Вхід | Реєстрація

«Була війна, був голод, а ці осики ніхто не чіпав!»

«Була війна, був голод, а ці осики ніхто не чіпав!»

5-го лютого на межі між Новими Санжарами та Лелюхівкою спилюють чотири високих осики. Захисники природи вважають це невиправданим знищенням мальовничого куточка природи. У селищній раді пояснюють: таким чином оберігають життя і здоров’я мешканців містечка.

Близько 12-ї години дня 5-го лютого до автора телефонує одна з жительок селища і повідомляє, що на межі Нових Санжар та Лелюхівки представники селищної ради пиляють дерева, яким нібито більше ста років. Одразу після цього ми телефонуємо до селищного голови Андрія Реки і цікавимось: хто і чому випилює такі древні осики? Новосанжарський мер пропонує разом із журналістом поїхати на місце і спробувати розібратися у ситуації.

Коли «четвірка» мера зупиняється неподалік місточка по дорозі на Лелюхівку, роботи йдуть повним ходом. Озброєні бензопилкою чоловіки якраз розпилюють одне із великих дерев, яке вже лежить звалене на землі. Ще три деревини стоять із зрізаними верхівками, але їх ще не пиляють. Інші осики — близько десятка — стоять неушкоджені.

— Спиляли лише ті, які були нахилені і могли впасти. Висновки по них написав у акті еколог з Полтави, — пояснює Андрій Река. І пропонує зблизька подивитися на вже спиляну деревину.

— Ось бачите — всередині вона вже була гнила! І у великий вітер могла впасти! — показує селищний голова. Спиляний стовбур дійсно підгнив з одного боку. Але чи могла велика деревина від цього впасти — питання риторичне.

Неподалік робітників, які розпилюють деревину, стоїть літній чоловік у зимовій теплій шапці. Коли ми підходимо до нього, пояснює, що нахилені осики загрожували саме його господарству. Тому він звернувся до селищної ради з проханням їх спиляти.

— Я знаю, що приїжджала жінка-еколог з Полтави і дала висновок, що можна спиляти оці чотири, — показує чоловік, який представляється Олексієм Ридченком.

Він мешкає фактично у останньому будинку Нових Санжар на межі з Лелюхівкою за адресою: вулиця Шевченка, 118а. Говорить, що на цьому місці проживає років двадцять. Припускає, що спиляним осикам років вісімдесят-дев’яносто.

— Просто так спиляти деревину, без дозволу, — це ж великі штрафи! — нагадує Андрій Река, коли ми йдемо до його машини. — Якщо простий громадянин спиляє — мінімум 3 тисячі гривень! А якщо посадова особа дасть таке незаконне доручення — буде усі 17 тисяч!

Селищний голова пояснює, що роботу по спилюванню дерев за угодою із селищною радою виконує приватний підприємець Ткаченко. За виконані роботи мерія йому не платить ні копійки — розраховуються фактично тією ж спиляною деревиною.

Уже після нашої розмови і поїздки з мером до журналіста телефонує жителька Нових Санжар Інна Чорнуха і прохає вислухати свій погляд на ситуацію з осиками.

— Я розумію, що з документального боку там усе в порядку. Але ж є ще моральний бік, — нагадує жінка. — П’ять років тому дерева у тому мальовничому куточку вже хотіла випиляти селищна рада. Тоді я їх відстояла. А тепер не вдалося… Адже те місце — як окраса. І ті осоки — це ж не просто дерева, а цілий період з історії. Адже їм за найскромнішими підрахунками — більше ста років! І вони росли там ще до того, як побудували свої будинки люди.

Інна Чорнуха розповідає, що в одній з книжок про Нові Санжари бачила старовинне фото саме цієї місцини — із незмінними осиками.

— Ви розумієте, був голод, була війна, а ці осики стояли і ніхто їх не чіпав! Старші жителі розповідали, що взимку викопували коріння і тягали його з лісу, щоб топити у пічках. Але цих осик не займали… Звичайно ж, якщо взяти і поставити під кожною осикою чийсь сарай чи гараж, то можна отримати і висновок еколога, що деревина загрожує людському майну. Але ж хто дозволяє будувати ці сараї під деревами, які стоять за межами людських подвір’їв?

У принципі, позицію жінки цілком можна зрозуміти. Адже окрім суто офіційного підходу (наявності звернення жителя, дозволу екологічної служби) є ще підхід суто людський. І деревина, яка, цілком можливо, за екологічними мірками вже вважається хворою і старою, для когось не просто дрючок із гілками, а щось більше і важливіше. Щось красиве і миле для ока. А яким документом можна підтвердити красу й мальовничість? Якщо спиляти чотири осики, чи буде цей куточок таким же затишним? Чи втратять щось люди? Не у матеріальному, а у моральному сенсі?

Питання, звичайно, ліричні. Але ми все ж таки спробували поставити їх заступнику голови селищної ради Валентину Івашині. Саме він є головою комісії, яка займається обстеженням дерев і приймає рішення — спилювати їх чи залишити. На початку нашої розмови, щоб не виникало запитань про документальну сторону, Валентин Миколайович демонструє складений комісією акт. Він підписаний усіма членами, у тому числі державним інспектором з охорони навколишнього природного середовища Ольгою Торяник. Саме вона, як фахівець-еколог, під час обстеження визначала, які дерева можна спиляти, а які простоять ще певний час.

— Ви ж були на місці, бачили. Ті дерева, які стоять вертикально, залишились. Це те, що стосується осик. Але ми будемо пиляти там далі по руслу — клени, верби, берези. Фактично, ці дерева вже не можна розглядати як зелені насадження. Адже всі вони — хворі, дуплисті, гнилі.

Щодо суто людського підходу до спилювання дерев, то Валентин Івашина говорить, що готовий його сприйняти. Але за умови, що захисники природи при цьому будуть брати на себе і відповідальність.

— Там, під цими осиками, проходить стежка, по якій ходять люди. Якщо одного дня деревина впаде на когось, хто буде відповідати — захисники природи чи селищна рада? Я вважаю, якщо заходить мова про потенційну загрозу людському життю, лірика відходить на другий план.

На завершення нашої розмови Валентин Івашина розповідає про плани селищної ради по облаштуванню на межі між Новими Санжарами та Лелюхівкою ще одного місця відпочинку. Але для цього потрібно буде не лише зрізати старі дерева, але і розчистити багаторічні хащі, якими заросло русло вище від згаданих осик. І у цій роботі селищна рада готова прийняти допомогу усіх любителів природи.


Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
9 лютого 2013, 17:18 | Нові Cанжари | Суспільство


1. природознавець / 9 лютого 2013, 19:38
Таким керівникам,як А.Река та В.Івашина потрібно, щоб ми усі, разом із любителями природи і нашого краю,допомагали наводити порядок і утримувати цю красу в охайності і в безпеці для оточуючих.
2. Чоломбітько / 9 лютого 2013, 20:11
Так-так ,потрібно було діждатися щоб 100 річне дерево упало комусь на голову а потім Валіка(як голову комісії) притягнути до відповідальності.
3. белый / 9 лютого 2013, 20:56
100 лет дереву.Конечно же его надо сносить и посадить на его место десять молодых.Насколько мне известно продолжительность жизни таких деревьев 60\80лет.Господа красота спасет мир,но если она несет опасность,тогда лучше не искушать судьбу.
4. Адвокат / 9 лютого 2013, 21:05
В Карпатах гектарами пиляють,туди Чорнуху,нехай мозги попудрить.Гринпис хренов.
5. вася против всех / 10 лютого 2013, 06:45
Что комрады мер с заместителем вы думали вам сойдет с рук дружба с опозицией.А нетушки:-) Теперь дерево вы спилили не то,тротуары ремонтируете не так,фонарики у вас светят не тем цветом.Ух держитесь это лиш первая часть марлезонского балета.Как выйдут супротив вас природолюбители,собакоценители,никчемоводители да власть у попу целователи.Или как?Может по барабану?Ну и правельно!А Инне Чернухе-премию дать дровами,зработала,тявкнула вовремя.
6. 100500 / 10 лютого 2013, 11:46
От якби Ворону ще повернути старим руслом,та стрибнути з залишкових осик в воду.Йошка-кошка чи й не факт розписали,спиляли виростуть ще.
7. читач / 10 лютого 2013, 12:41
якщо людина хвора, це не означає що її потрібно вбити, так само про дерева ! а вообще дивлячись на фото то вониб ще 100 років стояли !
8. 982982 / 10 лютого 2013, 13:46
Подумайте своєю дурною головою, чи може осика пристояти 100 років.
9. 982982 / 10 лютого 2013, 13:50
На другому фото гарно видно, що дерево трухле. При першій же бурі воно б упало комусь на голову. Гарно якби Інні Чорнусі. Та спасибі повинні говорити селищній раді, що контролює і приводить до ладу.
10. вася против всех / 10 лютого 2013, 16:16
Читач ну ты и провел аналогию,так и собак бешеных ненадо стрелять ,пускай живут 10 дней.Смешной ты читач посмотри на незнакомое фото и скажи есть у человека язва или нет.Если не выходит значит ты не ренген,вот и сиди читай-природообожатель,жди пока на тебя дерево упадет,или собака бешеная укусит.
11. Олег / 10 лютого 2013, 18:26
а шо біля магазину Крамничка берізки тоже трухлі були !?
12. не байдужий / 11 лютого 2013, 16:08
Олеже-то ти напиши стало гірше чи ліпше,бо не зрозуміло ти схвалюєш діяльність селищної ради чи навпаки піддаєш критиці. Також,необхідно порівнювати як було й що стало ,а ще краще вказати якими ти хотів би бачити тротуари та вулиці ,нашого курортного містечка.
13. вася против всех / 11 лютого 2013, 16:40
Тему закрывайте! Надоело!
14. Олег / 11 лютого 2013, 16:50
хто пам’ятає той підтвердить, що там берізки були цілком нормальні (як і в інших місцях) і нікому вони не загрожували
15. Вадим / 11 лютого 2013, 17:01
Сьогодні 11.02.2013 року в мерло і ще три верби біля кафе «Гриль Бар» які своєю тінню спасали прохожих під час літньої спеки. Цікаво скільки молодих деревинок буде посаджено натомість цих ???
16. 16 / 11 лютого 2013, 17:52
жаль що за це ніхто не несе відповідальності, надіюся що справедливість скоро настане
17. 100500 / 11 лютого 2013, 18:53
Не вже спиляли тополя, це ж такий раритет ,я так люблю пух з них, покурю та в космос.,Вадим,16 ви що упали з дуба,тополя,чи осики та мозги струсонули.Тополя поряд з грильбаром -гниляки.
18. Эколог / 11 лютого 2013, 21:48
з цих дерев дуже гарно робить на продаж піддони дерев'яні, хтось откат отримає, кому просто спасіба скажуть, а потім літом дійсно людям від жари ніде буде і тіні знайти
19. Адвокат / 12 лютого 2013, 06:39
Якщо дерева упадуть з них можна зробити труни для жертв.Для когось це також прибуток-розширення ринку збуту ритуаьного товару,за кришу э чим заплатити.Ось вам альтернатива для дерева тара для цегли,чи тара для людини!
20. Эколог / 12 лютого 2013, 15:39
зловживання владою або службовим становищем. Стаття 364.
21. не тихонович / 12 лютого 2013, 19:39
Эколог ст.364 хорошая статья для некоторых руководителей района-у кого бизнес и власть.Но хотя ст125(клевета) старого КК не нашла места в КК Украины ,а "народые"депутаты не приняли закон об ответственности за клевету и публичное оскорбление будь осторожен,а то за обвинение в откатах можеш откатить на некорое время задом на шконку.Оветить можна крепко,да и вычислить тебя если интернет укртелекомовский трудно но возможно!
22. Студент / 13 лютого 2013, 12:24
Я бачу в коментах є небайдужі люди, які пишуть свої думки, особисто бачив рік чи два тому, коли пиляли в центрі селища Нові Санжари (біля магазину Валентина) цілком нормальні дерева.
Река А.О. хоч і приділяє значну увагу зеленим насадженням, але на мою думку то була помилка.

І ще мені гидко читати коменти деяких … «можеш откатить на некорое время задом на шконку» себе цими словами принижуєте а саме головне тих, чиї інтереси захищаєте.

Адміністрації ЕХО спасибі за те, що даєте нам можливість почути думки тих людей, які пишуть свої особисті думки а не захищають чужі інтереси. І саме головне почути правду!
23. белый / 13 лютого 2013, 15:57
Каждый пишет свое мнение пользуясь доступным ему словарным запасом , обидно когда люди безусловно образованые переходят к ненормативной лексике ,необоснованым обвинениям или угрозам( коментарии эколога,реакция нетихоновича).
24. нетихонович / 13 лютого 2013, 16:33
Согласен я неправ, погорячился.Просто терпеть не могу пустословных обвинений или анонимных угроз,как правило это оружие трусоватых лжецов. Знаеш о каком-то нарушении напиши заявление в компетентные органы.А если это метод очернить когото конкретно или определенную категорию людей,то это хуже ненормативной лексики.Теперь и я уподобился "экологу",хотя это однозначно не мое!Ув. Студент спасибо за критику.Я неопытный форумчанин ,оступился.Администратора прошу извлечь мой комент под номером 21, если это возможно.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації