Вхід | Реєстрація

«Притулок для бездомних собак — це добре, але нереально…»

Напевно, кожен новосанжарець хоч раз у своєму житті мав нагоду перетнутися на вулиці зі зграєю собак. Хтось відбувався легким переляком, хтось — порваними штаньми. Цього тижня ми вирішили поцікавитися у жителів містечка, як, на їхню думку, можна боротися з бродячими собаками?

На одній із щотижневих нарад у райдержадміністрації підняли питання про проблему бродячих собак і, зокрема, сказу. Зоя Ащеулова, начальник управління ветеринарної медицини, поділилася думкою щодо необхідності створення у Нових Санжарах притулку для бездомних тварин. У відповідь представники влади зауважили, що фінансувати подібний заклад із районного бюджету буде неможливо, так як коштів не вистачає на фінансування інтернатів для дітей-сиріт. У ході наради було згадано альтернативний і, певно, найбільш реальний на сьогодні, спосіб фінансування подібних притулків — благодійні внески громадських організацій та просто небайдужих новосанжарців. Поговорили, нарада завершилася, а проблема залишається невирішеною. Вулицями продовжуються бігати безпритульні Шарики. А жителі селища бояться випускати своїх домашніх улюбленців погуляти за ворота, адже час від часу містечком ходять чутки про розкидане по вулицях селища отруєне м’ясо. Нібито таким способом у нас ведуть боротьбу з безпритульними тваринами. Утім, самі ветеринари постійно підкреслюють: труїти собак вони не мають ні права, ні можливості. У них просто відсутні такі засоби.

Цього тижня ми вирішили з’ясувати у самих новосанжарців, що вони думають про проблему бродячих тварин та які бачать шляхи її вирішення.

Андрій

— Проблема бездомних собак є, але мене більше хвилюють бездомні діти. Нехай краще для них притулки створюють.

— А як же безпека новосанжарців, і ваша, зокрема?

— Але ж на мене може напасти і якийсь п’яний придурок, а не тільки собака. Спочатку виховувати треба людей, тоді й ця проблема зникне.

Галина:

— Така проблема існує. І не тільки в нашому селищі — це загальноукраїнська проблема. Звичайно, у Європі цьому питанню приділяють значно більше уваги, ніж у нас, бо в них з фінансами краще. Але тварини всі ж однаково не винні, що їх покинули. Тому притулок для них потрібно б створити.

Людмила:

— Потрібно підвищувати рівень культури серед людей. Інформувати, що існують засоби, що перешкоджають тваринам розмножуватися. Можна створити притулок і утримувати тварин за добровільні благодійні внески людей. Уявіть, якби кожен хоч раз на місяць давав би на це всього 20 гривень. Це ж зовсім незначні кошти, а як би вони допомогли. Але наше суспільство ще не готове до цього.

Володимир:

— Треба стерилізувати. З часом їх просто не стане, тоді й притулок буде непотрібен.

Наталія:

— Я вважаю, якщо собака безнадійно хвора, то краще її кудись вивезти і усипити, щоб вона не мучилася і не зашкодила оточуючим. А розкидати отруту по вулицях непотрібно, бо через це страждають і домашні тварини. У нас курортне містечко, і цю проблему треба вирішувати культурно. Створити притулок у Нових Санжарах — це було б добре, але нереально.

Андрій:

— Потрібно створювати притулки, і забезпечувати бродячим тваринам належну опіку. Щоб вони не ходили по вулицях. Це важко, звичайно, але можливо.

Як з’ясувалося, люди справді занепокоєні тим, що по вулицях селища розгулюють бездомні собаки. Але у можливість створення для них притулку, мало хто вірить. Приємно відзначити, що ніхто з опитаних не вважає, що це питання потрібно вирішувати протизаконним методом (Закон «Про захист від жорстокого поводження» забороняє відстріл тварин, отруєння і вбивство електричним струмом). Але регулювати кількість безпритульних тварин необхідно, тому, можливо, слід підійти до проблеми так, як це роблять у інших містах України — розпочати масову стерилізацію. У подальшому кількість собак має суттєво зменшитись, тоді проблема вже не стоятиме так гостро.


Автор: Оксана ЛЕВЧЕНКО, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
11 лютого 2013, 14:25 | Нові Cанжари | Суспільство


1. Пашабиолог / 11 лютого 2013, 16:48
Собаки никакие НЕ СЛАБЫЕ, а сильные и подлые твари, которые хотят вытеснить нас с нашей же территории. И зоофиликов тоже. Надо просто возродить будку со стрелками и приравнять их к госслужащим с соответствующими государственными льготами. Но перед этим провести жесткий отбор: психов и ненавистников животных отсеять, а набрать тех, кто ,удет убивать не домашних питомцев, а уличную нечисть - бродячих собак, которые представляют опасность для ЛЮДЕЙ. Часть неопасных собак нужно БЕЗВОЗВРАТНО отлавливать и сдавать в приюты, которые будут построены на ЧАСТНЫЕ средства, а не государственные. наша страна бедная и выделение денег на приюты означает, что мы вырываем эти средства изо рта ДЕТЕЙ и СТАРИКОВ.
2. вася против всех / 11 лютого 2013, 17:06
Ребята,вот это проблема для всех населенных пунктов,в Полтаве бешеная собака покусала39 человек.Отплевывание от решения вопроса большими начальниками,сыграет злую шутку когдато и в Санжарах.И еще вопрос-а сколько интернатов для бездомных детей финансируют из райбюджета?Я Вася против всех в этом вопросе поддерживаю Ащеулову!
3. конкурент / 11 лютого 2013, 19:34
Хто бував у Карлена в кафе,той знає,що він із цих бродячих собак готує різні кавказькі вкусняшки (шашлик,хаш,добавляє в казан-кебаб і.д.)нормальний вихід,головне нікого не отруїти.
4. Земляк / 11 лютого 2013, 20:58
Панове!Навіщо Ви ображаєте хорошу людину? Карлен разом із своєю сім"єю- готують чудові страви,ніхто ніколи не скаржився на чистоту й охайність в їхньому закладі,а також на якість приготування. Шашлик в Карлена є його візитною карткою ,тому бездоганний та смачний!!!
5. Знаток / 12 лютого 2013, 12:42
3. конкурент пише:
«хаш,добавляє в казан-кебаб і.д»

Людино добра Ви хоча б спочатку побували в Карлена в кафе і подивилися меню. Ніякого хашу і кебабу він не готує. І взагалі навіщо так ображати людину. Земляк правий що Шашлик Карлена є його візитною карткою, і про нього знають по всій Україні.
6. белый / 12 лютого 2013, 13:28
Уважаемые господа я часто бываю в поездках по всей Украине но такого количества дорогих автомобилей как в Санжарах невидел ни в одном из подобных населенных пунков.Вывод:есть резервы и для питомника и для строительства соц жилья.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації