Вхід | Реєстрація

Як рудий пес улаштував полтавцям «чорний день»

Як рудий пес улаштував полтавцям «чорний день»

7 лютого став по-справжньому «чорним днем» у житті майже тридцяти полтавців, на яких протягом всього кількох годин у Київському районі, зокрема в районі вулиць Артема, Халтуріна, Пушкіна та Нечуй-Левицького, нападав
безпритульний пес.

Згодом повідомлення про напад оскаженілого собаки до міліції та рятувальних служб надходили буквально щогодини. І вже не лише з Київського району, але й з Огнівки. Так, на одній з вулиць пес накинувся на жінку, яка ішла з п’ятирічною дитиною. Укусивши молоду матусю, котра затулила собою доньку, пес накинувся на іншу жертву – літню жінку. Та спробувала відбитися сумкою, але тварина таки зуміла вчепитися зубами в одяг переляканої пенсіонерки. Потім, залишивши жінку, пес накинувся на чоловіка, який їхав вулицею на велосипеді. Той не втримав рівновагу й упав, також не зумівши захиститися від гострих зубів. Наступного дня до лікарень міста з укусами звернулося 29 дорослих та 10 дітей. До того ж з’явилася тривожна інформація й про те, що здичавілий пес покусав і кілька домашніх собак, яких вигулювали полтавці.

В обласному центрі почалася тиха паніка: дітей боялися відпускати на вулицю самих, та і дорослі зайвого разу не виходили з квартир. Ситуація загострилася ще й через те, що в міських поліклініках, куди прямували за медичною допомогою покусані, не виявилося потрібної вакцини. Жертвам нападу собаки пропонували шукати її самим і купувати за власні кошти. Правда, трохи згодом чиновники заявлятимуть, що вакцина нібито була, але її запасу не вистачило. Хоча майже всім, хто того дня звертався до міського травмпункту, відмовляли в рятувальних уколах через відсутність сироватки. Чому місто виявилося не готовим до надзвичайної пригоди, з’ясовували вже наступного дня. А 8 лютого постраждалі та їхні родичі падали з ніг, бігаючи по аптеках обласного центру в пошуках рятівної сироватки, без якої жертви пса були приречені на страждання або навіть і смерть. Одна із жертв чотирилапого хижака розповіла журналістам, що дозу вакцини в аптечному закладі їй продали за 570 гривень. Це лише на один укол. А їх медики мають зробити 5—7, залежно від місця укусу. Тож лікування від сказу однієї особи обійдеться не менше, ніж три тисячі гривень. Сьогодні, коли в Полтаві «править бал» безробіття і люди, не отримуючи зарплату, часто не можуть придбати найнеобхідніше, вулична пригода для більшості покусаних стала справжньою катастрофою.
Слід віддати належне оперативним службам, де дуже швидко почали пошуки собаки, котра, за словами очевидців, мала всі ознаки тварини, хворої на сказ. Адже, за словами жертв безпритульного пса, з його відкритої пащі текла слина. З’явилися і його прикмети: рудий пес висотою у холці близько 40 сантиметрів, із довгим хвостом та вухами, що стирчать. Відшукати в майже 300-тисячному місті таку собаку стало непростим завданням. Ветеринарна служба звернулася до полтавців із закликом про допомогу у відлові бродячої тварини та повідомила номери телефонів, за якими необхідно було телефонувати, якщо щось стане відомо про собаку. Кажуть, що ті телефони не замовкали, бо городяни раз у раз телефонували, вважаючи, що бачили саме «того» рудого пса. На його пошуки кинули бригади комунальників з дванадцяти осіб, спеціалістів МНС, карантинної служби та міліціонерів. Зокрема посилили патрулювання вулиць Київського району. Останнім, як розповів представникам ЗМІ помічник начальника Київського райвідділу міліції майор міліції Володимир Пасічко, дозволили застосовувати зброю, якщо правоохоронці стануть свідками нападу собак на людей. До вечора восьмого лютого вдалося спіймати всього двох рудих собак. Правда, за прикметами, котрі захисники тварин назвали в Інтернеті, вони не дуже були схожі на того пса, який тримав у напрузі обласне місто. Але їх про всяк випадок помістили до кліток на 14-денний карантин. До речі, стало помітно, що в полтавців, котрі дізналися про пригоду й небезпеку, яка на них чатує, дещо змінилося ставлення до безпритульних тварин (раніше чимало жалісливих городян щодня підгодовували собак). Похитнулися й позиції захисників тварин, зокрема волонтерів громадських організацій «Юний європеєць» та «Право на життя», котрі виступали з коментарями щодо ситуації та намагалися заспокоїти жителів міста й висловлювали сумнів, що пес, який кусав людей, був справді хворий на сказ.

У Полтавській міській раді терміново скликали засідання надзвичайної протиепідемічної і протиепі-зоотичної комісії, засідання якої двічі протягом доби проводила заступник міського голови Світлана Порохня. Представники Полтавського обласного комунального підприємства «Полтавафарм», управління охорони здоров’я, освіти, медичних закладів міста, ветеринарної медицини та житлово-комунального господарства, юридичного управління міськвиконкому, міської санепідемстанції радилися та шукали вихід із ситуації. Вона могла стати непередбачуваною, адже навіть важко було спрогнозувати, скількох ще інших собак покусав хворий пес. Ті в свою чергу так само могли захворіти на сказ — і тоді Полтаву чекала б справжня епідемія. Правда, якщо дані про те, що рудий собака виявиться справді хворим на сказ. Першочерговою проблемою, яку потрібно було негайно вирішити, — це забезпечити медичні заклади обласного центру достатньою кількістю вакцини проти сказу. Її потребували все більше й більше людей. Приміром, одному постраждалому з підозрами на зараження сказом необхідно робити щеплення декілька разів: на 1-й, 3-й, 7-й, 14-й та 90-й день. Щоб знайти таку кількість вакцини, безпосередньо на засіданні комісії зв’язалися із її виробниками у Києві, Дніпропетровську, Харкові. Із Харкова вакцину привезли вже пізно ввечері 8 лютого. Було вирішено  всіх покусаних собаками вакцинувати безплатно. Про введення карантину в місті поки що офіційно не говорять.

Правди нікуди діти: сьогодні, очевидно, ще зарано робити якісь висновки з пригоди, котра зненацька приголомшила полтавців, адже наслідки укусів можуть проявитися не одразу, а через кілька днів, а то й тижнів. Увесь цей час жертви безпритульного пса перебуватимуть у стані тривожного очікування. Так само неспокійно почувається наразі й решта полтавців, котрі з тривогою слідкували за розвитком подій. Для городян тепер кожний безпритульний собака – потенційна загроза їхньому здоров’ю. Чимало запитань у полтавців з’явилося і до міської влади. Головне з них – як сталося так, що в лікарнях обласного центру забракло життєво необхідної вакцини. І це при тому, що напади бродячих тварин на городян в місті далеко не поодинокі.

За даними управління з питань надзвичайних ситуацій Полтавської облдержадміністрації, «станом на 06.00 11 лютого 2013 року до лікарняних закладів м. Полтави за медичною допомогою внаслідок укусів собаки звернулися 47 громадян, з них 11 дітей. Для пошуків і відлову тварини були задіяні працівники управління ветеринарної медицини міста Полтави та співробітники ТУ МНС України у Полтавській області. О 13.00 10 лютого собаку, яка за ознаками (колір, розмір, агресивна поведінка) відповідає опису постраждалих, було знешкоджено та направлено на експертизу. Водночас пошуки не припиняються і будуть зупинені тільки після отримання експертного висновку та відсутності звернень людей до лікувальних закладів».


Автор: Олександр БРУСЕНСЬКИЙ, www.vechirka.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
13 лютого 2013, 18:07 | Полтава | Надзвичайне


1. ната / 14 лютого 2013, 07:49
Кожна дія має протидію.Своєю поведінкою до тварин люди накликали біду .Скільки тварин бігає вулицями наших міст тільки тому , що колись їх взяли як цяцьку , а як набридла викинули напризволяще . Ми відповідаємо за тих кого приручили і цьому треба вчити дітей .
2. вася против всех / 14 лютого 2013, 11:27
Ната не читай больше "Маленького принца", ты делаеш не правельные выводы.Пойми есть мы,а есть собаки ,бродяги-разносчики заразы,инфекций, бешенства.Перечитай статью высше,и кто теперь жертва?А собакообажатели что скажут если их вот такой " рыжий" покусает?Я Вася против бродячих собак!!!
3. Просто Вася / 14 лютого 2013, 11:49
2. вася против всех пише:
«Я Вася против бродячих собак!!! »

Я також проти бродячих собак! Але вони що, самі по собі зробилися? Ні, це люди їх і створюють! Взяти собаку додому у нас не спричиняє ніяких проблем. Точно так само ніяких проблем не спричиняє її викинути на вулицю. Ната права - давити, насамперед, потрібно не самих собак, а тих умніків, які безвідповідально до цього відносяться. Що толку від собачих притулків, якщо щодня люди "завохять" у лісопосадки нових тварин? Точно такий же самий толк і від відстрілювання собак - їх все рівно не поменшає, бо ми ж самі поповнюємо їх ряди.
Насамперед потрібно на законодавчому рівні ввести жорсткий контроль і умови щодо утримання собак, як це давно зробили у Європі. А потім вже розгрібати тих дворняг, яких вже маємо. Чи притулки, чи відстрілювання - не важливо. Важливо, що тоді, взявши собаку додому, виконавши всі норми по її утриманні, по заповненню всіх бумажок, прививкам-шмививкам чи що там ще вимагатимуть ветеринари людина вже не з такою радістю вижене собаку з дому, коли та їй набридне. Та і менше випускатимуть їх на вулицю взагалі, а вже про вигулювання без намордника, коли за це поголовно штрафуватимуть, так і взагалі мови не буде.

Вася проти всіх, мисліть глобальніше, а не "на місці", як це роблять наші депутати та чиновнички: виділили скількись там грошей на гвинтівку і стрілка - і вже радо рапортують, що ситуацію із бродячими собаками виправлено! А що їх нібіса не поменшало - так то вже не їх проблеми.
4. вася против всех / 14 лютого 2013, 12:25
Просто Вася пока мы будем напрягать оба полушария мозга для решения глобальных проблем,пройдет лет 100 .А будут возникать локальные неприятности, типа Полтавской .И что просто Вася будеш глобально мыслить, когда у тебя на брюках будет висеть вот такой"рыжий".Это борьба за територию существования,а уже потом воспитательный процес для собакообажателей.
Я Вася против философской демагогии,я за стрелка,или питомник,а уже потом выпускайте брошюры для собаколюбителей.
5. Просто Вася / 14 лютого 2013, 18:53
вася против всех, бачу до Вас зовсім не дійшов смисл моїх слів. Добре, давайте на прикладі.
Вам видають гвинтівку і пачку патронів. Підете вибстрелювати собак? Чудово! Припустимо, ви весь день плідно працювали, перестріляли добрих три десятки собак на вулицях Полтави, попутно перелякавши дітей і "собакообажателей". Але біс з ними, головне те, що ви внесли величезний вклад в "борьбу за територию существования" (ууу, закон джунглів!) і можете спокійно лягати спати, не напрягаючи свої полушарія глобальним мисленням.

Але от біда... Проснувшись на ранок, ви побачите на порозі свого будинку міліціонера в компанії з кількома мамами (ви ж нанесли психологічну травму їх дітям!). А ще десятком власників собак, яких ви вчора застрелили — ой, вони виявилися абсолютно не бездомними! Їх просто випустили на вулицю без ошийників і намордників, абсолютно не задумуючись. А ви їх нагло застрелили! І що, думаєте вас виправдає велике прагнення відвоювати людям місце під сонцем? Наврят чи - собаки ж самі на вас не нападали? Ні. Ви їх просто убили. А вони чиїсь, отже за чинним законодавством розплачуйтесь за свої злодійства!

Правда, а навіщо мислити глобально, вводити якісь там закони і слідкувати за їх виконаннями? Чиновники також так думають, тому і кладуть на проблему. Люди самі розберуться.


Ну а тепер відповім на ваше запитання: якщо отакий "рижий" учепиться в мої штани, я гарненько розмахнуся і зацідю йому в зуби ногою. А як буде під рукою ломака - огрію ще й нею. І якщо я його зашибу, то буду абсолютно правий, бо захищався. А якщо у нього ще й знайдеться власник - зкачаю з нього гроші за травму фізичну та моральну. А якщо власника не знайдеться - то постараюся зкачати собі першу медичну допомогу (щоправда виходячи із цієї історії її з нашої держави потрібно вітрусювати насильно). І в даній ситуації вибігання на вулицю з рушницею ніяк не полегшить мою участь: я все рівно покусаний, собака мною убита\покалічена.
6. вася против всех / 14 лютого 2013, 20:29
Почему же глобальность ваших мыслей меня тешит,особенно про лом хорошо сказано.Хочу вас проинформировать что бродячих собак уже давно не отстреливают огнестрельным оружием,для этого есть специальные ружья-маркеры которые стреляют полостными дотиками ,в дотиках особенное усыпляющее вещество,добавил больше пес уснул на всегда.Так что все обходится без урона психике сердобольных собакообажателей.Что же касается детей,то извините мне дейсвительно не доходит ваше высокоинтелектуальное утверждиние что отстрел бродячих собак (квалифицированый) приненесет ущерба детской психике больше чем укус после которого надо вакцинировать.Еще -собака независимо от породы,если она находится за пределами усадьбы без намордника и хозяина считается бродячей.Исключением могут быть лиш собаки минипород ( неначто одевать намордник) эначит относится к ним можна как к "рыжему псу"Я мог бы навести много примеров решения этой проблемы в странах Европы и США но нехочу вас утомлять ерундой,вам еще долго надо мыслить глобально.Да стоимость комплекта маркер +100 дотиков вполне доступна местным бюджетам.Единственно согласен с вами ,что мы этой державе не нужны потому и с вакциной дефицитка.Высше наведенная информация применима в условия цивилизованых государств,где думают об каждом человеке персонально,а глобальными вопросами занимаются неотделимо от каждого гражданина.Вот потому я против вашего абы какого мнения!
7. 100500 / 15 лютого 2013, 09:12
Васьки , кожен з вас правий по своему бродячих собак ,як загрозу потреба позбуватись,але закони треба переглядати.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації