Цього солодкого продукту в Україні вчергове виробили більше, аніж достатньо.
2011 рік вважався одним із найуспішніших для українських цукроварів. Безумовно, лише в аспекті виробленої продукції. Буряки добре вродили, їх вивезли, переробили і буквально завалили цукром внутрішній ринок. Це, відповідно, вплинуло на ціноутворення.
У 2012 році українські аграрії вчергове виростили дуже гарний урожай цукрових буряків. І знову переживають кризу перевиробництва. Ціна цукру на ринках і в магазинах навіть знизилась у порівнянні з попереднім роком. На кобеляцькому ринку нині мішок цукру продають по 260 гривень. А в дрібнооптовому магазині «Два куми» його можна придбати ще дешевше. Один із власників згаданого підприємства, Анатолій Близнюк, розповів редакції, що й надалі не бачить передумов для підняття ціни на цукор. Навіть зважаючи на весняно-літнє підвищення попиту. Більше того, підприємець думає, що цукор може ще подешевшати.
А ось борошно в Україні дорожчає постійно. Цей процес почався ще восени. Той же Анатолій Близнюк розповів, що на заводах-виробниках та великих оптових базах ціна на борошно щомісяця зростає на кілька копійок. У роздрібній торгівлі цей процес трішки уповільнюється. Заради 2-3 копійок на кілограмі бізнесмени не хочуть і цінники змінювати. Близнюк не прогнозує стрімкого стрибка цін на борошно, але вважає, що передумови для його подальшого здорожчання існують. Як і на всю продукцію, вироблену з зернових. А саме, крупи, макаронні вироби, комбікорми.
Зараз ціна на борошно вищого ґатунку у «Двох кумах» становить 194 гривні за мішок. На ринку аналогічну продукцію продають по 200-205 гривень.