Вхід | Реєстрація

Водохреща в Жуках

Водохреща в Жуках

Для козаків Кобеляцького краю уже стало доброю традицією збиратися на свято Йордана(Водохреща) разом, запрошувати своїх родичів та друзів.

Розпочалося свято 19 січня на березі водоймища, що поблизу села Жуки. Берег перетворився на святковий майданчик, підготовлений козаками з усіма заходами безпеки: встановлена палатка для обігріву, медичний пункт, облаштована ополонка для занурення у воду. Охорону громадського порядку забезпечували козаки Кобеляцького ГФЗОГП.

На свято з'їхалися козаки з Кобеляк, Біликів, Бутенок, Іванівки, Куст-Кущів, Прогресу, Сухинівки. А найчисленнішими, звісно, були жуківчани. З Полтави прибули генерал-отаман Міжнародної Академії Козацтва Микола Ревека, начальник штабу МАК Микола Гаража з своїми козаками. З Кременчука завітали генерал-отаман Полтавського крайового об'єднання громадських формувань з ОГП Українського козацтва Михайло Войтко, адмірал Придніпровської флотилії Олександр Рагулін.

У полудень розпочалося основне дійство: освячення води у місцевому ставку, яке провів православний священник отець Дарій. По закінченні посвяти першими до занурення в йорданську воду визвалися берегиня козацтва, отамани Михайло Войтко, Олександр Рагулін, Микола Жук. А далі чергою попрямували молоді козаки. Налічив десь 35 бажаючих. Наші пращури вірили, що саме в цей день вода має цілющу силу (забирає все погане та наділяє здоров’ям на весь рік). З добрими словами, з побажанням здоров’я та довголіття один одному та всім людям пірнали козаки в ополонку, охрестившись свяченою водою. На закінчення традиційно купалася жінка-берегиня.

Були накриті столи: козацькі юшка та куліш, шашлики, чай, кава та інші напої. До столу всіх бажаючих запросила господиня свята, берегиня отамана кобеляцьких козаків Миколи Жука, Галина. На святі був присутній композитор і поет з Малого Кобелячка Петро Скубій, який на баяні виконував свої патріотичні козацькі пісні.

Хоча погода була далеко не такою, як у хрещенські морози, усе ж свято вдалося. Я там був, мед пив, по вусах текло, а в рот не попало.


Автор: Віктор БУРЯЧЕНКО, керівник штабу кобеляцьких козаків


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
1. 7777 / 25 січня 2013, 22:15
Всім би бути ТАКИМ як цей мужній-і розумний чоловік.

молодець-бажаю всій молоді брати з нього ПРИКЛАД.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації