Вхід | Реєстрація

У громадські туалети бажано ходити вдень

У громадські туалети бажано ходити вдень

Проблема нормальних туалетів актуальна для України аж ніяк не менше, аніж проблема нормальних доріг. Не є виключенням і Кобеляки.

Дуже не хочеться вчергове дражнити фанатів Партії регіонів та не менш фанатичних прибічників усього українського, та все ж доведеться. І перші, і другі дуже не люблять, коли автори «ЕХО» порівнюють наші рідні вітчизняні гнидники з чимось кращим та досконалішим. Особливо, коли в якості взірця беруться приклади інших держав, народів, спільнот.

Та в даному випадку, при написанні цієї статті, на жаль, без згадки про нелюбиму багатьма «загряницю» аж ніяк не обійтися. Адже нижче піде про мова про таку, можливо, й не найестетичнішу, але необхідну для існування суспільства річ, як громадські туалети. І тут одразу потрібно акцентувати увагу читачів на двох аспектах. По-перше, нагадати владі й громаді про стан місцевих вбиралень просили їх же земляки з тих, хто читає «ЕХО». По-друге, згадати про цю проблему примушує сумної пам’яті нещасний випадок, який стався влітку минулого року на території автостанції міста Кобеляки. Нагадаємо, що той громадський туалет, яким протягом доби користуються сотні людей, у один не надто прекрасний момент «пішов» під землю. Будівля зруйнувалась за лічені секунди. І лише завдяки вдалому збігу обставин не постраждали люди. У той момент у туалеті просто не було відвідувачів. У іншому випадку навряд чи обійшлося б без травм, а то й людських жертв. Між тим, ще за рік до нещасного випадку журналісти «ЕХО» писали про цей туалет, повідомляли про небезпеку, яку він несе людям. Та, як часто це буває, на виступ ЗМІ ніхто не відреагував.

Саме тому й було прийняте рішення вчергове підняти непопулярну тему. Адже дослідження, проведене співробітниками «ЕХО», примушує стверджувати: нещастя, аналогічне тому, що сталося на автостанції, може повторитися. Причому чекати доведеться недовго. Можливо, протягом року чи місяця принаймні два громадських туалети в Кобеляках можуть піти під землю, розвалитися, зазнати інших руйнувань. Безумовно, остаточний висновок щодо стану аварійності можуть дати лише фахівці-будівельники. Але навіть непрофесійний погляд примушує нагадати про небезпеку.

 

Півсотлітні туалети можуть стати пасткою

Днями ми здійснили такий собі рейд містом Кобеляки, метою якого було складання суб’єктивного рейтингу стану громадських вбиралень райцентру. Оцінювали ми їх за п’ятибальною чи п’ятизірковою шкалою. Критеріями, які враховувались, були, передусім, безпека і мінімальний комфорт. Малося на увазі не наявність паперових рушників і двох видів мила, а можливість не забруднитись і не затримувати дихання від аміачного смороду.

Об’єктами дослідження стали десять вбиралень, які розташовані у найбільш людних місцях. Звичайно, не всі вказані в переліку об’єкти можуть відповідати статусу громадських. Адже деякі з них розташовані на території державних закладів і в нічний час є фактично недоступними. Але ми досліджували і їх. Крім того, по великому рахунку, практично недоступними в нічний час є всі кобеляцькі вбиральні. Та про це — у іншому розділі статті.

Отже, починаємо «знизу», тобто з туалетів, які, на нашу суб’єктивну думку, є вже непридатними для використання за їх призначенням. Більше того, вони несуть небезпеку людям. Тут однозначним лідером є вбиральня, розташована в парку імені Богдана Хмельницького. Вона є, можливо, найстарішою в Кобеляках, адже збудована ще у 50-х роках минулого століття. Зізнаємось чесно: виглядає вона не на 60, а на 600 років, і є по-справжньому небезпечною для людей. У величезні дірки, що у підлозі цього туалету, у будь-який момент може впасти не лише дитина, а й дорослий чоловік. Можливо, без нещасних випадків обходиться тільки по тій причині, що в цей заклад ходять в основному футболісти і їхня тренованість рятує їх від нещастя. Поки що рятує. Оцінка цього туалету 1 бал. Хоча, по великому рахунку, потрібно ставити мінус 1, а то й 2. Інший дуже поганий туалет розташований по вулиці Шевченка, у дворі «ПриватБанку». До нього просто неможливо потрапити через багнюку, яка його оточує. Тут теж — 1 бал.

Лише на два бали тягнуть вбиральні на території центрального ринку та в парку Перемоги. За рівнем безпеки вони ще відповідають якимось мінімальним вимогам. Але ж антисанітарія…

Громадські вбиральні, розташовані на території міськради і в парку Центральному, що поряд із РЦКД, оцінені нами на «трійку». А от чотири бали отримують туалети на повір’ї ДЮСШ (за колишнім кінотеатром «Іскра»), Будинку дитячої та юнацької творчості і на території автостанції. Вони найновіші з діючих у місті і ще якось відповідають вимогам безпеки і елементарного комфорту.

 

Щоб освітити туалет, потрібно 15 тисяч гривень

Про результати нашого рейтингового дослідження першого ми повідомили секретаря Кобеляцької міськради Сергія Галушка. І попросили розповісти про плани міськради щодо подальшої долі громадських вбиралень. Особливо цікавились можливістю закриття або негайного ремонту туалету в парку імені Богдана Хмельницького та можливістю облаштувати туалети освітленням. Сергій Станіславович погодився з тим, що вбиральня у сквері є найстарішою в Кобеляках і потребує капітального ремонту. Особливо це актуально у зв’язку з планами збудувати поряд із вже діючим майданчиком для гри у футбол ще один подібний об’єкт. Та коли туалет відремонтують або знесуть від гріха подалі — наразі невідомо. Спорудження нового такого закладу прив’язують до будівництва критого басейну в тому ж сквері. Але ж коли це станеться?! І чи станеться взагалі, зважаючи на невеселі реалії стану бюджетів усіх рівнів.

Щодо освітлення вбиралень, то це теж поки що залишається нездійсненною мрією. За словами посадовця, для цього потрібно виготовляти проекти, отримувати іншу документацію, встановлювати лічильники. І коштуватиме це задоволення близько 15 тисяч гривень. Із усього почутого від секретаря міськради до однозначного позитиву можна зарахувати лише звістку про спорудження нового туалету на подвір’ї «ПриватБанку». Він має з’явитися влітку цього року.

От як не згадати після всього цього громадські вбиральні, які восени 2012-го довелось побачити в Іспанії. Не знаю, які там басейни в кризові часи будують, а ось туалети і дороги там у прекрасному стані. Можливо, тому що там будинок під назвою «Суспільство» будують із фундаменту, а не з даху, як у нас.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
21 березня 2013, 15:40 | Кобеляки | Суспільство


1. New York / 23 березня 2013, 10:14
   Відкрити коментар, який містить ненормативну лексику
3. кобелячанин пише:
«Кстаті а чому б адміністратору не розмістити правила десь у виднішому місці. »

Правильно! Хай забомблять їх на хом-пейджі. Там же ж така важлива для людей інформація! ))
3. кобелячанин пише:
«Пропоную наприклад у формі додавання коментара як на інших сайтах поки галочку не поставиш що прочитав і погоджуєшся з правилами то комент не додасиш. Як вам ідея?»

Хуйова. Заставляти правовірного користувача кожного разу ставити галочку — це злочин проти людства. Хороший сайт завжди мінімізує кількість кліків для винконання злободенних функцій.

Все повинно залишитись, як є, тільки "п.2.4 Правил користування сайтом" повинно бути ссилкою на правила з якорем на нужний пункт.
... А, ну ще було б непогано використовувати людську мову, тобто "пункту 2.4 Правил користування сайтом", або хоча б після "п." поставити пробєл.

Змінено 23.03.2013, 10:18
2. New York / 23 березня 2013, 10:34
Крайня ліва фотка унизу — просто шедевральна. ))) Автор — молодець!
3. Горобина / 23 березня 2013, 10:55
Сумно і соромно,а ще відчуваєш сором за керівників.За яке покращення говорити,якщо навідь не спроможні створити для громади таких елементарних речей. А можливо й розпочнуть будувати перед черг. виборами. В Нових Санжарах я не бачив,але чув.Потрібно з"їздити пофотографувати та показати нашому голові.
4. Кобелячанка / 23 березня 2013, 12:38
Не розумію навіщо автор додав крайню праву фотку з "автостанції" вона ж "приватна" то нехай "господарі" не тільки "косять бабло", а й наведуть елементарний порядок, а то постійно газети пишуть, що на автостанції немає туалету, сніг не чистять, асфальт "поганий", і все це повині ми з Вами платити з міського бюджету, а кошти за аренду йдуть "тьоті".
5. Філя / 23 березня 2013, 20:21
Я написав,що в Н.Санжарах як майже в усіх організаціях,на стадіоні,кінотеатрі та в центрі міста такі,що можна проводити екскувсії(гаряча вода,туалетна бумага,рідке мило і т.д.)і районне та міське керівництво якось вирішує питання з електрикою,водою і т.д. Я хотів наголосити,що це не великі затрати в порівнянні з будівництвом ,скажімо,басейну хоча він також потрібний. Мені здається потрібно просто захотіти керманичам так,як цього прагнуть в Н. Санжарах,Карлівці і т.д.
6. водій / 26 березня 2013, 08:13
5. New York пише:
«Крайня ліва фотка унизу — просто шедевральна. )))»
У ній походу велика доля правди. Не у тому що параша стала церквою, а тим що сучасна церква стала парашою - я бачу шедевральність фотки саме у цьому.
7. водій / 26 березня 2013, 11:27
Загадалося мені, зимою на історичному каналі був документально пізнавальний фільм "Унікальна геометрія". Один із прикладів - знайдено три одинакові побудови давніх часів, відстань між якими в декілька сотень кілометрів, і які своїм розташуванням утворюють точний рівнобедрений трикутник. Чітко по центру цього трикутника, розташований замок правлячого королівства. Довжина одинакових сторін трикутника, помиляється не більше ніж на 5 метрів. І все це тоді, коли у тих людей не було не те що жпс-навігації, а взагалі про електроенегрію нічого не було відомо. Питання - як би це стало можливим, і що б це значило, так і залишилося інтригуючою загадкою.

Так от стосовно цієї фотки, а може це так само, не випадкова совпадуха? Може це знак із вище )) Спровокований деградацією церковного інституту. Коли та параша була побудована?
8. Саид / 26 березня 2013, 13:12
Для осветленная туалету не 15тис.грн.потрибно а племен тарану людя нить та повару до отхочу чих.
9. New York / 26 березня 2013, 20:30
13. Саид пише:
«а племен тарану людя нить та повару до отхочу чих»

Шо?
10. Чудо Юдо / 27 березня 2013, 09:29
   Відкрити коментар, який містить ненормативну лексику
13. Саид пише:
«потрибно а племен тарану людя нить та повару до отхочу чих. »

«Потрібна елементарная людяність та повага до оточуючих»

Це мені робити нічого було і я хвилин 10 намагався зрозуміти що він написав...

До речі, нікого більше не напрягає, що коли справа йде про державні гроші, а не приватні, ціни стають разів у 10 більшими? Освітити туалет? Почепити дві срані лампочки і один лічильник? Та які проблеми? 15 тисяч башляйте і буде вам освітлення. Бля, звідки така ціна?? Підіть на базар і подивіться скільки коштують ті срані лампочки та лічильник. Ладно, + ящик для лічильника міцний (щоб ніякий довбойоби його не украли) і плафони, кріплення для лампочок, дроти від стовпа до туалету. В 3 тисячі можна вкластися, купивши наофігенніші складові. То виходить що у нашій сраній країні на бумажки і чиновників іде в чотири рази більше бабла ніж на матеріали і роботу?
11. Бувалий / 27 березня 2013, 10:00
15. Чудо Юдо пише:
«Освітити туалет? Почепити дві срані лампочки і один лічильник? Та які проблеми? »

Про проект забули. Але це ніяк не 15 тис.
12. New York / 27 березня 2013, 12:28
   Відкрити коментар, який містить ненормативну лексику
15. Чудо Юдо пише:
«То виходить що у нашій сраній країні на бумажки і чиновників іде в чотири рази більше бабла ніж на матеріали і роботу?»

Приблизно так і є.
Нещодавно робив собі опалення в квартирі (з нуля). На матеріали (з котлом за 4,5 тис.) та послуги по встановленню разом пішло 9 тис. А на оформлення документів та проекту (тупо від руки без лінійки нарисованому малюнку) пішло 5 тис.
Після цього я пішов у церкву і поставив підарасам свічку за упокой. (шутка)
13. трудяга / 27 березня 2013, 12:58
У мене в Санжарах є товариш,якось одного весняного,вихідного дня, ми їхали на природу (пожарити шашлики та випити оковитої) заїхали в центрі в магазин за продуктами,та за одно я зайшов в туалет. я залишився під великим враженням та здивуванням ,туалет європейського зразку (привабливий з наружі,в середині обкладений імпортною плиткою,імпортна сантехніка,гаряча й холодна вода ,бумага та рідке мило ,а саме головне чистота ниби тільки відчинили. Надзвичайно привабливо і безкоштовно. Виявляється в Санжарах таких вбиралень декілька і всі вони освітлюються,опалюються ї прибираються.Цікаво булоб дізнатись,що коштувало міському голові провести світло та втримувати таку чистоту. Р.S. А можливо не такі ми і свині,щоб руйнувати те що створюють для нас? Невже в Санжарах інші люди?А можливо інше ставлення там до людей?
14. фараон / 27 березня 2013, 17:02
А скільки їхній голова заплатив щоб провести світло,та як вони за нього платят? Прохання до редакції,дізнайтесь та порадьте нашим.
15. Фома / 27 березня 2013, 18:52
яка вам різниця в яких умовах потребу зправити? це що,така необхідність? чі вам просто поговорити потрібно.
16. фараон / 28 березня 2013, 18:14
То питання вирішується чи як завжди побалакали і на цьому край?...Сумно і соромно,а ще відчуваєш сором за керівників.За яке покращення говорити,якщо навідь не спроможні створити для громади таких елементарних речей. А можливо й розпочнуть будувати перед черг. виборами. В Нових Санжарах я не бачив,але чув.Потрібно з"їздити пофотографувати та показати нашому голові.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації