Вхід | Реєстрація

У Біликах відбулось свято Масляної

У Біликах відбулось свято Масляної

Минулої суботи багато жителів нашого району приїхали до селища Білики, аби разом провести зиму та зустріти довгоочікувану весну.

Масляна — саме так називають це свято в народі. До речі, воно є одним із найдавніших у історії нашого народу. Тому минулої суботи на майдані біля Будинку культури розгорнулося справжнє святкове дійство. Особливу увагу гостей свята привертало до себе опудало Масляної, яке розташували на пагорбі. А розпочалося гуляння виступом голови селищної ради Ольги Киричко. Вона привітала всіх присутніх зі святом і за народним звичаєм попросила прощення в усієї громади. Вітали біличан і керівники району. Вони подякували організаторам за гарне свято та побажали веселого гуляння.

А свято й справді вдалося на славу. Цього дня звучало безліч пісень про Масляну у виконанні народного самодіяльного хору «Чебреці». Також радували своїми співочими голосами юні артистки Руслана Чучко, Анастасія Дудка та Юлія Жук. Пісні змінювалися народними іграми «Сковорода» та перетягування канату. Кружляли в танку й вихованці танцювального колективу «Чебреці» під керівництвом хореографа Ольги Попової. Виступи наймолодших танцюристів викликали справжнє захоплення. Залишається тільки здогадуватись, скільки сили, терпіння та старання докладає хореограф, щоб діти на сцені виглядали справжніми артистами.

Суботній день видався досить прохолодним, тому юні танцюристи запрошували до танку і гостей свята, які в цьому їм не відмовляли. Радо біличани зустрічали і членів народного фольклорного колективу з Кобеляк «Троїсті музики» під керівництвом Віктора Фесюри. З такою ж радістю зустрічали народний колектив «Іванівські куми» з села Іванівка. Гості радували своїми запальними виступами і, без сумніву, завоювали неабияку прихильність білицьких глядачів.

А яка ж Масляна без млинців та вареників? На свято завітали учні місцевих шкіл із своїми стравами. Примовляючи та закликаючи покупців, діти почастували і напоїли гарячим чаєм усіх бажаючих.

На завершення свята провели стародавній обряд — спалювання опудала Масляної. Усі учасники та гості дійства зібралися біля солом’яної Масляної. Дехто фотографувався з нею, а хто просто прощався до наступної зими. Дійсно, свято вдалося на славу. І всі присутні отримали неабияке задоволення від дійства.


Автор: Ольга Курило, завідуюча Білицькою бібліотекою


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
24 березня 2013, 11:31 | Кобеляки | Культура та освіта
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації