Вхід | Реєстрація

Рентген — тільки за направленням лікаря

Рентген — тільки за направленням лікаря

Минулого четверга відбулось чергове засідання ради ветеранів. На ньому обговорювали тему рентгенобстеження та діяльність міської влади.

У четвер у залі засідань Кобеляцької міської ради знову не було майже жодного вільного місця. Люди, які щотижня приходять на зустрічі з посадовцями чи то лікарями, зазвичай збираються раніше назначеного часу, аби обговорити важливі проблеми та поділитися новинами за тиждень.

Цього разу до зали засідань запросили лікаря-рентгенолога Ігора С’єдіна та секретаря Кобеляцької міської ради Сергія Галушка.

Першим до трибуни вийшов лікар. Він підняв питання, які безпосередньо стосуються його роботи — тему рентгенобстеження.

За його словами, зараз у районі досить велика кількість хворих на туберкульоз. Аби їх виявити, люди повинні регулярно проходити флюорографію. Та в перший період хвороби туберкульоз так не виявляється. Тому пацієнта направляють на рентген. А лікар-рентгенолог, у свою чергу, робить обстеження та пише експертне заключення.

Як повідомив Ігор С’єдін станом на четвер (24 січня — авт.) рентгенапарат в Кобеляцькій центральній районній лікарні не працював. Та висловив припущення, що вже з наступного тижня його полагодять. На жаль, на сьогоднішній день в Україні досить мало спеціалістів та фірм, які займаються ремонтом такої техніки.

Також лікар підняв тему доцільності рентгенобстежень.

— Досить часто пацієнт приходить до нас, аби зробити рентген, щоб уже з висновком йти до вузького спеціаліста. Та хочу повідомити, що ми не маємо права робити людині рентген без направлення лікаря. І це не наша забаганка, а дії, що регульовані законодавством, — сказав лікар.

Що стосується іонізуючого випромінювання, то за словами Ігора С’єдіна, дози випромінювання на апаратурі мінімальні й хвилюватися з приводу цього не варто.

Присутні в залі поцікавились, чому під рентгенкабінетом завжди є тривалі та чималі черги. Лікар відповів, що на даний час Кобеляцька ЦРЛ не може забезпечити населення району достатньою кількістю рентгенапаратів. Для прикладу, раніше на один район працювало п’ять кабінетів рентгенобстеження. А зараз всього два.

— А як швидко лікар має видавати пацієнту знімок? — знову прозвучало з залу.

— На виготовлення одного знімку згідно законодавства відводиться одна година. Видати його з повним заключенням лікар повинен протягом доби. Та ми всіляко намагаємося йти назустріч нашим пацієнтам і стараємось видавати знімки раніше, — відповів С’єдін.

Також присутні поцікавились, скільки коштує пройти рентгенобстеження.

— Формально, медицина в Україні має бути безкоштовною. Та це формально. Адже держава неспроможна профінансувати медицину в повному обсязі. Та Кобеляцька ЦРЛ на даний час забезпечена всім необхідним для здійснення обстеження на рентгенапараті, — відповів лікар.

Останнє прохання до рентгенолога було пояснити, хто офіційно має право розшифровувати знімок. Ігор С’єдін відповів, що розшифровувати знімок та писати експертний лист-заключення має право лише лікар-рентгенолог. У Кобеляцькому районі таких лікарів усього два.

Після того, як лікар завершив свій виступ, присутні йому зааплодували, неприховуючи свого захоплення.

— Оце справжній лікар! Толковий. Знає свою справу, — зауважила одна з жінок, яка сиділа в першому раду.

Наступним до трибуни вийшов Сергій Галушко. Спочатку він поінформував про роботу та структуру Кобеляцької міської ради. Зокрема про те, що протягом минулого року було проведено 12 пленарних сесійних засідань, де розглянули 160 питань. А засідань міського виконкому відбулось 16. Та кількість розглянутих питань була набагато більшою. А саме — 1646. За словами секретаря міськради, коло розглянутих питань найрізноманітніше: надання дозволів на будівництво, на торгівлю та багато інших.

Як розповів Сергій Галушко, протягом минулого року значні зусилля міської влади були зосереджені на вуличному освітленні. Та, на жаль, через недостатнє фінансування замість запланованих 12 вулиць, вдалося освітити всього 4.

— Останнім часом Кобеляки значно просунулись у криміногенній ситуації. Часом правоохоронці пов’язують деякі злочини з тим, що в тих місцях вулиці не були освітлені. І найбільш резонансні та нерозкриті злочини були здійснені саме в неосвітлених місцях, — сказав Галушко.

Що стосується вивозу сміття, то секретар міськради повідомив, що дебіторська заборгованість комунального підприємства «Міська сервісна служба» складає 60 тисяч гривень. Проаналізувавши цю ситуацію, стало очевидним, що в основному, за вивіз побутового сміття не сплачує працездатне населення. А люди похилого віку, навпаки, сплачують стовідсотково.

Що стосується благоустрою, то Сергій Галушко розповів, що протягом минулого року міська влада активно займалась озелененням міста. І в основному, саджали хвойні дерева.

— На жаль, дерева, які ми саджали в парках та скверах, не вижили. Та ми це пов’язуємо з невдалим періодом для підсадки дерев. У той період цілих два місяці не було дощів. Та цього року ми продовжуватимемо озеленювати наше місто. Тільки для цього вибиратимемо більш сприятливий період, — підсумував Галушко.


Автор: Дарія СТАРОСТІНА, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
4 лютого 2013, 09:23 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації