Вхід | Реєстрація

Платити стали більше, дороги стали гірші

Минулого тижня їхали ми Новими Санжарами зі знайомим таксистом. Їхав він нешвидко і, старанно обминаючи ями на розбитому за зиму асфальті, розповідав:

— Усі раділи, коли відмінили техосмотр! І платити за дороги не треба окремо. Сказали, що акциз на ремонт доріг заложать у бензин. І що вийшло? Мій батько раніше платив 150 гривень за два роки. І спокійно собі їздив на своєму «Жигулі». А тепер нібито у кожному літрові бензину гривня йде на дорогу. Виходить, що мій батько, який наїжджає 10 тисяч кілометрів за рік, заправляється в середньому на 1 тисячу літрів. Тобто платить на дороги вже не 150, а 1000 гривень! А дороги як не ремонтувалися, так і не ремонтуються!

Обурюється нинішнім станом із дорогами не лише мій знайомий таксист. Тема асфальтового покриття (точніше його відсутності) зараз є темою номер один для усіх, хто має автомобілі. Обурюються водії новосанжарських таксі, нарікають їх колеги на автомобільних форумах в Інтернеті. При цьому цифри і дані називають практично однакові.

— На якій підставі таке збільшення? — запитує користувач Борець з автомобільного форуму «Дорожний контроль». — Раніше я платив транспортний збір до 100 гривень, а сьогодні при середньому пробігові машини у 15000 км я плачу приблизно 300 євро. Що у переводі на гривню — рівно 3000! І вони ще підіймають! По ідеї, уже жодної ямки бути не повинно! Але парадокс: ми платимо за дороги, потім за ходовку та ремонт, а вони все підвищують!

Доки водії обурюються, а бензин дорожчає, дороги поступово зникають. Тепер картина «ямка на ямці» добре знайома не лише сільським водіям, але і мешканцям райцентру. У Нових Санжарах скоро розігнатися можна буде хіба що на заново викладеному у минулому році відрізкові на вулиці Леніна. У інших місцях селища дорога нагадує про Велику Вітчизняну війну та масовані авіанальоти. Про ті шляхи, які ведуть до новосанжарських сіл, узагалі краще не говорити. Минулих вихідних ми хотіли швиденько доїхати до Попового з Нових Санжар. Наївні! Відрізок шляху відстанню у 25 кілометрів наш «Сенс» долав не багато не мало — сорок хвилин. Це значить, що рухалися ми просто-таки із крейсерською швидкістю у 37,5 кілометрів на годину. У деяких місцях і такий космічний розгін видавався справжньою розкішшю. Тому доводилося скидати до 10-20 км/год. Зрештою, багато розповідати про це не варто. Кожен водій, який бодай раз на тиждень виїжджає за межі власного двору, відчуває комфорт українських доріг на власному прикладі.

У найближчому майбутньому сподіватися на значне покращення не варто. Хіба що влада країни десь у короткі строки знайде 450 мільярдів гривень. Принаймні в Укравтодорі називають саме таку суму, потрібну на капітальний ремонт усіх доріг країни. Таких грошей не назбираєш, навіть продавши усі «Лексуси» та «Майбахи» українських можновладців. Та й у МВФ стільки не позичиш.

Отже, сподіватися на швидке повернення рівних доріг новосанжарським (та й усім іншим) водіям не слід. Варто запастися терпінням і навчитися їздити ду-у-у-же повільно. Або пересісти на більш дешеве і надійне авто. Підійде «УАЗ» або «Волинянка». А краще — навчіться заново ходити пішки. І на бензинові зекономите, і дороги цілішими будуть!


Автор: Володимир Паршевлюк


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
15 лютого 2013, 08:56 | Нові Cанжари | Редакційна
1. вася против всех / 15 лютого 2013, 09:38
Да ,видимо процедура сбора налога с владельцев транспортных средств торговцами гсм в нашей "некоррумпированой" стране скорее афера ,чем реформа.Использование уже собраных денег -это вобще мистический сериал, закрутили сюжет ,а как развязать не знают.Новые Санжары это эще не показатель,поедте В Полтаву на Юровку,на ул.Серегина,вобще сверните куда нибудь с ул.Фрунзе и вы увидите картину еще похлеще Санжарской.Еще при царе в России говорили"Если люди начинают красть больше, чем им надо для жизни, значит надо честного жандарма".А у нас вровство -это уже маникальная необходимость для высоких чиновников.Я против "ламборгини и майбахов",я за их продажу для пополнения бюджета.Я против аферы,я за хорошие дороги.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації