Вхід | Реєстрація

«Поезія зародилась від каштанової гілки»

«Поезія зародилась від каштанової гілки»

Минулого тижня в читальному залі Кобеляцької центральної районної бібліотеки відбувся творчий вечір нашого земляка Сергія Коломійця.

13 лютого о 12 годині в читальному залі Кобеляцької центральної районної бібліотеки зібралось безліч людей. Серед них поети, письменники та літературознавці. Через декілька хвилин ведучі заходу Оксана Черкаська та Оксана Рибка розпочали свято. До речі, цього дня всі зібралися не лише заради того, аби ближче познайомитись з творчістю нашого земляка Сергія Коломійця. А й для того, щоб привітати його з Днем народження, яке він святкував саме 13 лютого.

Одразу ж ведучі розповіли про Сергія Аркадійовича, що він є автором багатьох прозових та віршованих творів для дітей і дорослих. Ця людина також є поетом-піснярем та художником.

— Можна з впевненістю сказати, що поезія в мені зародилась від каштанової гілки, — сказав Сергій Аркадійович, — адже коли я вперше приїхав у Кобеляки, то полюбилися вони мені саме за квітучі весняні каштани і мої перші вірші були написані саме тут.

Сергій Коломієць зачитав декілька своїх віршів. Серед них і вірш під назвою «Всесвіт хати».

— Ще з дитинства я пам’ятаю білу хату моєї бабусі, — розповів поет. — У хаті все споконвічно рідне. Я торкався цих речей і вони ніби розкривали родинні перекази і таємниці. І ця маленька біленька хата стала серцем багатьох поколінь нашого численного роду. Тоді я вперше усвідомив, що біла хата — це совість України, яка нічим не заплямувалась у віках і подіях.

Після виступу до зали внесли запашний коровай та вручили імениннику. А ведучі продовжили знайомити присутніх з його творчістю.

За словами ведучих, у дев’яностих роках Сергій Аркадійович навчався в Полтавському сільськогосподарському інституті. Там він отримав спеціальність зооінженера та поїхав працювати до бутенківського колгоспу головним зоотехніком.

Працюючи зоотехніком, Сергій Коломієць влаштовував у Кобеляках та Полтаві персональні виставки картин. До речі, його картини створені в різних напрямках та стилях, адже художнику підвладні всі засоби виразності: і масло, і гуаш, і акварель, і олівець. Деякі зі своїх картин художник представив присутнім на творчому вечорі.

— У своїх роботах я прагну передати думку, глибину, а не просто зобразити кавун чи якусь будівлю, — поділився з присутніми автор. — Хоча в Кобеляках я завжди жив, як Робінзон. Одночасно мені хотілось і писати картини, і вірші, і ставити театральні постановки. На одному не зупинявся.

І дійсно, на досягнутому він не зупинявся, адже з 1998 року Сергій Коломієць став засновником театру «Оратанія» і здійснив ряд постановок у якості актора та режисера. Через декілька років він став одним із засновників театру «ПарМІКо» при обласному музичному училищі. Тоді театр представив українському глядачеві актуальні доробки. Також Коломійцем були поставлені вистави «Храм Прозріння» та «Гримаси часу».

Після невеликої розповіді про талановитого земляка, на імпровізовану сцену запросили народний фольклорний колектив «Джерела», який виконав дві пісні. До речі, слова для яких написав саме Сергій Коломієць.

— Ми об’їхали всю Україну з цими піснями і на конкурсах здобували перші місця, — зазначили артисти.
Далі ведучі продовжили свою розповідь. За їхніми словами, Сергій Аркадійович написав історичну драму-містерію «Переволочна», яка була відзначена першою премією на міжнародному літературному конкурсі «Козацька балачка» у Києві. На його ж слова створений гімн «Євшан-зілля», який став основним музичним супроводом презентації «Переволочна». Це відео присутні мали змогу переглянути на мультимедійному проекторі, а сам гімн під супровід гітари виконав Андрій Федоренко.

Сьогодні Сергій Коломієць працює керівником етнографічного гуртка та гуртка образотворчого мистецтва. Продовжує писати вірші, пісні, поеми, картини та знімає фільми. Як поділився з присутніми сам поет, сили та натхнення для творчості він черпає від рідної землі.

Після знайомства з творчістю нашого земляка свято продовжилось за чашечкою чаю з іменинним пирогом. Гості вітали іменинника зі святом та говорили багато приємних і теплих слів у його адресу.


Автор: Дарія СТАРОСТІНА, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
25 лютого 2013, 11:25 | Кобеляки | Культура та освіта
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації