Вхід | Реєстрація

Трико знімають ломом, сліди від перемотки лишаються роками!

Трико знімають ломом, сліди від перемотки лишаються роками!

Сім років тому 10-річний Віталій Кас’яненко прийшов до секції пауерліфтингу Новосанжарської ДЮСШ. За кілька років він навчився підіймати штанги із вагою, яка у кілька разів перевищувала його власну. Сьогодні юний спортсмен — майстер спорту, член збірної України.

 

Був маленьким, пухленьким, хотів зігнати вагу

— У секцію мене привіт брат Сергій, який уже займався раніше. Я був маленьким, пухленьким, хотів зігнати вагу. Ну і трохи підкачатись. Про сам спорт не знав нічого, окрім слова «пауерліфтинг». Перше тренування пам’ятаю. Тоді ще нічого піднімати тренер не давав. Займався звичайними вправами — скакалка, віджимання. Взагалі на ознайомлення пішов десь рік. І лише після цього ми перший раз поїхали на змагання. Було це у Полтаві, в «Юності-1». Я тоді став другим. Результати які були? Присяд — 87,5, це — точно. Тяга — 90. Ну і десь 45 пожав. У сумі було десь 220.

 

Перше місце вирвалося з рук

— На тренування ходив тричі на тиждень. І за всі роки практично не пропускав. Бувало таке бажання, щоб не йти. Але заставляв себе, збирався і приходив у зал. Пам’ятаю, як приводив сюди друзів. Півкласу приходили на пауерліфтинг, але ніхто так і не зачепився. А це ж не такий спорт, де результат приходить швидко. Наприклад, присід у мене завжди був хороший. А от жим не йшов. У тязі результати пішли десь років через два. Допомагали певні особливості нашого залу. На тренуванні було важче тягнути, ніж на змаганнях — через більшу амплітуду. Тому коли приїздив на якийсь турнір, вправа виходила легше і я показував кращий результат. Щоправда, щастило так не скрізь. У минулому році у Кам’янець-Подільському у третьому підході штанга вирвалася з рук. А з нею — і перше місце…

 

Трико знімають ломом, сліди від перемотки лишаються роками

Пауерліфтинг — специфічний вид спорту. Тут багато чого залежить від спорядження та екіпіровки. Намотка бинтів на коліна дозволяє додати у результаті +20 кілограмів, трико дає до +40. Спеціальну рубашку допомагають надіти троє асистентів. Потім після змагань трико знімають ломом, тому що просто так із спортсмена його неможливо стягнути. При перемотці бинти пережимають усе до крові, потім сліди лишаються роками…

 

Півроку підготовки — і хвилина на п’єдесталі

Про вищі цілі почав думати після першого виступу «на Україні». А коли побував на міжнародних змаганнях у Канаді, зміг порівняти свої результати із показниками кращих пауерліфтерів світу. Там один француз у моїй категорії до 66 кілограмів показував дуже хороші результати. До того я навіть не уявляв, що стільки можна робити. Хоча у нашому виді спорту змагання бувають рідко, більшу частину часу займають тренування. Цілих півроку підготовки — і всього хвилина на п’єдесталі. Наприклад, до останнього чемпіонату України я готувався рівно півроку. Зараз я навчаюся у Національному університеті фізичної культури у Києві. Тренуюся також у столиці. Звичайно, там умови набагато кращі. У моєму нинішньому залі — три нові професійні грифи. У новосанжарському залі в основному любительські, тому що спортшкола не може собі дозволити дорожчих. Після закінчення університету хочу стати тренером.

 

Алкоголь і спорт — не поєднуються

Тут, у Києві, як і у Санжарах, я тренуюся тричі на тиждень. Як ставлюся до алкоголю? Якщо серйозно займаєшся, то ні пити, ні курити не зможеш. Тут щось трохи не те з’їв — і вже результати менші, тому що енергія йде не туди.

 

Хочу зробити майстра-міжнародника

На останньому чемпіонаті я в сумі зібрав 620 кілограмів і отримав звання майстра спорту. Тепер хочу зробити майстра-міжнародника. Для цього потрібно на офіційних змаганнях показати результат у 675 кілограмів. Я на тренуваннях вже роблю 680, тому думаю, що це мені під силу. На наступний рік я переходжу в юніори, там потрібно буде ще вищі результати показувати. Потім хочеться потрапити у дорослу збірну України. За місяць відбудеться чемпіонат Європи у Празі. Зараз я готуюся до участі в ньому.

 

Спорт навчив мене добиватися цілі

Я вдячний своєму тренеру Юрію Стрюку, у якого я шість років займався пауерліфтингом у ДЮСШ. Він з 10 років навчив мене і правильно говорити, і достойно поводитися на змаганнях. Спорт дисциплінує. І навчає добиватися цілі. Потім це допомагає в житті.


Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
15 березня 2013, 15:30 | Нові Cанжари | Спорт і здоров'я
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації