Вхід | Реєстрація

Безкоштовний ремонт житла — раз на десять років

Безкоштовний ремонт житла — раз на десять років

Минулого четверга в залі засідань Кобеляцької міської ради відбулось чергове засідання ради ветеранів. На ньому говорили про пільги, грошові виплати та виразкову хворобу.

Цього разу на зустріч із ветеранами запросили спеціалістів Управління праці та соціального захисту населення й сімейного лікаря.

Першою взяла слово Світлана Дзиґа, виконуюча обов’язки начальника відділу ведення персоніфікованого обліку одержувачів пільг. Вона розповіла, що її відділ займається відшкодуванням коштів пільговим категоріям населення. Зокрема, приймає заяви на проведення капітального ремонту квартир і житлових будинків інвалідам війни, при умові, що цією послугою вони не скористались протягом десяти років.

— Тобто, аби зробити ремонт, інвалід може звертатися до вас тільки один раз на десять років? — запитали з зали.

— Так, — відповіла Світлана Володимирівна.

— А скільки людей стоїть на черзі зараз? — знову поцікавились із зали.

— Зараз на черзі перебуває двоє людей. Минулого року зробили ремонт квартир сімом інвалідам війни. Проте, наголошую, що інваліду війни потрібно бути власником житла.

Загалом, як розповіла Світлана Дзиґа, загальна вартість ремонту складає близько десяти тисяч гривень. Для виконування робіт запрошують приватних підприємців, із якими заключений договір.

Наступним до слова запросили Олександра Боровика, головного спеціаліста відділу грошових виплат. Він розповів ветеранам стосовно призначення субсидії на оплату житлово-комунальних послуг на опалювальний період 2012-2013 років.

— Субсидія — це адресна безготівкова допомога сім’ї, яка надається на погашення витрат із оплати житлово-комунальних послуг. Це розрахункова величина, різниця між розміром плати за житлово-комунальні послуги в межах норм споживання з урахуванням пільг та обов’язковим відсотком платежу, — розповів Олександр Миколайович.
За його ж словами, сім’ї, які складаються лише з пенсіонерів та інших непрацездатних громадян, сплачують за житлово-комунальні послуги не більше десяти відсотків сукупного доходу. З 1 січня минулого року таке ж право мають також сім’ї, у складі яких є діти, інваліди І чи ІІ групи при умові, що середньомісячний сукупний дохід на одного члена сім’ї не перевищує ста відсотків прожиткового мінімуму. Інші сім’ї, у складі яких є працездатні особи, мають право сплачувати за житлово-комунальні послуги не більше п’ятнадцяти відсотків.

— З метою підвищення ефективності Програми житлових субсидій Кабінетом Міністрів прийнято постанову «Про удосконалення порядку призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу та твердого побутового палива». Цією постановою запроваджено подальше спрощення умов призначення житлових субсидій та врегульовано деякі найбільш проблемні питання, які впливали на можливість родин отримати субсидію, — запевнив Боровик. — А саме, комісіям при місцевих органах виконавчої влади дозволено приймати безстрокові рішення про призначення житлових субсидій на загальну житлову площу сім’ям, які складаються з непрацездатних осіб, до зміни обставин у таких сім’ях. Для прикладу, зміна складу осіб, зареєстрованих у житловому приміщенні, їхнього сімейного стану, працевлаштування таких осіб або виникнення в них інших джерел доходів. Це дозволить запобігти зайвому обстеженню таких сімей при кожному зверненні за призначенням субсидії та спростити роботу комісій.

Також урегульовано питання щодо призначення субсидій сім’ям, у яких члени родини відсутні тривалий час. Для прикладу, працюють або навчаються в іншому регіоні. То відтепер кількість осіб, виходячи з якої призначається субсидія за наявності засобів обліку комунальних послуг, визначається з урахуванням підтверджуючих документів про тимчасову відсутність зареєстрованих осіб. У окремих випадках — на підставі обстеження умов проживання.

Після того, як головний спеціаліст відділу грошових виплат завершив свою доповідь, йому задали декілька питань.

— У мене субсидією передбачено використати 300 кубів газу. Я використав 280. Скільки тоді я сплачуватиму?

— У такому випадку ви платитимете по фактичному використанню, — відповів Олександр Миколайович.

— Тоді треба відкривати вікна і випалювати до позначки 300, — сказав з посмішкою чоловік, який задавав питання спеціалісту.

Наступною взяла слово Алла Романець, начальник відділу обслуговування інвалідів. Вона розповіла, що відділ, в якому вона працює, займається забезпеченням технічними засобами реабілітації інвалідів, санаторно-курортними путівками інвалідам різних категорій та ветеранам війни, також займається питаннями чорнобильців усіх категорій, видачею посвідчень інвалідам, учасникам війни та ветеранам праці.

Також Алла Василівна повідомила про зміни до закону про забезпечення інвалідів автомобілями. А саме, для отримання автомобіля інвалід повинен бути громадянином України. Інвалід має змогу передати право керування автомобілем двом членам сім’ї. Також забороняється особисто визначати марку автомобіля, який інвалід бажає отримати.

— А кому дістається автомобіль у разі смерті інваліда? — запитали з зали.

— Якщо автомобіль в експлуатації менше десяти років, то члени сім’ї можуть сплатити його остаточну вартість. За один рік користування автомобілем знімається до десяти відсотків його вартості. Якщо ж автомобіль експлуатується більше десяти років, то родичі можуть безкоштовно переоформити на себе автомобіль і сплатити лише за документи. Проте, члени сім’ї повинні також бути зареєстрованими в Україні, — сказала Алла Романець.

Останньою до трибуна вийшла сімейний лікар Оксана Кльонова. Вона розповіла присутнім про виразкову хворобу. За її словами, виразкова хвороба шлунка — це хронічне рецидивне захворювання, яке характеризується утворенням виразки на слизовій оболонці шлунка.

Виразкова хвороба вважається досить розповсюдженим захворюванням. Передбачається, що 8-10 відсотків населення хворіє цим захворюванням.

Може спричинити виразку тривале нервово-емоційне перенапруження, порушення режиму харчування, які руйнують слизову оболонку. Небезпечним для шлунка є й надмірне вживання алкоголю та паління.
Лікар зосередила свою увагу на діагностиці та лікуванні цієї хвороби. Найпоширенішим для цієї хвороби є больовий синдром. Аби запідозрити виразкову хворобу шлунка потрібно звернути свою увагу на так званий «голодний біль», який виникає зранку одразу після пробудження, коли людина довгий час не їла. Також у хворого може бути печія.

Для діагностики цього захворювання лікар призначає гастроскопію або рентгеноскопію. Для профілактики виникнення виразкової хвороби потрібно дотримуватись дієти. Режим харчування повинен бути 5-6 разів на день невеликими порціями. Також, за словами лікаря, повинна бути абсолютна відмова від шкідливих звичок.


Автор: Дарія СТАРОСТІНА, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
10 лютого 2013, 09:50 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації