Вхід | Реєстрація

Премія імені Івана Мазепи в тисячу гривень

Для літераторів нашого району започатковано приватну літературну премію на кращий поетичний і прозовий твір, написаний українською мовою.

А започаткував премію наш земляк Сергій Коломієць. Основна її ідея — підвищити літературний потенціал Кобеляччини і звернути увагу на її історію. На наше запитання, чому премія носить назву Івана Мазепи, Сергій Аркадійович відповів, що в 2011 році він став лауреатом міжнародної літературної премії за написану ним драму-містерію «Переволочна». Вона присвячена життю, політичній діяльності та коханню великого українського гетьмана Івана Мазепи.

— Тому можна сказати, що Мазепа допоміг мені здобути цю перемогу, — каже наш земляк.

До речі, як стверджує Сергій Коломієць, сліди гетьмана Івана Мазепи неочікувано для себе він знайшов на Кобеляцькій землі.

— Люди, на жаль, мало цікавляться історією. А Кобеляччина нею багата. Я хочу, аби люди відволіклися від меркантильного і звернулися більше до духовного. Адже слова даються від Бога. І якщо у вас є дар писати, то нехтувати таким даром не можна, — стверджує Сергій Акрадійович.

Також Сергій Коломієць хоче зламати стереотип, що сьогодні літератори та їхня творчість мало кому потрібні.

— Можливо, й правда, видаватися сьогодні дорого. Та окрім цього є різноманітні літературні конкурси, у яких потрібно брати участь. Я, для прикладу, коли писав «Переволочну» і не думав, що вона має якесь майбутнє. Та, зрештою, вона стала призером з-поміж двохсот шестдесяти трьох робіт, написаних авторами з усього світу. Тому я раджу всім, хто має літературний хист, пробувати власні сили і завжди добиватися свого, — каже Сергій Коломієць.

Допомагати в реалізації задуму Сергія Аркадійовича згодилися працівники Кобеляцької центральної районної бібліотеки, а оцінювати твори будуть літератори, провідні письменники та вчителі. Та головне, за словами Коломійця, — це високий рівень творів. Вік учасників необмежений. Теми творів — різнобічні, а критерії оцінювання — літературність та патріотизм. Для участі в конкурсі потрібно подати поетичну або художню прозову збірку, видану з лютого 2013 року, або ж готовий до друку макет, поданий до типографії. Учасниками можуть стати всі жителі нашого району. Заявки на участь у конкурсі прийматимуться до 1 березня 2014 року в районній бібліотеці. Розмір премії — тисяча гривень. П’ятсот гривень за поезію та п’ятсот — за прозу. А нагородження переможців відбудеться 20 квітня 2014 року в день народження Івана Мазепи.

Та Сергій Аркадійович висловив сподівання, що його ідею підтримають і премія стане щорічною.

— Я звичайний учитель і премію виділяю з власного бюджету. Тому фінансувати щорічно я її не в змозі. Маю надію, що знайдуться люди, яким моя ідея також припаде до душі, — підсумував Сергій Коломієць.


Автор: Дарія СТАРОСТІНА, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації