Вхід | Реєстрація

У кобеляцькі дитсадки не прийматимуть дітей із сіл

Відтепер батькам, щоб улаштувати своїх дітей у міські дошкільні заклади, доведеться показувати паспорт.

Проблема забезпечення всіх малесеньких українців дошкільною освітою і вихованням належного рівня нині, як кажуть, на слуху. Про дитсадки говорять і Президент, і Прем’єр-міністр, згадуючи лихі 90-ті, коли дитсадки закривали і віддавали будівлі під банки та офіси, та вимагають від посадовців нижчого рівня відкриття нових дошкільних закладів. Але, безумовно, красивими гаслами й пустими деклараціями маленьких українців не нагодуєш, не виховаєш і не навчиш.
Між тим, реалії нині такі, що, приміром, у Кобеляках міська влада рекомендує батькам записувати своїх дітей у чергу до дитсадка одразу після їх народження. Адже місць у міських дошкільних закладах катастрофічно не вистачає. І навряд чи проблема буде кардинально вирішена в найближчі 4-5 років. Та деякі кроки для поліпшення ситуації влада робить і нині. Так, приміром, під час чергового засідання міськвиконкому було прийняте рішення про створення електронної черги малюків. Тобто, батьки зможуть зареєструвати своїх дітей для прийняття їх у той чи інший дитсадок через мережу Інтернет. Для цього потрібно буде зайти на офіційний сайт міськради і виконати кілька нескладних процедур. Електронна реєстрація є не лише зручною і швидкою. Вона, згідно з задумом чиновників, нівелює будь-яку можливість корупції. Кобелячанам відтепер не потрібно йти в кабінети посадовців міськради чи завідуючих дошкільними закладами і «домовлятись» із ними за зачиненими дверима. Якщо є заявка, у ній дата і необхідні дані, то дитина автоматично потрапляє до списку на зарахування в дитсадок.

Та ось список документів, необхідних для прийому в дитсадок, після все того ж засідання міськвиконкому дещо розширився. Раніше батькам було достатньо надати свідоцтво про народження. А тепер потрібні ще й громадянські паспорти. Чиновники вирішили перевіряти прописку. Це пов’язано з тим, що надалі в міські дитсадки прийматимуть виключно дітей із райцентру. Адже перевірка списочного складу дітей, проведена нині посадовцями міськради, засвідчила, що в міських дитсадках навчаються малюки з Підгори, Ганжівки, Кунівки, Красного, Кірового, Перегонівки, Чкалового й Галів. Під час цієї своєрідної ревізії всього нарахували 15 діток з інших територіальних громад. А це — практично повноцінна група. Виступаючи під час виконкому, міський голова Олександр Ісип сказав: «Так, діти всі наші. Ми їх любимо і хочемо, щоб вони були доглянуті, нагодовані і отримали належні знання. Але ми повинні, у першу чергу, потурбуватись про діток, які живуть у райцентрі. Адже їх батьки сплачують податки до міського бюджету і мають повне право обурюватись тим фактом, що в Кобеляках місця їх дітей займають малюки з інших громад».

Дійсно, до Кобеляцької міськради регулярно звертаються жителі міста з відповідними скаргами. Тому міський голова і вирішив провести перевірку дитсадків. Він резюмував: «Фінансова сторона тут грає другорядну роль. Так, ми можемо вимагати від інших громад, щоб вони оплачували навчання своїх діток у наших дитсадках. І це реально. Але моральна складова важливіша. Ми не маємо права брати малюків із сіл у той час, коли не вистачає місць для міських дітей».

Своєрідним поштовхом для прийняття виконкомом відповідного рішення став ще й лист від міського голови Полтави Олександра Мамая. У ньому містилась вимога відшкодувати майже 450 тисяч гривень за лікування в полтавських міських лікарнях жителів Кобеляк. Безумовно, кобеляцька влада відмовила своїм полтавським колегам. Адже таких грошей у кобеляцькому бюджеті немає. Та, водночас, із того часу лікування в міських лікарнях Полтави можливе лише для жителів обласного центру. І всі хворі мусять показувати паспорти з пропискою.

Для довідки: згідно з нормативними документами, на утримання однієї дитини в дошкільному закладі протягом року передбачено 8,8 тисяч гривень.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
30 березня 2013, 14:04 | Кобеляки | Суспільство
1. сон / 31 березня 2013, 13:37
Ото ж..Ніче зато басейн именной в Кобилляках буде..а шо лікуваться в ніде і ніякто все не треба..ганьба
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації