчука, дії цих фірм не є криміналом і регулюються цивільним законодавством України.

Правоохоронці описали поширений на сьогодні вид фінансових схем.

Так, на вулиці, у транспорті, у Інтернеті нескладно побачити оголошення про кредити в дуже короткі терміни. Як правило, людині обіцяють видати кредит протягом двох-чотирьох тижнів, а для цього потрібно лише паспорт та ідентифікаційний код. При укладенні договору з такою компанією, яка найчастіше є звичайним ТОВ, клієнта просять заплатити деяку суму, яку можуть називати «вступним», «реєстраційним», «страховим» або «адміністративним» внеском. Іноді таких платежів буває кілька, а їх величина залежить від суми позики. Чим більша сума кредиту, тим солідніший і «внесок».

Після сплати вищезазначених «внесків» (зазвичай це кілька тисяч гривень) з громадянином підписують договір та доповнення до нього. Текст документів найчастіше написаний складною фінансовою мовою, а їх структура заплутана і непрозора — неспеціалісту зорієнтуватися в них складно. До того ж, сума позики ніде не фігурує в явному вигляді, а замість цього вказується товар, для придбання якого позичальник бере кредит.

Таким чином, згідно з документами, людина стає учасником «групи по покупці товарів», і повинен щомісячно вносити «мінімальні платежі». З таких платежів «учасників групи» фірмою формується якийсь «фонд оплати товарів», з якого і надаються кредити, однак, не всім учасникам, а лише «переможцям» якогось «тендеру».

Однак, щасливчиків, які отримали заповітну суму, очікують нові «сюрпризи» — зобов'язання з погашення «загальних платежів».

На цьому етапі, розпізнавши махінацію, громадяни зазвичай починають звертатися за допомогою в різні інстанції.

Отже, що ж має насторожити людину, що наміряється підписати кредитний договір.

1. Організація, що надає кредит, не є фінансовою установою. Частіше — зареєстрована як звичайна фірма, ТОВ.

2. Для отримання кредиту потрібно мінімальний пакет документів (паспорт та ідентифікаційний код).

3. Позичальник повинен сплатити певну суму для укладання договору.

4. Замість суми кредитного зобов'язання в документах прописується товар, для придбання якого береться кредит.

Правоохоронці застерігають: якщо ви не володієте необхідними знаннями у фінансовій сфері, порадьтеся з незалежними фахівцями перед підписанням якихось документів. Проявляйте здоровий глузд і обережність при здійсненні фінансових операцій.


Автор: За матеріалами інтернет-ЗМІ


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
10 січня 2013, 17:22 | Полтавщина | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації