Вхід | Реєстрація

Відтепер зареєструвати майно буде простіше

Відтепер зареєструвати майно буде простіше

Минулого четверга відбулась чергова рада ветеранів. На ній обговорювали питання реєстрації прав на нерухомість та шкідливість тютюнопаління й наркоманії.

На зустріч із ветеранами запросили начальника Кобеляцького районного управління юстиції Надію Коваленко, начальника реєстраційної служби Оксану Кіт та лікаря-нарколога Ольгу Няйко.

Першою взяла слово Надія Коваленко, яка розповіла, що з першого січня відбулися зміни в державній реєстрації нерухомості. Замість бюро технічної інвентаризації відтепер її здійснюватиме Державна реєстраційна служба — Укрдержреєстр. У Кобеляцькому районі він створений при управлінні юстиції за адресою: вулиця Жовтнева 1 а. За словами Надії Андріївни, робота розпочалася і працівники служби вже мають певні напрацювання. Далі вона передала слово Оксані Кіт.

За словами Оксани Дмитрівни, відтепер зареєструвати майно буде простіше, ніж раніше. Донедавна реєстрацію права власності на нерухомість здійснювало бюро технічної інвентаризації. З 1 січня ця структура втратила певні повноваження. З нового року БТІ позбулося функції державного реєстратора. Зараз туди потрібно звертатися тільки для здійснення технічної експертизи нерухомого майна.

Причому, із січня 2013 року ця процедура не є обов’язковою, а лише за бажанням покупця. Тобто, якщо покупець не має претензій до квартири, упевнений, що вона відповідає технічній документації, сторони договору звертаються лише до нотаріуса.

Усі нотаріуси без винятку, державні й приватні, виконуватимуть функції державних реєстраторів.

— Загальний строк проведення державної реєстрації права власності та інших речових прав складає 14 робочих днів. Якщо під час розгляду заяви про проведення державної реєстрації права власності чи іншого речового права було подано заяву про проведення державної реєстрації обтяження речових прав на те саме майно, така заява розглядається у строк, що не перевищує 10 робочих днів, — стверджує Оксана Дмитрівна. — Державна реєстрація обтяжень речових прав на нерухоме майно, іпотеки проводиться в день надходження відповідної заяви.

— А що робити з заповітами, дарчими та іншими документами на нерухомість? Як відбуватиметься реєстрація прав у такому разі? — поцікавились у залі.

— Ви звертаєтесь до нотаріуса і він проводить усі ці дії, при умові, що ваші дані внесені до реєстру БТІ, яке, у свою чергу, займається реєстром із 2004 року. Тому перегляньте, будь ласка, усі свої документи і, у разі потреби, внесіть свої дані до реєстру, — повідомила Оксана Кіт.

За її ж словами, державна реєстрація прав власності в Укрдержреєстрі обійдеться в 239 гривень. А саме,119 гривень державного мита та 120 гривень доведеться сплатити за надання витягу. Окремо послуги нотаріуса.

Та головне, усі права на нерухоме майно, які були зареєстровані до 1 січня 2013 року, є дійсними.

Наступною взяла слово лікар-нарколог. Спершу вона розповіла про шкідливість тютюнопаління. За її словами, кількість людей, які палять, характеризується стабільно високими показниками. Середній вік прилучання до паління — 12-13 років. Величезної шкоди завдає також пасивне паління, коли людина, що не палить, змушена вдихати повітря, отруєне тютюновим димом.

За словами Ольги Няйко, масове розповсюдження куріння є однією з головних причин виникнення сердечно-судинних захворювань. Доведено, що у курців, на відміну від некурящих людей, у 2-3 рази частіше розвивається інфаркт та передінфарктний стан, стенокардія та інші захворювання серця. При цьому смертність, викликана цими захворюваннями, у курців набагато вища. Життя курців на 4-8 років менше, ніж у некурящих. А скорочення протяжності життя залежить від того, у якому віці людина почала палити.

Також лікар розповіла про поширення наркоманії в районі. Точну кількість залежних Ольга Григорівна назвати не змогла. Сказали лише, що їх вистачає. Також розповіла, що робота з виявлення залежних від наркотиків проводиться спільно з Кобеляцьким райвідділом міліції. Таких людей обстежують та направляють на лікування. А лікуватись від залежності, за словами лікаря, досить дорого.

— А вилікувати людину реально? — поцікавились присутні.

— На ранній стадії — так. А на пізній — важко. Та, у будь-якому випадку, медична допомога необхідна. Адже психічна залежність від наркотиків залишиться на все життя. Такій людині потрібен постійних догляд і психологічна підтримка, — запевнила лікар.


Автор: Дарія СТАРОСТІНА, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
26 січня 2013, 13:57 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації