Вхід | Реєстрація

Події року в Кременчуці

Рік 2009-й був багатим на події. Одні нас приємно здивували, інші – неприємно вразили, але тепер усе вже в минулому. Ще один рік увійде в історію Кременчука та його мешканців.

Смачний рекорд
24 квітня кухарі готелю «Європейський» виготовили карту України з продуктів. Кулінарний шедевр зареєстрували у Книзі рекордів України. Для виготовлення карти використали 180 кг продуктів, викладали її упродовж 7-ми годин. Ініціатором створення такої мапи став Все­український благодійний фонд «Джерело Дніпра», Почесним Президентом якого є Володимир Матицин. Одним із напрямків роботи Фонду є популяризація спорту серед дітей та молоді.

Власною персоною
У листопаді Президент України Віктор Ющенко здійснив візит на Полтавщину. У Кременчуці глава держави був здивований тим, що на центральній площі міста досі стоїть пам’ятник Леніну.

Виборча диверсія
Про помилки у списках виборців Кременчука стало відомо всій Україні. У мешканців кількох багато­квартирних будинків було вказано однакове місце народження – або Харків, або Луганськ. І це зважаючи на те, що відділи ведення Держреєстру виборців працювали над списками з 2007 р.

Рейдерський розгром
22 липня в офіс підприємства «Кребо» вдерлися бойовики в масках. Без жодних пояснень рейдери влаштували не просто обшук, а справжній розгром. У результаті підприємство було змушене у суді захищати бізнес і ділову репутацію.

Караоке на Майдані
26 вересня Ігор Кондратюк разом зі своїм «Караоке» зібрав на кременчуцькому майдані сотні не лише городян, а й мешканців із сіл та міст усієї Полтавщини.

Врятуйте наші душі!
Уперше мешканці нашого міста годинами вистоювали в черзі, щоб на кілька секунд доторкнутися до Почаївської ікони Божої Матері, яку привезли до Кременчука 25 жовтня.

Сміттєзбиральна реформа
У лютому стартувала програма роздільного збирання сміття. Встановлення євроконтейнерів розпочали з Молодіжного, але до Правобережжя не дісталися. Проте у Крюкові своя сміттєподія року – 24 вересня на Деївському звалищі урочисто відкрили факельну установку для дослідження підземного газу. Планують, що газом зі смітника можна буде опалювати прилеглі житлові райони.

Відмовляти вагітним – гріх
Чиновники Кременчука знехтували народною традицією і хотіли закрити пологове відділення у Крюкові. Досі невідомо, що вплинуло на рішення посадовців залишити відділення: неодноразові акції протесту вагітних жінок чи зацікавленість окремих політиків?

Дитячі забавки
10 дитячих майданчиків з’явились у Кременчуці у кризовий 2009 рік, коли з фінансами було, ой, як скрутно! Але на сесії міськради вирішили не заощаджувати на дітях. Ініціатором програми зі встановлення дитячих майданчиків став депутат міськради Юрій Гриценко.

Марлевий виріб № 1
До осені 2009 р. в Україні знали лише про один спосіб захисту – гумовий виріб № 2. Епідемія грипу змусила кременчужан одягти маски, чого раніше ніколи не було. В аптеках марлеві пов’язки розмели за кілька годин після випуску новин на центральному ТБ. Маски почали шити у підпільних цехах та продавати втридорога. Влада пообіцяла захистити всіх і доручила шити марлеві пов’язки ПТУ.

Шантаж холодом
Уперше в історії Кременчука постачальники не дали тепло боржникам. У березні тепла позбавили військову частину. Восени теплопостачальники повторили прийом шантажу, але цього разу до тепломережі не підключили будинки-боржники.

Спекуляція року
23 лютого з прилавків магазинів сіль почала зникати – населення раптово кинулося скуповувати цей продукт. Максимальна ціна пачки сягнула 8 грн, а на базарі сіль продавали склянками – по 2 грн.

Делікатес року
Майже 200 учнів отруїлися сосисками в їдальні гімназії № 6. У багатьох підтвердився діагноз – дизентерія. Працівникам їдальні і СЕС дісталося «на горіхи», а постачальникам сосисок не перепало нічого.

Ювілей мосту
60 років тому завершили спорудження Крюківського мосту. Урочисте відкриття сталось 21 грудня 1949 р. і було присвячене дню народження Йосифа Сталіна.

2009-й у фактах


Облом року
Тотальне скорочення працівників на підприємствах. За даними міського Центру зайнятості населення, у листопаді на одне робоче місце претендували 5 осіб.

Відвертість року
На своїй першій «он-лайн» конференції міський голова Микола Глухов розповів, що дочка, яка працює в банку, подарувала йому будинок.

Заборона року
Міськвиконком заборонив багато­тонним вантажівкам їздити через міст, а також пересуватися дорогами Кременчука у літню спеку. Заборона є, але вона не діє.

Відвага року
Другого липня учениця 6-го класу школи № 21 Наталка Коцур допомогла міліціонерам затримати крадія, який намагався залізти до чужого авто.

Мільйон року
Офіційних мільйонерів у Кременчуці побільшало. За даними подат­кових декларацій, складених у 2009-му році, у місті проживають 33 мільйонери.

Екологічна трагедія року
Найбільша за останні 5 років пожежа знищила 34 га лісу у Соснівці. Причиною стала 30-градусна спека. Вогонь гасили 200 рятувальників.

Крадії року
У травні листоноша вкрала пенсії і поїхала гуляти до Києва. А підприємці однієї з філій імітували викрадення майже 500 тис. грн, аби не платити гроші головній фірмі.

Національне питання року
Хохол чи украї­нець? Біг-борди з написом «Я – ХоХоl» спричинили скандал у Кременчуці, який дійшов аж до Верховної Ради.

Безхатченки року
Родину Яременків із неповнолітніми дітьми примусово виселили з гуртожитку посеред зими. Власник гуртожитку – КВБЗ, відстояв таке рішення у суді.

Вандали року
У березні з Успенської церкви, що у Крюкові, викрали 5 ікон, три з них – дуже старі. Це вже не перша крадіжка, ікони так і не знайшли.

Автор: Лариса ГОРИСЛАВЕЦЬ, www.panorama.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
4 січня 2010, 10:15 | Кременчук | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації