Вхід | Реєстрація

«Не було жодної перевірки, де б я не виявляв порушень»

«Не було жодної перевірки, де б я не виявляв порушень»

На черговій раді ветеранів говорили про стан зайнятості населення в Кобеляках та про захист прав споживачів.

У четвер до зали засідань міської ради запросили директора Кобеляцького районного центру зайнятості Наталію Хейлик та головного спеціаліста Державної інспекції у справах захисту прав споживачів Полтавської області Ігоря Жорняка.

Першою до слова запросили директора районного центру зайнятості. Наталія Хейлик розповіла, що протягом 2012 року соціальними послугами служби зайнятості скористалися 655 жителів нашого міста. А це на 54 людини менше, у порівнянні з 2011 роком. З метою сприяння безробітним у їх зусиллях щодо започаткування власної справи, у 2012 році троє людей одержали одноразову допомогу та розпочали підприємницьку діяльність.

— На жаль, ми не завжди в змозі задовольнити побажання роботодавців. На це є, як об’єктивні, так і суб’єктивні причини. Зокрема, невідповідність кваліфікаційного складу безробітних вимогам підприємств, невисока заробітна плата, віддаленість робочого місця від місця проживання бажаючих працювати, — стверджує Наталія Миколаївна.

Аби вирішити ці питання, центр зайнятості пропонує безробітним пройти навчання з тих професій, яких не вистачає на ринку праці. Також можна підвищити кваліфікацію шляхом стажування, пройти індивідуальне навчання на виробництві, узяти участь у оплачуваних громадських роботах, а роботодавцям — отримати дотацію на створення нового робочого місця, працевлаштувавши безробітного.

За словами Наталії Хейлик, у 2012 році за сприяння центру зайнятості на дотаційні робочі місця по місту було працевлаштовано 71 людину за такими професіями як тракторист-машиніст сільського господарства, бухгалтер, кухар, продавець продовольчих товарів, швачка та інше. Також Наталія Миколаївна повідомила, що станом на перше березня поточного року на обліку в центрі зайнятості перебувають 184 жителі нашого міста. Для прикладу, минулого року на обліку перебували 266 людей, котрі шукали роботу. Протягом останніх місяців зими за сприянням служби зайнятості працевлаштовано 137 незайнятих громадян, 232 особи пройшли професійне навчання.

У своїй доповіді директор центру зайнятості озвучила, що з 1 січня 2013 року набрав чинності Закон «Про зайнятість населення». Цей Закон містить низку важливих інновацій, що стосуються всіх основних фігурантів ринку праці. Зокрема, це захист проявів дискримінації у сфері зайнятості та обов’язки роботодавців. Відтепер в оголошеннях про роботу забороняється зазначати обмеження щодо віку кандидатів, пропонувати роботу виключно жінкам або чоловікам, за винятком специфічної роботи, яка може виконуватися лише особами певної статі. Забороняється вимагати від осіб, які працевлаштовуються, надання відомостей про особисте життя. Також Законом передбачається розширення можливостей для підвищення конкурентоспроможності громадян, віком старше 45 років, та стимулювання працевлаштування громадян, які недостатньо конкурентоспроможні на ринку праці.

Після доповіді в Наталії Хейлик поцікавились, яку суму безробітний отримує на місяць, якщо він стоїть на обліку в центрі зайнятості. Наталія Миколаївна повідомила, що сума виплат залежить від трудового стажу та заробітної плати, яку безробітний отримував раніше.

Наступним до слова запросили Ігоря Жорняка. Він розповів, що його робота передбачає розгляд питань, які стосуються всіх сфер, де задіяні споживачі. Усі питання — різнопланові та досить часто складні.

— Ми вирішуємо не лише проблеми, які виникають в роздрібній торгівлі, а й у наданні перукарських та готельних послуг, роботи заправних станцій та інше. Тобто, поле діяльності досить широке, — стверджує Ігор Олександрович. — Та досить часто, звертаючись до нашої служби, споживачі впевнені, що питання повинне вирішитись лише на їхню користь. Ми раді допомогти всім споживачам, але лише в рамках, прописаних у чинному законодавстві.

Ігор Жорняк дав декілька порад присутнім, як уберегти себе від неякісної покупки.

— Будьте уважні, купуючи продовольчі товари. Обов’язково ознайомтесь із датою виробництва і кінцевим терміном придатності, поцікавтесь виробником даного товару. Не купуйте товар без товарного чеку. Продукти харчування купуйте краще в магазинах, а не на стихійних ринках. Якщо ви придбаєте неякісний товар без чеку, то в такому випадку вину продавця довести буде неможливо. Що стосується непродовольчих товарів, то наголошую, що продавець зобов’язаний продемонструвати покупцю їхню якість. При покупці обов’язково оформляйте спеціальні документи: гарантійний талон та сервісне забезпечення. Перед початком експлуатації придбаного товару уважно читайте інструкцію, — зазначив Ігор Олександрович.

Насамкінець доповіді у нього поцікавились, скільки перевірок на місяць він проводить. Ігор Жорняк повідомив, що на місяць він особисто проводить 16-18 планових перевірок. Крім цього, бувають ще й непланові перевірки.

— Та на моїй практиці не було ще жодної перевірки, де б я не виявляв порушень, — підсумував Ігор Олександрович.

Після доповідей виступаючих голова міської ради ветеранів Олександр Живулько привітів усіх присутніх у залі жінок зі святом 8 Березня та вручив їм квіти й вітальні листівки.


Автор: Дарія СТАРОСТІНА, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
17 березня 2013, 10:02 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації