Вхід | Реєстрація

Анатолій Таранушич сприйняв рішення прокуратури спокійно

Анатолій Таранушич сприйняв рішення прокуратури спокійно

Голова РДА вважає, що ситуація вирішиться позитивно для посадовців Кобеляцького району. А кримінальне провадження і публікації у ЗМІ сприймає як прояв демократії.

2 квітня у кількох електронних засобах масової інформації з’явились повідомлення щодо кримінальних проваджень відносно посадових осіб Держкомзему і райдержадміністрації у Кобеляцькому районі. Зокрема, інтернет-видання «Полтавщина» розмістило цю новину під досить гучним заголовком «Голова Кобеляцької РДА незаконно передав землі ландшафтного парку». При цьому всі ЗМІ посилались на повідомлення прес-служби Дніпровської екологічної прокуратури.

У повідомленнях йшлося про те, що Дніпровська екологічна прокуратура проводила перевірку дотримання законодавства в Кобеляцькому районі. І виявила факт його порушення. Мова йде про розпорядження голови Кобеляцької РДА щодо передачі у власність 12 громадянам земельних ділянок загальною площею 1,8 гектара. Нібито для ведення особистого селянського господарства. Землі ці розташовані на території Вільховатської сільської ради.

Вивчивши картографічні матеріали, співробітники прокуратури встановили, передані громадянам земельні ділянки, розташовані на території регіонального ландшафтного парку «Нижньоворсклянський» в межах прибережної захисної смуги Дніпродзержинського водосховища. Тому передача їх у власність суперечить вимогам Земельного та Водного кодексів України.

Після перевірки, вже Кременчуцька міжрайонна екологічна прокуратура зареєструвала кримінальне провадження відносно посадовців Кобеляцького району за ознаками частини 1 ст. 364 та частини 1 ст. 366 Кримінального кодексу України. Стаття 364 – це зловживання службовим становищем, а 366 – службове підроблення. Тобто, можна припустити, що Кобеляцькі чиновники скористались своїм становищем і підробили офіційні документи. А це є досить серйозним порушенням, яке може коштувати їм не лише посад. Санкції цих статей передбачають як накладення штрафу, так і позбавлення волі.

Безумовно, дуже хотілось отримати офіційний  і більш детальний коментар у самих співробітників прокуратури. Але по телефону це зробити неможливо, а очікування відповіді на офіційний запит займе певний проміжок часу. А ось зв’язатися із посадовими Кобеляцької РДА та парку «Нижньоворсклянський» нам дещо простіше. Тут можна обійтися без бюрократичної процедури.

Спочатку ми зателефонували до директора РЛП Миколи Гергенкопа. Він відповів, що вперше чує про будь-яке кримінальне провадження. І зауважив, що виділення земельних ділянок не належить до його компетенції. Ніяких перевірок у його відомстві співробітники прокуратури не проводили, повідомив посадовець.

Із головою Кобеляцької РДА Анатолієм Таранушичем ми зустрілись особисто. Анатолій Олексійович розповів, що згаданих повідомлень у ЗМІ не читав. Хоча про їх існування знає. Про це він дізнався із телефонних дзвінків своїх знайомих.

Під час розмови голова РДА виглядав абсолютно спокійним і впевненим у собі. Він сказав, що кілька тижнів тому співробітники прокуратури дійсно приїжджали у Кобеляки і проводили перевірку. А потім з’явилось кримінальне провадження. Між тим, Анатолій Таранушич вважає, що вимоги українського законодавства при передачі земельних ділянок на території Вільховатської сільської ради,  порушені не були. Він наголосив: «Є певна процедура, якої ми неухильно дотримуємось. І вона виключає прийняття мною одноосібного рішення. Людина звертається до нас із заявою про наміри отримати землю. Ми даємо дозвіл. Людина починає обходити всі відповідні інстанції, збирати документи. Коли документи зібрані, дозволи, в тому числі і від екологів, отримані, їх переглядає спеціальна комісія. А вже потім голова РДА підписує розпорядження. Так було і в цьому випадку. На мою думку, нічого страшного не відбулося. Зараз ми з юристами РДА розбираємось у ситуації. І розберемося. Підкреслюю, якби не було хоча б одного погодження, я б розпорядження не підписав».

Щодо вже розтиражованої інформації про незаконність своїх дій, Анатолій Таранушич сказав: «По-перше, заголовки про незаконне розпорядження явно поспішні. Рішення про законність чи незаконність приймає виключно суд. По-друге, на мою думку, даний факт має ще й свій позитив. Це свідчення демократії і рівності всіх перед законом. Не дивлячись на те, що я є посадовою особою і членом Партії регіонів, мої дії контролюють і перевіряють. При цьому співробітники прокуратури виконують свою роботу, журналісти – свою. Нормальна ситуація і далі ми всі разом у ній розберемося».

Хто, як і з ким розбереться у цій ситуації, ми будемо відслідковувати і  повідомляти своїх читачів.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
6 квітня 2013, 17:43 | Кобеляки | Суспільство


1. 7777 / 7 квітня 2013, 20:51
мені здається- коли він піде в курник--то КРИТИКУ ПОРА ЗБИРАТИ МАНАТКИ В критку
2. podrobnosti ua / 12 квітня 2013, 08:03
1. Автор пише: у кількох електронних засобах масової інформації з’явились повідомлення»
Хіба тільки у електронних? Цю новину я знайшов у інтернеті спрямовано задавши запит на цютему, коли уже почув про це від людей. Виповзайте уже із танків, до людей ))

1. Автор пише: «Рішення про законність чи незаконність приймає виключно суд»
А люди? Ви помиляєтесь тим що про них забули. У даному випадку також.
3. кокос / 12 квітня 2013, 08:53
А туалети він думає ремонтувати?
4. гість / 15 квітня 2013, 05:58
А якби ще оприлюднили прізвища, кому виділили ці ділянки...
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації