Вхід | Реєстрація

Блиск і розчарування «Дзвінких голосів»

Блиск і розчарування «Дзвінких голосів»

Минулої п’ятниці у актовому залі Руденківської школи проходив перший етап тепер вже районного вокального конкурсу.

За годину до початку концерту до школи починають з’їжджатися члени журі. Нагадаємо, цього року їх аж дванадцять чоловік. Очолює цю невеличку армію знавців співу заслужена артистка України Наталія Сулаєва. Окрім неї, у журі — люди, які мають музичну освіту і можуть об’єктивно оцінити вокальні та артистичні уміння новосанжарських талантів. Тому виходити на сцену цьогорічним учасникам щонайменше вдвічі страшніше.

Самі учасники перед початком концерту традиційно хвилюються. Коридором час від часу пробігають дівчата у вишитих сорочках: першою на конкурсі буде українська пісня. На вході до актової зали продають квитки. Коштують вони символічно — 1 гривню. На пам’ять їх зберегти не вдасться, тому що після закінчення концерту кожен глядач за допомогою власного квитка може проголосувати за того учасника, який сподобався найбільше. Таким чином, за підсумками голосування після двох конкурсних днів організатори зможуть визначити володаря призу глядацьких симпатій. Цей учасник отримає суму зібраних від продажу квитків коштів.

За півгодини зал заповнюється. І організаторам доводиться ставити додаткові стільці між рядами. Утім, скоро глядачі займають і їх. Ті, хто приходить після 16:30, змушені стояти у дверях актового залу і звідтіля слухати й дивитись виступи учасників.

Хоча першими на сцену виходять не юні новосанжарські таланти. Право на перший виступ отримує найтитулованіша із журі — Наталія Сулаєва. Співає вона акапело «Мамину вишню». Зал затихає і зачаровано слухає. Потім довго аплодує полтавській гості. Та зізнається, що, не дивлячись на чималий досвід, дуже хвилювалася перед виходом до руденківської публіки. Потім разом із двома ведучими Наталія Сулаєва витягає жеребки і визначає порядок виступу учасників. За результатами жеребкування право виступити першою отримує нехворощанка Вікторія Кондратьєва, останньою співати має Оксана Удовіченко із Драбинівки.

Вікторія Кондратьєва першою з конкурсантів виходить до мікрофону. І співає пісню «Батьківська хата». Для тих, хто вже чув дівчину на відборі, її виступ стає приємним сюрпризом. Адже цього разу співачка з Нехворощі виступає досить вдало і збирає непогані оцінки від журі. Наступною на сцену виходить Діана Муха із Сухої Маячки. Співає «Пісню про матір». Виконує її акапело. І доки зі сцени тремтить ніжний дівочий голос, на першому місці у залі тремтять сльози на очах у її мами. Проте журі від пісні не плаче і ставить юній співачці не найбільші оцінки. Не надто високо оцінюють вони і виступ першої з руденківських учасниць — Альони Панасенко. Але найбільшим розчарування для господарів, напевно, стає виступ однієї з фавориток — Надії Демченко. У минулому році юна руденківська співачка запам’яталася надзвичайно чуттєвим та артистичним виконанням пісень. І на цьогорічному конкурсі від неї очікували принаймні повторення тих емоцій та почуттів. Але Надія (чи її наставники) чомусь обирає для виступу драйвову і темпову пісню. М’яко кажучи, виконує вона її не найкращим чином, і отримує одні з найнижчих балів.

— Та за шо їй 6? Надька харашо співала! — обурюються рішенням суддів троє дівчаток, які сидять у першому ряду. Кожне оцінювання вони коментують. І з оцінками руденківським виконавцями дівчатка категорично не погоджуються.

Єдиний хлопець серед учасників конкурсу — Олександр Перерва з Малого Кобелячка — виконує нетлінну «Червону руту». Співає хлопець краще, ніж на відборі, і тому журі оцінює його старанність доволі непоганими оцінками. Завойовує симпатії залу та більшості суддів нехворощанський дует Оксани Нікуліної та Ірини Орищенко. «Чом ти не прийшов?» — у пісні запитують дівчата у невідомого хлопця і йдуть зі сцени, отримавши більшість «вісімок» і одну «дев’ятку». Перші високі оцінки збирає новосанжарка Поліна Моцак, яка, співаючи про хатку-чобіток, енергійно літає по усій сцені та осліплює усіх широкою посмішкою. Чи то за енергетику, чи то за посмішку, чи то за вокальні дані вона отримує аж п’ять «десяток». І робить серйозну заявку на боротьбу за перше місце. А от руденківську фаворитку судді чомусь оцінюють не так поблажливо. Анна Олійник, на яку господарі конкурсу покладають неабиякі надії, і костюм підбирає національний і красивий, і пісню виконує нібито майстерно. Але члени журі від неї, напевно, сподіваються почути більше. Тому й оцінки ставлять відповідні — жодної «десятки», всього кілька «дев’ять». Замало, як для однієї з фавориток. Стає зрозуміло, що за честь руденківської школи зможуть постояти хіба що маленькі учасниці дуету Ірина Деменко та Марина Рубайко. Вони дійсно співають досить непогано. І перші з руденківських учасників бачать «десятки» — аж від двох суддів. А от залові пісня дівчат «Завітайте в Україну», схоже, подобається значно більше, ніж членам журі.

Представниця Малого Кобелячка Юлія Немирич виконує пісню «Палала». З оцінок стає зрозумілим, що суддів вокал дівчини не те, щоб особливо вразив, але за рівне та артистичне виконання дівчині більшість з них ставлять «дев’ятки». Взагалі, судді доволі дивно оцінюють деякі номери. Наприклад, після виступу дуету новосанжарок Анни Дев’ятко та Тетяни Черненко ліва половина суддівського корпусу піднімаює таблички із цифрами «6» та «7», а от права оцінює пісню у «8» та «9». Чи то така специфіка розповсюдження звуків актовим залом, чи то члени журі так різняться у поглядах на музику — невідомо.

Утім, у любові до маленьких діток усі судді виявляються практично солідарними. І найменшій учасниці Оксані Дмитренко з Полузір’я ставлять досить високі оцінки. Напевно, на перспективу і для підтримки.

Не можуть члени журі зійтися і у поглядах на спів Тетяни Онипко із Сухої Маячки. Одна частина суддів вирішує, що вокал дівчини заслуговує на «9» та «10», інша, що спів її заслуговує не більше, ніж на «7».

Останньою у конкурсі «Української пісні» виступає Оксана Удовіченко. На відборі дівчина вже вражала слухачів своїм виконанням пісні «Червоная дощечка». На концерті виступ їй також вдається, і представниця Драбинівки отримує від суворих суддів лише одну «7», інші оцінки складають «дев’ятки» та «десятки». Очевидно, що Оксана дійсно може поборотися за перше місце на «Дзвінких голосах». Але мати сильний народницький голос для перемоги замало, адже попереду виконання іще трьох конкурсних пісень у номінаціях «Російський хіт», «Дитяча» та «Ретро».

Доки учасники готуються до виконання російських хітів, на сцену виходить іще одна представниця журі — викладач новосанжарської музичної школи Юлія Яценко. Вона заповнює зал своєю енергетикою та приголомшує глядачів пристрасним виконанням.

Починається конкурс російської пісні. Руденківські учасниці знову виступають у ньому не кращим чином. Альона Панасенко обирає пісню «Хуторянка», але співає її без належної експресії. За що отримує від суддів «п’ятірки» та «шістки».

— Вони шо?!!! За шо «пятьорку»? — голосно дивуються ті ж дівчатка з першого ряду. За кілька хвилин вони отримують новий привід для обурення. Надія Демченко виходить на сцену із піснею «Алло, мам». Але виконує її набагато гірше від того варіанту, який організатори чули на відборі. Судді суворі та безжальні — «5», «6», «7».

— «Пятьорка» — це капец! Я б «десять» поставила! — обіцяє одна з дівчаток. Але її у журі чомусь не кличуть.

Коли на сцену виходить Олександр Перерва, дівчатка іронічно переглядаються і безжалісно пророкують: «Щас будуть «двойки»!». Але Саша дивує не лише суддів, але і більшість глядачів. Нехай і не зовсім рівно, але із почуттям він співає «Помолимся за родителей». Судді його молитві вірять і оцінки ставлять хороші.

Коли вдруге на сцену вибігає Поліна Моцак, її довго доводиться ловити у об’єктив фотоапарата. У дівчинки стільки енергії, що на місці вона стоїть лише якусь коротку частину секунди. Напевно, суддям така жвавість імпонує, тому що за виконання пісні «Мы маленькие дети — нам хочется гулять!» новосанжарка отримує чи не найвищі оцінки.

Маленька Оксана Дмитренко своїм другим виходом на сцену одразу викликає у глядачів усмішки. Тому що пісню співає відому і світлу: «С голубого ручейка начинается река, ну а дружба начинается с улыбки». Двоє дівчаток на першому ряду беруться за руки і підспівують маленькій виконавиці.

Знову непогано співає Анна Олійник. Але суддів чогось від її виступу «не забирає». І вони розщедрюються лише на одну «десятку». А от Тетяна Онипко, схоже, подобається їм значно більше. Тому що її оцінюють майже по-максимуму. І не зрозуміло, чи то тут справа у вдало вибраній пісні, чи то дійсно у кращих вокальних даних. Принаймні, на думку суддів.

Закінчує другий конкурсний етап Оксана Удовіченко, яка також обирає собі «Хуторянку». Виконує її можливо і не так драйвово, як хотілося б, але більшості суддів догоджає.

Після останнього виступу усі чотирнадцять учасників — солістів та дуетів — виходять на сцену. Від імені журі до них звертається Наталія Сулаєва.

— Ми намагалися врахувати, що конкурс дитячий, що присутнє хвилювання. Але конкурс є конкурс, — зауважує заслужена артистка України. — Нам приємно було побачити, що у нашій країні є талановиті діти, які люблять і вміють співати!

Наостанок на сцену підіймається одна з організаторів конкурсу — Олена Мостова, яка проводить жеребкування дуетів, які виступатимуть на гала-концерті «Дзвінких голосів». Нагадаємо, що відбудеться він 1-го березня у Палаці культури та дозвілля у Нових Санжарах. Поки що не будемо називати усіх дуетів. Відзначимо лише, що найменша учасниця — Оксана Дмитренко співатиме із методистом БДЮТ Миколою Тараном, а Анна Олійник вийде на сцену із директором школи Андрієм Дігтярем.

Після завершення концерту, доки глядачі розходяться, а учасники — витирають сльози та ховають від конкурентів радісні посмішки, полтавські члени журі діляться із організаторами своїми враженнями від концерту. Вони, у більшості своїй, позитивні. Тому усі судді обіцяють із не меншою радістю приїхати і на другий конкурсний день, і на гала-концерт.

За півгодини мікроавтобус везе новосанжарських та полтавських членів журі додому. Дорогою з Руденківки до Санжар вони у кільканадцять голосів співають українських пісень. І так класно співають, що їм хоч зараз — на сцену «Дзвінких голосів». Але хорові виступи членів журі — у майбутньому конкурсу. А поки що 15-го лютого о 16:30 на глядачів очікує другий конкурсний день. Тридцять вокальних номерів, величезний заряд енергетики та позитивних емоцій. На це варто витратити 1 гривню із сімейного бюджету та три години свого часу!

 

Учасник

Бали за конкурс

Разом

 

 

«Українська пісня»

«Російський

 хіт»

 

1

Поліна Моцак (Нові Санжари)

112

107

219

2

Оксана Удовіченко (Драбинівка)

111

99

210

3

Ірина Деменко та Марина Рубайко

 (Руденківка)

100

104

204

4

Тетяна Онипко (Суха Маячка)

99

105

204

5

Вікторія Кондратьєва (Нехвороща)

105

89

194

6

Тетяна Черненко та Анна Дев’ятко

(Нові Санжари)

95

99

194

7

Анна Олійник (Руденківка)

99

95

194

8

Оксана Нікуліна та Ірина Орищенко

(Нехвороща)

91

100

191

9

Юлія Немирич (Малий Кобелячок)

97

91

188

10

Діана Муха (Суха Маячка)

97

90

187

11

Олександр Перерва

(Малий Кобелячок)

89

96

185

12

Оксана Дмитренко (Полузір’я)

93

82

175

13

Альона Панасенко (Руденківка)

80

76

156

14

Надія Демченко (Руденківка)

82

71

153

 

Фотографії з конкурсу можна переглянути у нашому фотоальбомі




Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
1. Пеппі / 18 лютого 2013, 22:28
Гарний конкурс,дає можливість проявити приховані таланти, частіше потрібно такі проводити!!!
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації