Вхід | Реєстрація

Кобелячани вшанували пам’ять Кобзаря

Кобелячани вшанували пам’ять Кобзаря

За традицією, 9 березня Україна вшановує пам’ять свого видатного сина, Тараса Григоровича Шевченка.

Традиційно в березні весь український народ звертається до постаті Тараса Шевченка. Цього року виповнилось 199 років від дня його народження. Сьомого березня біля пам’ятника Великому Кобзареві відбулись урочистості. Керівники району та міста, представники підприємств, установ та організацій поклали до його підніжжя квіти. А 11 березня в Кобеляцькій районній центральній бібліотеці відбувся літературний вечір, присвячений 199-річниці з дня народження видатного поета.

Цього дня до читальної зали запросили учнів із двох місцевих шкіл. Учні Кобеляцької загальноосвітньої школи № 2, на чолі з вчителем Любов’ю Гречкою, допомагали ведучим заходу Оксані Черкаській та Тетяні Волошко знайомити глядачів із творчістю Тараса Шевченка. Учні говорили про тяжке життя поета, про його творчість та, звісно ж, декламували вірші.

— Шевченко прожив коротке і вкрай важке життя, — говорять ведучі. — Зі своїх 47 років 24 роки він був кріпаком, 17 років — невільником у засланнях і лише кілька років — вільною людиною. І в цих несприятливих умовах Тарас створив свій безсмертний «Кобзар», написав декілька томів прозових і драматичних творів, став академіком Академії мистецтв. З його мистецької спадщини збереглося 835 творів живопису і графіки. Є дані про 270 втрачених і досі не знайдених мистецьких творів.

Цього дня звучали такі вірші як «Доля», «Розрита могила», «Думка» та багато інших. Досить гарно декламували вірші Іван та Руслана Василенки, Таня Ситник, Анастасія Браславець і Олена Матвієнко. Директор Кобеляцького музею літератури та мистецтв Тетяна Чешко і сама зачитала одного з віршів видатного поета. І зазначила, що наступного року українці будуть ушановувати 200-річчя від дня народження Великого Кобзаря.

— До цієї знаменної події вже готується вся Україна і, зокрема, Кобеляччина. Хочу зазначити, що в наших краях Шевченко також бував. Він відвідав селище Білики. Можна сказати, що Кобеляччина також причетна до його творчості.

Насамкінець заходу ведучі представили учням виставку «Земний уклін тобі, Кобзарю», присвячену творчості Шевченка. Там можна почитати твори видатного поета, критику та розглянути ілюстрації до його віршів.


Автор: Дарія СТАРОСТІНА, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
16 березня 2013, 09:45 | Кобеляки | Культура та освіта
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації