Вхід | Реєстрація

У березні в Кобеляках пройшов брудний дощ

У березні в Кобеляках пройшов брудний дощ

У цілому ж, екстремальний для України місяць не завдав жителям Кобеляцького і сусідніх районів додаткових клопотів.

Незвичайні опади випали над деякими регіонами центральної України в п’ятницю 15 березня. Їх помітили далеко не всі. Хіба що власники автівок з подивом зафіксували, що після дощу їх машини враз забруднилися. Дощові краплі залишили на металі й склі автомобілів коричневі плями. Подібне явище було зафіксоване у Запорізькій, Дніпропетровській та Полтавській областях. Більшість засобів масової інформації проігнорували цей випадок нічого не повідомивши про це. Як версія, випадання брудного дощу розглядалось як суто природне явище. Нібито дощові краплі забруднилися внаслідок піску, принесеного аж із африканської пустелі Сахара. У принципі, таке припущення виглядає цілком достовірним. Повітряні маси дійсно здатні переносити пісок із пустель на тисячі кілометрів. Більше того, інколи, хоча й надзвичайно рідко, фіксувалось випадання дощів із риб і навіть жаб. Ураганний вітер зриває їх з поверхні землі, піднімає високо вгору і несе на значну відстань. Потім повітряні потоки слабнуть і нещасні істоти падають на землю. Можливо, щось подібне відбувалось і в Україні. Хоча чимало людей, наляканих брудним дощем, висловлюють припущення, про якісь викиди в атмосферу з заводів Запоріжжя або Дніпропетровська.

За коментарем ми звернулись до фахівців Кобеляцької районної метеостанції. На жаль, вони не змогли підтвердити чи спростувати істинність тієї чи іншої версії. Адже подібні дослідження на метеостанції не проводяться. Натомість нам повідомили, що цьогорічний березень не став для Кобеляцького району незвичайним у розрізі погодніх умов. Балканський циклон, який завдав чимало клопотів західним і північним областям, на щастя, минував Полтавщину і Дніпропетровщину. Постраждали хіба що найпівнічніші регіони — Лохвицький і Гадяцький.

Більше того, метеорологи вважають, що в порівнянні з результатами багаторічних спостережень, березень у цьому році був відносно теплим. Хіба що погода, яка встановилась після проходження циклону, може вважатися незвичайною: дев’ятиградусні морози вночі бувають у цю пору досить рідко. Хоча фіксувались у березні і двадцятиградусні морози. А ось опадів у першому місяці весни випало досить багато: лише за три дні, у період із 21 по 23 березня, їх випало 34 міліметри. Це — місячна норма. Але це дуже добре перед початком польових робіт.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
28 березня 2013, 15:46 | Кобеляки | Надзвичайне
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації