Вхід | Реєстрація

У Кобеляках провели операцію «Спецсигнал»

У Кобеляках провели операцію «Спецсигнал»

Працівники районної державтоінспекції провели операцію «Спецсигнал», у рамках якої нагадали водіям, як потрібно діяти, коли на дорозі з’явився автомобіль екстреної служби з увімкненою сиреною чи проблисковими маячками.

Автомобілі правоохоронців, швидкої та пожежників не спроста обладнані сиренами й проблисковими маячками. І якщо вже рухаються, увімкнувши спеціальні сигнали, їх поспіх не випадковий. Інші учасники руху, помітивши такі автомобілі, зобов’язані негайно зреагувати.

Проте, не всі водії дотримуються цих правил. Аби подібне не повторювалося, працівники державтоінспекції щороку проводять операцію «Спецсигнал». Зі слів інспекторів, ця операція є профілактично-виховним заходом. Утім, цьогорічна операція стала водночас і каральною. На порушників, які взагалі не реагували на проблискові маячки, одразу ж складали адмінпротоколи. За таке порушення передбачено штраф від 510 до 680 гривень.

Навіть попри те, що під час операції в Кобеляках автомобіль екстреної служби супроводжували автомобілі державтоінспекції, безперешкодно надавали рух не всі водії. Уже на початку першої години «Спецсигналу» було складено один адміністративний протокол.

 

Порушників ловили «на живця»

Для цьогорічної операції залучили пожежний автомобіль із увімкненими проблисковими маячками. Водіїв, які не надавали дорогу автомобілю екстренної служби, зупиняли інспектори ДАІ, що їхали за декілька метрів позаду.

— Такий захід проводимо, аби нагадати водіям правила, які вони мають виконувати і пам’ятати, — розповідає старший інспектор районного відділення ДАІ Владислав Скрильник. — Хоча, як на мене, усі водії мають їх знати і сприяти транспорту екстрених служб, бо біда може статися з кожним.

Операція «Спецсигнал» розпочалась від пожежної частини, звідки автомобіль екстреної служби попрямував на центральні вулиці міста. Одразу ж водій пожежного автомобіля зауважив, що він їде не так швидко, як йому того б хотілося.

— Усьому вина — лежачі поліцейські, яких на центральній вулиці дуже багато. От я і не можу набрати достатню швидкість, — скаржиться водій.

Першого порушника зупинили вже за декілька хвилин, по вулиці Касьяна. Чоловік на «дев’ятці» темно-червоного кольору рухався назустріч колоні. Коли інспектори ДАІ його зупинили, свою провину він визнав. На порушника склали адмінпротокол, за яким він повинен буде сплатити мінімальний штраф у 510 гривень.

 

Де горить, шукали і пожежники, і інспектори ДАІ

Та тільки-но автомобілі вирушили шукати порушників далі, як до пожежної частини поступив виклик. За повідомленням, у селі Сухинівка загорівся будинок. Тому пожежний автомобіль одразу ж виїхав на виклик. За ним поїхали й інспектори ДАІ. Проте, коли автомобілі приїхали до села, то місце пожежі не могли знайти близько десяти хвилин. Не знали про пожежу і в сільській раді, куди пожежники заїжджали. Не чули про неї й односельчани.

— Мабуть, хибний виклик, — зазначив один з пожежників.

Місце, куди викликали пожежних, знайшли тоді, коли автомобілі вже збиралися їхати з села. Сільський голова, який був присутній на місці, розповів, що загорівся не будинок, а невелика копиця сіна.

— І судячи з усього, горіла вона ще вночі, — зазначив сільський голова.

— Та он деревина тліє й досі, — скаржиться бабуся, років восьмидесяти, яка і викликала пожежних. — Я переживала, шо згорить сарай. Вогонь я не бачила, бо сіно лежало за сараєм. А я була в хаті.
Причиною пожежі бабуся назвала підпал.

— Он дивіться, зажигалка лежить рядом, зовсім нова. Мабуть, недавно хтось тут ходив і підпалив, — каже вона.

Працівники пожежної служби оглянули місце пожежі, але роботи їм там не знайшлось. Тому пожежники поїхали в Кобеляки.

— А підпал тут чи ні — буде розбиратись міліція, — сказали інспектори ДАІ.

Тільки-но повернувшись у місто, по вулиці Шевченка інспектори ДАІ виявили ще одного порушника. Ним виявився водій таксі. Та він свою провину одразу не визнав.

— Мені сонце сліпило очі. Тому маячки я не побачив, — поскаржився водій.

Та інспектори провели з порушником профілактичну роботу й склали протокол.

Загалом, операція «Спецсигнал» тривала близько двох годин. І за цей час було виявлено двох порушників. Проте, якби пожежний автомобіль не вирушав на виклик, то, очевидно, порушників було б значно більше.

— На жаль, водії не знають правил дорожнього руху. Уже другий рік поспіль проводимо подібну операцію і завжди виявляємо порушників. Та я впевнений, що коли водіїв, які не дотримуються правил дорожнього руху, штрафувати, то більше вони порушувати не будуть. Та ще й рідним і друзям про це розкажуть, — стверджує інспектор ДАІ.

 

Витяг з правил дорожнього руху

У разі наближення транспортного засобу з увімкненим синім проблисковим маячком та (або) спеціальним звуковим сигналом водії інших транспортних засобів, які можуть створювати йому перешкоду для руху, зобов’язані дати йому дорогу і забезпечити безперешкодний проїзд зазначеного транспортного засобу. Якщо на такому транспортному засобі увімкнено проблискові маячки синього і червоного або лише червоного кольору, водії інших транспортних засобів зобов’язані зупинитися біля правого краю проїзної частини. На дорозі з розділювальною смугою цю вимогу зобов’язані виконати водії транспортних засобів, що рухаються в попутному напрямку.


Автор: Дарія СТАРОСТІНА


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
14 березня 2013, 16:19 | Кобеляки | Суспільство


1. 7777 / 14 березня 2013, 18:31
Дійсно в Кобеляках таксисти (почти всі щитають себе крутяками) по місту літають з перевищенням швидкості а маячки-- такто що--як його можна побачити- коли він інвалід...а в цілому-таксисти-то ціла головна біль- вони не тільки не дотримуються елементарних правол дорожнього руху- а ще й не мають ні ліцензії ні інших документів -що дозволяють їм перевозити пасажирів- а це вже кримінал....

P.S.(не перевірена інформація--але на це повонні діяти(чи бездіяти) відповідні служби...а можливо їм вигідно бездіяти--бо чим тоді вони будуть заправляти своїх сталевих коней.....

який контроль--така іїзда-- а ви ПАСАЖИРИ уважно дивіться- до кого ви сідаєте....
2. Бувалий / 14 березня 2013, 19:00
Це не операція. Це П Р О В О К А Ц І Я. Дві години палили недешевий бензин ЗІЛом і "дев*яткою" з кишені платників податків, а потім їх ще і штрафували. Крім того, спровокована не одна аварійна ситуація, в результаті якої могли б пострадати люди, які вже апріорі були б самі винні. І дивна позиція цього сопливого, але завзятого "героя спецоперації", що тільки штрафами можна запобігти порушення. Краще б, якби щодня хоч по одній ямі запротоколювали, було б безпечніше їздити всім, і спецавтомобілям у тому числі.
3. nnn / 14 березня 2013, 19:46
А хто окрім мнс користується спецсигналами? У швидкої допомоги нема ліцензії на спецсигнал.А от понти та менти користуються ними.
4. ansambl / 14 березня 2013, 21:31
"по місту літають з перевищенням швидкості"
По кобелякам только летать, потому как ездить невозможно.
"вони не тільки не дотримуються " езжу по дорогам, нарушений насмотрелся при каждом выезде на базар или в магазин, зато дай-сцы устраивают "спецопирации", та пусть прогуляются по городу, ножками и посмотрят как водят по колдобинам...
5. ФАРАОН / 15 березня 2013, 08:43
тАКІ НАВЧАЛЬНІ ЗАХОДИ ПРОВОДИТИ ПОТРІБНО ОБОВ"ЯЗКОВО,ВОНИ І КОРИСНІ І ПОВЧАЛЬНІ.КРИТИКУВАТИ ПОТРІБНО РОЗУМНО,ПО СУТІ ТА ПРИНЦИПОВО.
6. 7777 / 15 березня 2013, 10:49
5. ФАРАОН пише:
«тАКІ НАВЧАЛЬНІ ЗАХОДИ ПРОВОДИТИ ПОТРІБНО ОБОВ"ЯЗКОВО,ВОНИ І КОРИСНІ І ПОВЧАЛЬНІ.КРИТИКУВАТИ ПОТРІБНО РОЗУМНО,ПО СУТІ ТА ПРИНЦИПОВО»


згоден на всі 100- при якому це тормозі дозволяється порушувати правила -звалюючи провину на погану дорогу- ЗА порушення правил дорожньго руху -проводити профілактичну роботу- штрафувати нещадно боротися з правопорушникамі -і повірте--буде порядок

(а наші ГАЙЦІ--виїдуть-заховаються-назшибають на печиво і молоко (бо горілки ці шмаркачі ще не вміють пити )і все ЇХНЬЇ РОБОТИ НЕ ВИДНО ЗОВСІМ
В ЗАПАДНІЙ ПО ДОРОЗІ РОЗСТАВЛЯЮТЬ МАНЕКЕНІВ-І ЩО ВИ ДАМАЄТЕ-ПРИНОСИТЬ ПОЛЬЗУ-бо раз манекен-два манекен розслабився-а тут третій СПРАВЖНІЙ

Я ЩИТАЮ ЩО В кобеляках потрібно щоб гайці були присутні на території цілодобово-щоби їх боялися-отоді від боязні бути покараним- і водії будуть менше порушувати....
7. ФАРАОН / 15 березня 2013, 11:46
Профілактика-це не обов"язково покарання та штраф,а перш за все це проведення роз"яснювальної роботи та наведення трагічних прикладів та статистики.А наші працівники ДАІ,ще правила не повивчали,а хабарі беруть майстерно.На жаль кваліфікованих співробітників відправели на пенсію ,а зміну не підготували,оце великий недолік. А відпрацю-ван-ня це хороша річ у вмілих руках.
8. дмитро / 15 березня 2013, 15:58
сам скрильник порушує правила,зупиня авто з за кущів й без маячків,ще й грошики бере,а ще ж молодий,і показуха ця ні до чоґо
9. ansambl / 19 березня 2013, 23:29
Организуйте бесплатные курсы по ПДД для велосипедистов, а то кидаются под колеса.
Перед тем как я сел на велик, знал все знаки и основные моменты поведения на дороге. А в Кобеляках с ПДД просто ЖЛОПА!
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації