Вхід | Реєстрація

Для посадки краще обирати ранні сорти картоплі

Для посадки краще обирати ранні сорти картоплі

Вирощувати картоплю не складно. Проте, без доброго знання технології не варто розраховувати на хороші врожаї. Тому про особливості вирощування цієї культури ми поцікавилися безпосередньо в людей, які цим займаються протягом тривалого часу.

Минулого тижня, зранку, ми вийшли на центральну площу нашого міста. Там зазвичай можна побачити безліч підприємців, які займаються продажем овочів та фруктів, зокрема — картоплі. Перший чоловік, до якого ми підійшли, представився Олегом. Особисто він картоплю не вирощує. Проте, уже протягом багатьох років займається її продажем. У асортименті в чоловіка наявні лише голландські сорти картоплі: «Ред скарлет», «Розара» та «Пікассо». За словами Олега, голландські сорти дуже вигідні, адже їх можна саджати протягом п’яти років.

— У мене зараз у продажу друга репродукція голландських сортів. Їх можна саджати ще протягом трьох років, — каже підприємець.

А загалом, чоловік радить саджати декілька сортів одночасно. І краще, ранніх.

Під час нашої розмови до чоловіка підійшла жіночка років п’ятдесяти і попросила порадити, яку картоплю їй обрати.

— Ось «Ред скарлет» хороша, — каже Олег. — Вона кремового кольору всередині. У червні вже будете їсти молоду картоплю.

Що стосується цінової політики, то картопля в Олега від двох гривень за кілограм і вище.

— У порівнянні з минулим роком ціна піднялася всього на тридцять копійок, — каже підприємець.
Зовсім поруч займався продажем картоплі і місцевий чоловік Віктор Рибалко. Проте, він особисто займається її вирощуванням вже протягом п’ятнадцяти років.

Прогнозувати, якими будуть урожаї в 2013 році, чоловік не береться. Та минулого року, за його словами, у нашому регіоні картопля вродила слабо.

— А на Західній Україні, навпаки, було перевиробництво, — стверджує фермер.

Кобелячанам радить саджати картоплю, як тільки-но прогріється земля.

— Чим раніше, тим краще. Поки волога в землі буде. Адже будь-який сорт картоплі її любить, — каже чоловік.

Загалом, фермер вирощує п’ять сортів картоплі і виділити з-поміж них найкращий він не може.

— У кожного свої вподобання, — каже Віктор Володимирович. — Для мене, наприклад, найсмачніші сорти: «Колета», «Вінета» та «Мелоді».

Обробляти картоплю радить «Престижем» (засіб для обробки картоплі та овочів від шкідників і хвороб), а серед добрив виокремив нітроаморфоску та суперфосфати.

Що стосується цін, то в чоловіка вони залишилися стабільними і протягом року не підвищились.

— Можливо, — припускає фермер, — картопля ще й подешевшає.

З-поміж продавців ми помітили і 33-річну Марину з села Бережнівка. Жінка також самостійно займається вирощуванням картоплі вже протягом десяти років.

За словами Марини, найсмачніші сорти: «Рів’єра», «Санте» та «Пікассо». Це ранні сорти картоплі, які вона і радить обирати для посадки. А пізні, за її словами, навпаки, обирати не варто.

— Клімат уже змінився і немає смислу саджати пізні сорти, адже вони не встигають дозрівати, — розповідає жінка.

Кожного року з’являються нові, ефективніші препарати для обробки картоплі від шкідників і продавець у спеціалізованому магазині допоможе вам підібрати оптимальний варіант. Є, звичайно, господарі, які вручну збирають шкідників. Це екологічно чисто, але дуже довго. Ті люди, які мають невеликі городи, саме так і борються зі шкідником.

Та Марина радить обробляти картоплю спеціальними препаратами безпосередньо на листя, а удобрювати її перегноєм.

Що стосується цінової політики, то картопля в жінки залишилась по тій самій ціні, як і минулого року — 2 гривні 50 копійок за кілограм. І лише один сорт, «Рів’єра», Марина продає по 6 гривень.

— Бо вона в першій репродукції, тому і дорожча, — пояснює жінка. А загалом, ціни на картоплю, як не було, так і немає.

 

Довідка

Нітроамофоска — потрійне фізіологічно нейтральне мінеральне добриво: концентроване, гранульоване, випускається хімічною промисловістю України.

Використання нітроаморфоски має позитивний вплив на рослину, бо перш за все, забезпечує комплексне підживлення рослин необхідними елементами: азотом, фосфором та калієм. Також підвищує врожайність культур, забезпечує високу міцність стебел і стійкість рослин до вилягання.

Нітроамофоска підсилює стійкість рослин до заморозків, зменшує ураження кореневими гнилями, борошнистою росою та іржею.

Суперфосфат — найпоширеніше фосфорне добриво. Викopиcтoвуєтьcя нa вcix типax ґpунту, у якocтi ocнoвнoгo добрива. Вoceни — пiд пepeкoпку тa пpипociвнoгo дoбpивa, нaвecнi — в pядки i лунки, для пiдживлeння пiд чac вeгeтaцiї вcix ciльcькoгocпoдapcькиx тa дeкopaтивниx рослин.

Cупepфocфaт є гoлoвним джepeлoм фocфopу для pocлин.


Автор: Дарія СТАРОСТІНА, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
30 березня 2013, 16:36 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації