Вхід | Реєстрація

Пристаріле весілля

Днями передивлявся фотографії, зроблені під час минулорічної поїздки в Іспанію. І одразу пригадалась забута тема для редакційної. Редакційної про те, чому, на суб’єктивну думку автора, європейці живуть довше, аніж українці.

Скільки разів (а це поки що зовсім небагато) доводилось виїжджати за кордон, стільки ж і замислювався над цим питанням. Раніше була хибна думка про те, що європейці ведуть здоровий спосіб життя, займаються спортом, вживають виключно здорову їжу. Якби не так! Не один раз доводилось бачити картину, яка типова, як для українського, так і для польського, іспанського, чеського, угорського чи ще якогось сьогодення. Картина ця така: сидить біля дитячого майданчика мама, у одній руці тримає цигарку, у другій — пляшку пива. Поруч грається дитина. До моря ні мама, ні тато не ходять, бо на це потрібно витратити годину часу. Їдять вони гамбургери, хот-доги, піцу та інше г-но, вибачте за грубість. Який там спорт, який вранішній біг від інфаркту. Це — справа для обраних, як в Україні, так і в Іспанії. У Європі всі поголовно курять. Курять на вулицях, біля офісів, кафе і в кафе, на авто- і залізничних вокзалах.

Тобто… Тобто, здоровим способом життя європейці абсолютно не переймаються. У всякому випадку, від побаченого в кількох країнах складається саме таке враження. Небезпечними недугами, у тому числі онкологічними, вони, за статистикою, хворіють частіше, аніж українці. Але ж усе одно живуть довше!
Можливо, справа в заможності, у рівні життя? Порахували ми свої сімейні заробітки. Так, заробляємо ми менше. Але ж і витрачаємо в рази менше. І газ у нас не по 5-10 гривень за куб, і бензин не по 15-17 гривень за літр. Тобто, якщо все порівняти, то не настільки ми вже й бідніші.

Так чому ж таки в них люди в середньому живуть від 75 років і більше, а в нас років через десять пенсію платити нікому буде?

Можливу відповідь дала сцена, побачена в монастирі Монсеррат, що в Іспанії. Туди прийшла вінчатися незвичайна пара. Йому — за вісімдесят, їй  — трішки менше. Суперскромні знання англійської та іспанської дали змогу зрозуміти, що одружуються вони вперше. І приїхали сюди з Великої Британії.

Подібне пристаріле весілля, напевне, є винятком і в Європі. Але ось таких веселих, життєрадісних, сповнених планів пенсіонерів надзвичайно багато на курортах та історичних місцях світу. Можливо, у цьому розгадка секрету довголіття? У наших пенсіонерів — город, кури-гуси, купити ліків, а ще й до безкінечності допомагати дітям і онукам. У їхніх — плани, куди поїхати і що побачити.

Наша держава, ті, що нині при владі, і ті, хто хоче їх змінити, не дадуть нашим батькам сенсу жити. Їм би самими нажертися. А ось ми, їхні діти, можемо. Потрібно лише подумати про це. А рішення знайдуться.


Автор: Ігор Філоненко


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
15 березня 2013, 11:17 | Кобеляки | Редакційна
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації