Вхід | Реєстрація

Дешеві ліки мають насторожувати

Дешеві ліки мають насторожувати

Якщо ви бачите рекламний слоган «Ліки від виробника» або знаходите потрібний препарат по дуже низькій та привабливій ціні — не поспішайте радіти та відкривати гаманець. Можливо, вас просто обманюють.

Зокрема, із таким застереженням звертаються до усіх своїх покупців у аптеці громадської організації інвалідів «Клото» фірми «Едельвейс». Пояснюють: роблять це не просто так, а щоб захистити мешканців району від купівлі підробок та неякісних ліків.

Завідувач аптеки Олександр Янко пояснює, що у роботі фармацевтів є певні правила, яких дотримуються і у «Едельвейсі», і у державній аптеці № 49, котрі обслуговують більшість населення райцентру та району.

— Але останнім часом з’являється некоректна, на наш погляд, реклама інших аптечних закладів, яка є не зовсім правдивою, — розповідає Олександр  Семенович. — Зокрема, у такій рекламі часто пишуть: «Ліки — лише від виробника». Але ж і ми, і Валерій Нещадим, який завідує аптекою № 49, чудово знаємо, що значна частина необхідних медичних препаратів виробляються за кордоном. Тому купувати їх просто у виробника практично неможливо. Та й на вітчизняних фармацевтичних підприємствах купити ліки напряму немає можливості. Ми не можемо, наприклад, поїхати на «Дарницю» і купити там сто упаковок якогось препарату — вони просто не працюють із такими малими об’ємами!

Ліки на заводах, вітчизняних та іноземних, закуповують великі оптові бази. І вже там купують препарати практично всі аптеки. Тому слоган «Ліки — лише від виробника» має не привабити, а, скоріше, насторожити клієнта.

Інше питання — ціна на препарат. Звичайно, для пересічного жителя району бажано, щоб потрібні ліки коштували якомога дешевше. І це цілком зрозуміло. Але аптекарі зауважують: у даному випадку дешевше не означає краще та безпечніше. Скоріше, навпаки.

— Згідно Постанови Кабміну від 1-го січня аптечна націнка на препарати не повинна перевищувати 25 %. І ми усі повинні її дотримуватись. Тому і у нас, і у аптеці № 49 ціни практично однакові. Можуть різнитися, але несуттєво. Покупця, звичайно ж, має насторожити велика різниця в ціні у сторону «плюс». Але ще більше його має насторожувати «мінус», — наголошує Олександр Янко.  — Ми купуємо ліки лише у підприємств, які мають ліцензію МОЗ. Ставимо на них свою націнку і реалізовуємо. Але якщо у нас препарат коштує 10 гривень, а у іншому місці, приміром,  4 гривні, то це повинно насторожити покупця. Адже якщо відмінусувати націнку, ціна препарату буде нижчою його собівартості. А такого просто не може бути! Отже, вам, скоріш за все, намагаються продати неліцензовану підробку. Ми обов’язково видаємо своїм клієнтам чеки на придбані ліки. І так само роблять наші колеги з державної аптеки. Але ми все одно повісили у торговому залі нагадування для наших покупців, щоб вони вимагали чек скрізь, де б не купували ліки.

Отже, виходить, що для аптечних закладів слоган «У нас — найнижчі ціни!» також не дуже підходить. Принаймні, у «Едельвейсі» пояснюють: вони не можуть піти на зниження ціни, навіть якби й захотіли. Адже на підприємстві працюють 11 офіційних працівників (6 з них — інваліди). Кожному з них потрібно виплачувати заробітну плату та гарантувати соціальний пакет. Плюс до того ж у аптеці вже більше десяти років діє 5-відсоткова знижка на препарати для усіх інвалідів та пенсіонерів.

— Тому штучно знижувати ціну можуть собі дозволити лише приватники, які економлять або виплачуючи своїм працівникам зарплату у конвертах, або дістають ліки по сумнівних каналах, — переконані аптекарі.

За прогнозом Мінохорони здоров’я, на початок лютого очікується ріст застудних захворювань. І частині мешканців району, так чи інакше, доведеться поспішати у аптеку за ліками. Де саме їх купувати — кожен вирішує сам. Але будьте уважні, обираючи потрібний вам препарат. Обов’язково вимагайте чек і не полінуйтесь дізнатись ціну на ці ліки у іншій аптеці. Адже краще один раз перестрахуватися, ніж розплачуватись за економію власним здоров’ям.


Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
9 лютого 2013, 10:57 | Полтавщина | Спорт і здоров'я


1. Лена / 10 лютого 2013, 11:31
Я считаю это глупой рекламой других аптек в которых наличие товара дороже. Подобными статьями в местных газетах они пробивают себе место на арене данного бизнеса. Чем именно более дешевые лекарства должны настораживать? Это абсурд. Выбранный ход продаж, а именно дешевые препараты, это их выбор. Покупатели могут посмотреть на дату изготовления лекарства и ее окончание и убедится что выше сказанная статья примитивная реклама конкурентов. Тем более каждый покупатель может получить сертификат на препарат. А за не аргументированные подобные высказывание можно получить иск в суд!
2. Владислав / 10 лютого 2013, 11:54
— Тому штучно знижувати ціну можуть собі дозволити лише приватники, які економлять або виплачуючи своїм працівникам зарплату у конвертах, або дістають ліки по сумнівних каналах, — переконані аптекарі
За такие фразы можно спокойно подавать в суд. Это оскорбление, не обоснованное и в частности личного характера. Я понимаю, люди живут по принципу "что вижу, то беру" и прочитав эту статью, которая "лишь пыль в глаза пускает", с кучей такой информации, которую не каждый покупатель впитает в себя, люди уверенно пойдут покупать товар дороже и будут уверенны что там он лучше.Чем же? А у вас, уважаемые авторы, все скидывается на закон "25%" что есть еще выгодой для вас, если так то не нужно оскорблять конкурентов. Которые не накидывают такие проценты на препарат. Есть чудесная фраза " если не знаешь о чем говоришь, лучше не говори совсем". Она прекрасно подходит к этой статье.
3. водій / 10 лютого 2013, 22:06
Саме перше про що слід пам*ятати, що любий лікар, це бізнесмен у білому халаті. У більшості лікарів є зговір із аптеками розташованими у тій же лікарні, та своя звідти доля за призначені ліки. А у деяких лікарів навіть є своя доля мед. товару, котрий вони рекомендують своїм пацієнтам. Азарт спихнути свій товар, у більшості випадків доходить до реального пофігізму про те, чи воно справді потрібне людині. Та що там потрібне, хочаб просто не шкідливе.

Щоразу, коли вам доводеться звертится до лікарів, вмикайте параною, і не довіряйте нікому із лікарів, приховуючи свою настороженність та недовіру. А коли отрмаєте на руки від лікаря перелік медикаментів, ні у якому разі не поспішайте одразу бігти виручати аптеку, тим більше ту що роташована прямо там же у лікарні. Прийдіть додому, увімкніть "Гугл", виділіть дві три години на отримання інформації стосовно призначених вам ліків, і тільки потім підіть у аптеку, обов*язково у іншу, не у лякарняну, і купіть те що вияснилося правильнішим. Проще кажучи "фільтруйте" лікарські вказівки, звіряючи їх зі знаннями Гугла.
4. водій / 10 лютого 2013, 22:40
Наше з вами здоров*я, не вигідне, і тому не бажане. Жодній фармацевтчній компанії, жодній аптеці, жодному лікареві. Це сама глибока лікарська таємниця.

А тому кожного разу, коли вам говорять "Виздоровляйте", чи "Доброго вам здоров*я", у відповідь вічливо кивайте головою, говоріть "Спасибі", але собі на умі завжди до цих фраз додавайте лапки.
5. водій / 10 лютого 2013, 22:43
Медицина не може бути допомогою. Медицина це бізнес, і нічого окрім бізнесу.

Але його можна обернути собі на користь, якщо про це не забувати ))
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації