Вхід | Реєстрація

Украли телефон? Бігом до міліції!

Украли телефон? Бігом до міліції!

Напевно, кожен із нас хоч раз у житті губив яку-небудь дорогу для себе річ. Звісно, відчуття не з приємних. А що робити, коли загубили, для прикладу, телефон або, ще гірше, якщо його вкрали?

До редакції «ЕХО» звернулась молода кобелячанка Альона, яка (зі зрозумілих на те причин) не забажала називати свого прізвища. Дівчина розповіла, що нещодавно загубила телефон. Коли вона зателефонувала за своїм номером, аби спробувати знайти його, то на той час телефон уже був вимкненим.

Наступного дня дівчина звернулась до міліції. Та, за її словами, їй повідомили, що пошуками загублених телефонів там не займаються. Хоча прийняти заяву не відмовились. Та Альона вирішила не гаяти часу і паралельно подала оголошення до газети з проханням повернути телефон за винагороду. У оголошенні зазначила його марку, колір та вказала контакт, за яким можна з нею зв’язатися.

— Тільки свіжий номер газети з’явився в продажу, як до мене зателефонував невідомий чоловік і повідомив, що він знайшов мій телефон. Одразу ж назвав суму, за яку хоче його повернути, — 600 гривень. Та я не погодилася і запропонувала йому винагороду в 300 гривень. Чоловік, не довго думаючи, згодився. Та за його словами, боявся, що я не віддам йому гроші і попрохав поповнити рахунок його телефону на 300 гривень. Потім назвав місце і час зустрічі. Коли я прийшла на вказане місце, він зателефонував мені і знову, ніби боячись, що я не віддам йому обіцяне, попрохав назвати частину цифр із поповнень. Я людина довірлива, тому так і зробила. Та до мене ніхто не вийшов і телефон чоловіка більше не відповідав, — розповіла Альона.

Через деякий час із дівчиною зв’язався її знайомий, який займається реалізацією телефонів і розповів, що до його рук потрапив її мобільний. Насправді, хтось дійсно знайшов телефон Альони та вирішив його не повертати власниці, а продати.

У випадку Альони все обійшлося, адже телефон вона таки отримала. Та за її словами, вона не перша людина, яка натрапила на шахрая.

— Я знаю одну жінку з Кобеляк, яка також загубила телефон і подала оголошення до газети. З нею відбулась аналогічна ситуація, як і зі мною, — стверджує Альона. — Тому раджу всім кабелячанам бути обережними.
За коментарем ми вирішили звернутись до начальника Кобеляцького РВ УМВС в Полтавській області Миколи Подоброго. Він повідомив, що розшуками загублених телефонів працівники міліції не займаються. Вислухавши вищеописану історію, Микола Подобрий порадив кобелячанам не вестися на подібні пропозиції, щодо поповнення балансу мобільного телефону чи перерахунку коштів на будь-який рахунок. Адже це — шахрайство, а довести вину зловмисника, на жаль, украй складно.

У випадку, коли телефон усе-таки вкрали, потрібно звертатись до міліції з письмовою заявою. Також можна зателефонувати за номером 102 і слідчо-оперативна група зафіксує факт крадіжки. За словами Миколи Подоброго, важливо, аби в потерпілого була коробка від телефону, на якій значився його електронний номер (IMEI). Без цього номеру викрадений телефон буде знайти складно. Далі заява заноситься до єдиного реєстру досудових розслідувань і за даним фактом відкривається кримінальне провадження. Як саме відбувається процес пошуку телефону начальник райвідділу вирішив не розголошувати. Та буває досить часто, коли люди, загубивши телефон, звертаються до правоохоронних органів і повідомляють, що телефон украли. І все це робиться лише заради того, аби його знайшли. Проте, не всі знають, що за неправдиве повідомлення про вчинення злочину передбачена кримінальна відповідальність.

Ми поцікавились, чи часто кобелячани звертаються до правоохоронних органів із заявами про крадіжки телефонів. Микола Подобрий відповів, що так. Для прикладу, за три місяці цього року порушено близько п’ятнадцяти проваджень. Та в семидесяти відсотках украдені телефони знаходити вдається.

 

Що робити, якщо ви загубили телефон?

Якщо трапилася неприємність, що ви загубили телефон, то в першу чергу потрібно на нього подзвонити. Може, ви залишили його в таксі або в кафе. А може, телефон знайшла людина, яка збирається його вам повернути.
У випадку, якщо на дзвінок не відповідають або вам відмовляються повернути телефон, то в першу чергу необхідно заблокувати сім-карту. Терміново телефонуйте своєму оператору стільникового зв’язку, щоб ніхто не міг скористатися коштами, які залишилися на телефоні. Досить дзвінка, щоб оператор припинив обслуговування по карті. Після цього необхідно буде звернутися до компанії стільникового зв’язку і написати заяву про відновлення вашого номера. Відновлений номер буде працювати окремо від минулого і тією сім-картою вже не можна буде скористатися.

У разі, якщо вкрали телефон, найнеприємніше — втрата безлічі контактів, які були в телефонній книзі. На жаль, їх уже не відновити, навіть якщо ви відновите сім-карту. Тому, щоб таке не повторилося надалі, періодично скидайте всі контакти в комп’ютер або на сім-карту, якою не користуєтесь. Так можна зробити і з фотографіями, відеозаписами та з будь-якою інформацією, яка зберігається в телефоні.


Автор: Дарія СТАРОСТІНА, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
8 квітня 2013, 11:45 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації