Вхід | Реєстрація

«За пересадку серця ми не беремося»

«За пересадку серця ми не беремося»

Минулого четверга відбулась чергова рада ветеранів. На ній говорили про першу хірургічну допомогу та про дитячий алкоголізм.

Цього разу до зали засідань Кобеляцької міської ради запросили лікаря-хірурга Олега Голтвянського та голову Кобеляцької районної ради Юрія Тагадюка. Першим до трибуни вийшов лікар. Він поінформував присутніх про першу хірургічну допомогу в екстрених ситуаціях.

— Гостра хірургічна патологія — це коли лік іде на години. Невідкладна хірургічна допомога має здійснюватись при гострих апендицитах, кровотечі і тому подібне, — розповів Олег Голтвянський.

За словами лікаря, з моменту появи хворого в хірургічному відділенні до початку операції повинно пройти не більше двох годин.

— У Кобеляках хворого прооперують незалежно від того, є в нього гроші, чи ні. Кобеляцька ЦРЛ забезпечена всім необхідним, аби хворому надати допомогу в повному об’ємі, — запевнив Голтвянський.

Також він висловив розчарування тим, що кобелячани їдуть лікуватися й обстежуватися в інші міста, де лікування коштує значно більше.

— Для прикладу, у Кобеляцькій ЦРЛ видалення жовчного міхура пацієнту обійдеться в 500 гривень. Це якщо придбати все необхідне для операції. Праця хірурга не враховується. Ми за це отримуємо заробітну плату. А у великих містах, таких як Харків чи Дніпропетровськ, така операція хворому обійдеться в 3-5 тисяч гривень, — сказав лікар. — Це звичайне викачування грошей.

Тому лікар порадив звертатись за медичною допомогою за місцем проживання. У разі потреби хворого направлять у обласну лікарню.

— Тільки ні в якому разі не звертайтесь в приватні клініки. Там за вас відповідальності ніякої не несуть, — повідомив хірург.

— Лікарю, не треба скидати з рахунку умови, у яких роблять операції, та рівень кваліфікації лікарів у Кобеляках і Дніпропетровську, для прикладу, — прозвучало зауваження з зали.

— З приводу умов, то такого операційного столу, як у хірургічному відділенні Кобеляцької ЦРЛ, немає ніде: ні в Полтаві, ні в Дніпропетровську. І таких шикарних палат, як у нас, також ніде немає. Тільки, на жаль, вони напівпусті. З приводу кваліфікації лікарів, то ми робимо операції районного рівня. Більш складні операції роблять в області. Ми ж не беремося за пересадку серця, — сказав Олег Голтвянський.

Наступним до слова запросили Юрія Тагадюка. Він продовжив тему медицини. За його словами, на даний час районна влада працює над тим, аби створити на території поліклінічного відділення комунальну аптеку. Ліки, які продаватимуть у ній, реалізовуватимуться за фіксованою ціною.

— У всіх аптеках нашого міста ціни на ліки дуже різні. Чи є якісь комісії, які регулюють це питання? — запитала жінка, що сиділа в першому ряду.

— У Кобеляках лише одна аптека державна. Це аптека № 146. Решта — приватні. Тому ціни там урегулювати неможливо, — відповів Юрій Іванович.

— Судити таких треба і лишати ліцензії, — з обуренням сказала жінка.

Також голова районної ради продовжив тему моральності, яку піднімали на минулій апаратній нараді. За його словами, на сьогоднішній день Україна займає одне з перших місць серед дитячого алкоголізму. Для підтвердження цих слів він назвав один з випадків.

— Досить часто буває так, що працівники правоохоронних органів затримують неповнолітнього в стані алкогольного сп’яніння. У основному, це буває далеко за північ: у дві-три години ночі. Неповнолітнього доставляють до райвідділу, викликають батьків і складають протокол. Та, на жаль, досить мало батьків до цього ставляться, як належне. Багато з них починають виясняти, по якому праву їхню дитину забрали до райвідділу, замість того, аби провести відповідну роботу зі своїм чадом, — розповів голова районної ради. — Тому, перш за все, це питання потрібно вирішувати на рівні родини.

Присутні в залі зазначили, що молодь потрібно зацікавлювати чимось займатися. Та Юрій Іванович відповів, що кобеляцька молодь  активно залучена в спорті.

— У нас є і спортивні майданчики, і спортивні секції. Мабуть, усі ви чули про майбутнє будівництво басейну в Кобеляках. Ось, буквально сьогодні, у наше місто приїжджали проектанти. Адже будівництво планують розпочати саме в 2013 році. І Кобеляцький район буде один із декількох районних центрів України, де збудують подібний об’єкт, — запевнив Юрій Тагадюк.

Один із чоловіків, що сидів в глибині залу, зазначив, що кобеляцькі діти в школах не займаються взимку на лижах. І висловив припущення, що лиж узагалі немає в навчальних закладах.

— Так снігу ж немає! Які лижі? — відповіли йому.

Та голова районної ради розповів, що про таку проблему йому не скаржились. Зате повідомив, що найбільша сума районного бюджету йде якраз на освіту. А це близько 46 мільйонів гривень на рік. І якщо така проблема постане, то її неодмінно вирішать.


Автор: Дарія СТАРОСТІНА, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
16 лютого 2013, 16:17 | Кобеляки | Суспільство
1. Кобелячанка / 17 лютого 2013, 16:46
— Для прикладу, у Кобеляцькій ЦРЛ видалення жовчного міхура пацієнту обійдеться в 500 гривень. Це вартість гробу після Вашої "операції".
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації