Вхід | Реєстрація

Останні дні Підкови

Останні дні Підкови

Кобеляцька міська влада таки остаточно вирішила перенести ринок, на якому продають промислові товари. І схоже, що знаменита Підкова доживає свої останні дні.

Останні кілька днів, а то й тижнів, кобелячани тільки й говорять про майбутню реорганізацію ринкової торгівлі в Кобеляках. Адже все місто та й жителі сіл району знають, що торгівлю промисловими товарами вирішили перенести на нове місце. Воно розташоване на околиці Кобеляк, на території колишнього автотранспортного підприємства. Для багатьох подібна звістка стала справжнім шоком. Причому не обов’язково приємним. І справа тут не лише в звичайному психологічному несприйнятті будь-яких реформ чи нововведень. Кобелячани звикли вже роками купувати одяг, взуття і чимало інших товарів на ринку, що розташований на так званій Підкові, тобто на проїжджій частині навколо парку Перемоги. Для когось відвідини ринку були чимось на зразок психологічного розвантаження, можливістю задовольнити потребу в спілкуванні з іншими людьми. Вони говорять: «Раніше ходили подивитись один на одного і поговорити в кінотеатр «Іскра» або на демонстрації до 1 Травня чи 7 листопада. А зараз усі ходять на ринок. Там є на що і на кого подивитись, є з ким порозмовляти». Та, безумовно, потреба в спілкуванні не є найголовнішою функцією з тих, що виконував недільний ринок. Для більшості він є можливістю придбати не лише продукти харчування, а й товари так званої промислової групи: від дублянки до запчастин для автомобіля чи мотоцикла. От саме цих людей і схвилювала звістка про перенесення ринку на вулицю Дружби. І справа тут не лише в звичці скуплятися в одному місці. Потенційний ринок на Дружбі — це околиця Кобеляк і близько кілометра від площі Перемоги, де він розташовувався раніше. Люди стурбовані тим, що їм доведеться долати більшу відстань від дому до місця торгівлі. Вони переймаються і тим, що промисловий ринок узагалі може припинити своє існування. А власники магазинів, скориставшись цією обставиною, миттєво піднімуть ціни на свій крам. Ще одна категорія незадоволених планами міськради — це самі підприємці. Вони побоюються, що через перенесення місця торгівлі в інше місце, можуть зовсім втратити свій бізнес. Більше сотні підприємців навіть написали листа до керівництва міста з проханням відмовитись від реорганізації. Хоча, якщо зовсім відверто, то листи не є тією формою висловлювання протесту, на яку влада зазвичай реагує. Тим більше, що міський голова Олександр Ісип, одразу відреагував, заявивши через ЗМІ про незмінність своєї позиції.

 

Трішки історії

Ринок, який має неофіційну назву Підкова, існує в Кобеляках понад десятиліття. І з самого початку своєї роботи навколо нього точилось чимало суперечок, постійно виникали якісь конфлікти.

Як відомо, десятки років тому в Кобеляках досить успішно функціонував так званий колгоспний ринок, збудований ще за часів радянської влади. Але з розвитком малого бізнесу і зростанням запитів жителів району, він почав стрімко розвиватися. І виникла ситуація, коли частині підприємців уже не вистачало місця для торгівлі в межах офіційного ринку. І вони, як це було в усіх без виключення населених пунктах України, пішли на вулиці. У Кобеляках бізнесмени облюбували вулицю Огія і площу Перемоги, чим одразу ж викликали невдоволення жителів райцентру. Адже по вулиці Огія в місті зазвичай рухаються похоронні процесії. І ось у неділю, коли торгівля досягає свого піку, люди просто не мали змоги пройти до міського цвинтаря. Зважаючи на це, влада доклала зусиль і прибрала вуличну торгівлю з вулиці Огія. Кмітливі бізнесмени миттєво перебралися на площу Перемоги, окупувавши ту її частину, що розташована навколо однойменного парку. Тут теж одразу почали виникати конфліктні ситуації, деякі з них відносились до розряду внутрішньобізнесових розбірок. Не є секретом, що Підкову в основному окупували приїжджі підприємці. У Кобеляки охоче приїжджали торгувати бізнесмени з сусідніх районів, Полтави, Кременчука і навіть Харкова. І вони склали серйозну конкуренцію місцевим продавцям. Частина з останніх досить довго вимагала від міської влади заборонити торгівлю приїжджим. Та поскільки подібний захід суперечить Конституції, міськрада на подібний крок не зважилась. За допомогою найнятих контролерів ринку Олександра Гапонова і Сергія Старостенка нарешті вдалося розставити всіх торговців по місцях. Більше того, міській владі вдалося розширити проїжджу частину, що дало змогу і покупцям, і продавцям почуватися більш-менш зручно. Але на цьому незручності, які принесла з собою поява Підкови, остаточно не зникли. Як і раніше, співробітники ДАІ регулярно направляли на адресу міськради приписи про заборону торгівлі на проїжджій частині.

Величезних незручностей Підкова завдавала і співробітникам МНС, яким важко виїжджати зі своєї території не те, що пожежними, а навіть легковими автомобілями. Згадують її незлим тихим словом і водії автобусів. У неділю їм доводиться заїжджати на автостанцію максимально незручним маршрутом, адже нормальному під’їзду заважає все та ж вулична торгівля.

 

Після 31 березня Підкова зникне

Саме на ці аргументи та незручності, яких завдає Підкова нормальному функціонуванню міської інфраструктури, звертала увагу міськрада, приймаючи рішення про припинення вуличної торгівлі на площі Перемоги.

Міський голова Олександр Ісип, з яким ми днями зустрілися, підкреслив, що рішення влади є незмінним. І 31 березня 2013 року стане останнім днем існування Підкови. Очільник міста нагадав, що міська влада керувалась наступними аргументами. По-перше, на думку керівництва міськради, площа Перемоги давно потребує благоустрою. Вона має стати місцем відпочинку, а не торгівлі. По-друге, вулична торгівля заважає нормальному функціонуванню МНС, ряду інших служб та установ, порушує вимоги безпеки дорожнього руху, перешкоджає автобусному сполученню. По-третє, із напливом продавців і покупців не справляються міські туалети, а комунальники витрачають чимало грошей і зусиль, аби прибрати центр міста після недільної торгівлі. По-четверте, на думку міського голови, перенесення речового ринку сприятиме розвитку околиці Кобеляк. Він сказав: «У центрі ми й так маємо перенасичення торгівлею, транспортом. Потрібно його розвантажити. Натомість, так звана «промзона» по вулиці Дружби може отримати «друге дихання». Згадав міський голова й про парафіян Свято-Миколаївського храму, розташованого саме на площі Перемоги. Він сказав: «Віряни, як і годиться їм, дуже смиренно, але настійливо і постійно просили перенести торгівлю подалі від храму. Нарешті ми можемо виконати їх побажання. Крім того, не є нормальною ситуація, коли торговці, заїжджаючи на своїх автомобілях у парк, перетворюють його на проїжджу частину. А розкльовані кавуни, піддони та кувікання поросят зовсім не поліпшують естетичне сприйняття центру Кобеляк».
Отже, Олександр Ісип озвучив, так би мовити, стратегічну позицію влади. Між тим, є чимало дрібніших, тактичних питань, які потрібно вирішувати при перенесенні ринку. Хто, де і чим там торгуватиме? Як добиратись кобелячанам до нового ринку? Чи є взагалі бажаючі там торгувати? Ці та інші запитання ми хотіли задати директору Кобеляцького ринку Владиславу Прокопенку. Але він захворів. І тому попрохав дещо відтермінувати розмову в часі. Лише сказав: «Ми підтримуємо позицію міської влади. Бажаючі торгувати на новому ринку є».

Побували ми й на вулиці Дружби. Що й казати, розміри майбутнього ринку вражають. Там є місце і для паркування, і для торгівлі. Але, крім цього, немає більше нічогісінько. Поки що там лише «белебень», як кажуть українці. І чи вийде щось із цього «роя», побачимо вже в квітні.

(на фото нижче — майбутнє розташування кобеляцького ринку)


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
28 березня 2013, 13:45 | Кобеляки | Суспільство
1. Любов / 30 березня 2013, 10:10
Щиро співчуваю людям з районів Поділ та Гатище, яким на своїх двох доведеться ходити тепер не три, а чотири кілометри.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації