Вхід | Реєстрація

Голова Полтавської ОДА підбив підсумки року, що минає

Сьогодні голова Полтавської обласної державної адміністрації Валерій Асадчев провів прес-конференцію в ІА «Новини Полтавщини», яку присвятив підсумкам роботи в області протягом 2009 року. Спочатку він привітав присутніх та всіх полтавців з майбутніми новорічними і різдвяними святами, побажавши щастя та здоров’я.
Річний звіт Валерій Асадчев розпочав, підкресливши, що в цілому діяльність облдержадміністрації проходила на демократичних засадах. «Ми завжди були відкриті, намагалися, щоб громадяни знали про нашу роботу: хороше і погане, здобутки і невдачі. Ми самі шукали зустрічі з журналістами, громадськістю, бо розуміли, що вони можуть підказати багато недоліків, на які варто звертати увагу…
...Думаю, що 2009 рік увійде в історію області як рік свободи слова, свободи інформації, вільної журналістики, як демократичний рік. Я не випадково це кажу, бо 2010 рік починається з виборчої кампанії . Це, дійсно, буде вибір подальшого шляху розвитку України:
чи ми рухаємося далі демократичним шляхом, примножуємо національні цінності, шукаємо свою історію, шануємо людей, які боролись за незалежність України, рухаємося до європейських цінностей, чи - йдемо до закритості суспільства з усіма наслідками. Я думаю, що українці повинні саме у цьому напрямку зробити свій вибір.

На прикладі Полтавщини Україна могла б пережити цю кризу достатньо спокійно
Завершуючи рік, можу сказати, що на прикладі Полтавщини Україна могла б пережити цю кризу достатньо спокійно. У цілому, 2009 рік можна занести до активу Полтавщини. Якщо взяти промисловість, то її можна розділити на кілька секторів. На Полтавщині є багато різноманітних економічних комплексів, є аграрна промисловість, є нафтогазова, машинобудівна.

Найбільш потужно розвивався аграрний комплекс
З них найбільш потужно у нас розвивався аграрний комплекс, який, як не дивно, практично приватизований. В основному сьогодні вся земля у руках громадян, передана в оренду не державним - підприємницьким - структурам.
На Полтавщині, всі це відзначають, розвиток аграрного комплексу має найбільші темпи. Фактично область зібрала цьогоріч 4 млн. тон зернових. Це уже достатньо стабільний показник виробництва зернових, на який впливає культура землеробства, правильна технологія, використання сучасної техніки, розбудова сучасної інфраструктури, цінова політика. Чому важливо, що саме у цьому році Полтавщина зібрала 4 млн. тонн зерна? - Та тому, що цей рік аграрії фактично залишилися без державної підтримки. Якщо минулі роки у нас були дотації по рослинництву, тваринництву, 30% надбавка за придбання техніки, були дотації по великоваговій худобі, було часткове погашення кредитів, то цьогоріч фактично усі ці програми не фінансувалися. Попри це, область виходить з позитивним результатом.

Цьогоріч ми маємо серйозні позитивні зрушення у галузі тваринництва
Розбудовується ряд тваринницьких комплексів на сучасній технологічній основі. Наступний рік - це рік розбудови тваринницької галузі. Відповідні завдання поставлені перед усіма районами.
2009 рік був дуже потужний з точки зору інвестицій в аграрний комплекс. Ми взялися розбудувати сучасну інфраструктуру збереження зерна - елеваторні комплекси. Їх уже збудовано 6-7, зараз розпочалося будівництво у Градизьку, через місяць розпочнемо у Кременчуці:
два перевалочні пункти, елеваторні комплекси по Дніпру, а також у Мар'янівці та Артьомівці (Чутівський р-н). Наступного року ми розпочнемо ще одну програму будівництва зернозберігаючих комплексів - це міні-зернозберігаючі комплекси в аграрних, фермерських господарствах, де можна буде тимчасово зберігати зерно у сучасних умовах. У промисловому виробництві ми мали спад
Так, у промисловому виробництві ми мали спад, проте найбільші два підприємства, які дають питому вагу доданої вартості, спрацювали нормально.

ВАТ «Полтавський гірничозбагачувальний комбінат» працював фактично на рівні минулого року
Стосовно Кременчуцького нафтопереробного заводу (АТ «Укртатнафта», - ред.), то для нього 2009 рік взагалі був визначальним - вони розпочали переробку каспійської нафти. На Полтавщину прийшла каспійська нафта аверсним шляхом, по трубі вона поступила на нафтопереробний завод.
Ми щороку матимемо приблизно до 3 млн. тонн переробки нафти. Дуже потужно іде переробка, вона вдвічі перевищує минулорічні показники. Ми маємо гарну перспективу. У цілому нафтопереробка у нас зросте майже на 120%. Якщо взяти нафтогазовий комплекс, то тут залишаються серйозні проблеми. Хочу наголосити: нафтогазовий комплекс зараз фактично знаходиться у державній власності, десь 80% - це державні підприємства.
Стосовно газу, то цьогоріч ми матимемо показники на рівні минулого року, можливо, навіть трошки більше. По конденсату - на рівні минулого, по нафті - трохи менше. У цілому, по обсягах завод спрацював десь на рівні минулого року. Але, якщо взяти фінансовий результат (враховуючи те, що держава фактично за безцінь забирає газ) то можна сказати, що для наших підприємств він є дуже негативний і збитковий.
Якщо б ми перейшли на ринкові ціни по газу, який імпортується, то, звичайно, ми повинні були зробити ринкову ціну для всіх: не можна купувати у Росії газ за 450 доларів, а в своїх - за 200 грн. Це алогізми, які призводять до банкрутства своїх власних підприємств.

Додалася проблема безробіття
Не легким цей рік був і з точки зору соціальних питань. Додалася проблема безробіття у зв'язку з кризовими явищами. Я можу сказати, що цьогоріч за рахунок роботи всіх наших служб (особливо хотів би виокремити нашу службу зайнятості і її очільника Катерину Клавдієву) нам вдалося фактично переломити ці тенденції і уникнути повного вивільнення всіх працівників.
Так, багато працювало неповний робочий тиждень, але на сьогодні ми можемо сказати, що тенденції збільшення безробіття у нас немає. Навіть навпаки - ми маємо збільшення реальних вакансій, які дають змогу працевлаштовувати людей.
У цілому рівень безробіття у процентному відношенні до працюючого населення становить 4-4,2%.

Серйозний виклик був із грипом
На Полтавщині вдалося максимально усунути політизацію цього питання і фактично проблемою грипу займалися лікарі. Головне, що наша медична галузь справилася з цим завданням.
Ми дуже вчасно припиняли навчання, виконували рекомендації, які давали лікарі. Сьогодні ми маємо все необхідне медикаментозне забезпечення, необхідну медичну техніку, яка дає можливість серйозно лікувати людей.
Це захворювання поставило серйозні питання щодо реформування медичної галузі. Я можу сказати, що, як тільки почалася перша епідемія грипу,
Полтавщина перша внесла пропозицію Уряду терміново зробити єдину систему управління - єдину систему медичного простору. На це відгукнулися.
Сподіваємося, що наступного року буде створена єдина система управління медичною галуззю. Це необхідна передумова взагалі реформування медицини.
Я хотів би подякувати нашим медикам, що вони впоралися і сьогодні достойно борються з захворюваннями.

На Полтавщині опалювальний сезон розпочався без проблем
Полтавщина, виконавча влада області, виконала всі вимоги щодо підготовки опалювального сезону. У нас він розпочався без проблем. Можу сказати, що область була єдина в Україні, яка повністю розрахувалася за газ і мала профіцит на початок опалювального сезону. Ми не маємо серйозних, кричущих, проблем у цих напрямках.

Сьогодні ми підійшли до часу «Ч»
За загальними оцінками, Україна може мати падіння валового продукту десь на рівні понад 12%. На кінець 2008 року за три останні місяці, коли починалася економічна криза, приблизно падіння виробництва складало 12%. У цілому по 2008 році ми вийшли на 2,1% плюс. Дев'ять місяців було зростання, потім - різке падіння. Плануючи стратегію на 2009 рік, зрозуміло, що всі повинні були виходити саме з того тренду, який показала економіка останні три місяці. Саме виходячи з цієї цифри ми повинні були будувати нашу стратегію. Я пам'ятаю, як майже всі економісти, (у тому числі і Міністр фінансів, який безпосередньо формував бюджет) говорили про те, що ми повинні збудувати наше економічну стратегію на падіння економіки десь на рівні 7%, оптимістично - 5%. Це значить, що порівняно з минулими місяцями, де падіння є 12% - додати 5% плюс. А 5% падіння - додати 7% плюс. Це дуже хороший, оптимістичний, сценарій.
На жаль, Прем'єр-міністр, яка, мені здається, не була підтримана жодним економістом, заявила, що вона не пустить кризу в Україну, і спланувала, що у 2009 році буде зростання. Це значить, що зі зростанням економіки зростає і валовий продукт, а значить - і обсяг бюджету. Фактично це означає, що бюджет був надутий.
Уже перші місяці виконання бюджету показали, що це саме так. Замість того, щоб швиденько підкоректувати макропоказники, Уряд почав відтерміновувати видатки на останній місяць 2009 року. Сьогодні ми підійшли до, так званого, часу «Ч» - останній місяць настав. Фактично бачимо, що недовиконання доходної частину бюджету може бути десь на рівні до 30-40 мільярдів. При цьому неповернуті кошти виробників через ПДВ - більше 15 мільярдів, взяті наперед сплачені податки - більше 10 мільярдів, у чотири рази збільшене запозичення і державний борг. Це все - наслідки великої авантюри.
Можу сказати, що було б в Україні, якби Уряд спланував правильно бюджет. Так, нам би довелося поступитися якимись непродуктивними, а, можливо, і не дуже популярними соцвидатками. Головне - Уряд повинен був заявити, що у цих кризових умовах, можливо, не зможе підтримати, або частково не зможе підтримати окремі сектори економіки. Але головне він зробить - виконає всі свої зобов'язання.
Якщо б це сталося (мова йде про повернення податку на додану вартість) і ми вкинули б у виробництво 15 млрд. грн., то ми б знаходилися сьогодні у трішки іншій економічній ситуації. Тоді б Україна у 2009 році мала б реальний спад валового продукту не більше 5%. І приклад Полтавської області про це свідчить. На жаль, цього зроблено не було.
А якщо б ще не припинили будівництво доріг, заклали б доступне житло... Адже програма доступного житла дозволяла утримати цю галузь, не мати спаду. Доцільно було б зробити нижчу вартість квадратного метру за рахунок підтримки бюджетом (це в основному підготовка інженерних мереж, що все рівно потрібно робити), ми фактично б могли надати квартири тисячам людей за прозорою схемою. А не так, як зараз: викупили з державного бюджету частину квартир тільки для того, що Прем'єр-міністр їздила по країні та роздавала ключі. Це корупція. Причому той скандал, який зараз стався у Кременчуці, - свідчення цьому. У людей, яким уже видали квартири, почали їх забирати. Це просто скандал!
Сьогодні ми маємо найбільше падіння у Європі та країнах СНД, найбільшу інфляцію.
Ми маємо серйозні проблеми на 2010 рік. Думаю, що перший день для України виплати боргових зобов'язань (віддавати треба буде вже наступного року) означатиме, що Україна підійшла під дефолт.
Чи є вихід з такої ситуації? - Звичайно, з будь якої ситуації є вихід. Для цього в Україні повинен працювати перш за все патріотичний, грамотний, прагматичний Уряд".

Автор: Сергій Шкоденко, www.np.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
29 грудня 2009, 15:16 | Полтавщина | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації