Вхід | Реєстрація

У Полтаві затримали умільців, які надавали лінії зв’язку звичайних громадян для здійснення міжнародних дзвінків

У Полтаві затримали умільців, які надавали лінії зв’язку звичайних громадян для здійснення міжнародних дзвінків

Працівники Київського райвідділу міліції, за допомогою небайдужих громадян, затримали двох молодиків, які заробляли гроші на життя шляхом телефонного шахрайства. За допомогою спеціальних пристроїв хлопці підключались до номерів телефонного зв’язку звичайних людей та надавали їх лінії для здійснення міжнародних дзвінків.

Повідомлення про підозрілих осіб, які серед ночі ходять у під’їзді одного з будинків по вулиці Коцюбинського, надійшло до чергової частини Київського райвідділу міліції міста Полтави близько другої години ночі. «Я вийшов на сходинковий майданчик і почув, що поверхом вище хтось «возиться» біля дверей квартири, — розповідав оперативному черговому мешканець будинку. — Почувши, що я вийшов, вони притихли і піднялись поверхом вище». Потім полтавець зайшов до своєї квартири. Однак, цікавість не давала йому спокою. «Я ще раз вийшов на сходи, — продовжував чоловік. – Невідомі знову затихли і піднялись поверхом вище. Така поведінка мені здалась дивною, я подумав, що вони намагаються обікрасти квартиру і вирішив зателефонувати до міліції».

До приїзду слідчо-оперативної групи чоловік стояв на сходах та перекривав підозрілим особам єдиний шлях виходу із під’їзду. Коли «на підкріплення» прибули працівники міліції, усі разом пішли вгору та затримали невідомих. Підозрілими особами виявились двоє молодих полтавців, 1991 та 1992 років народження. «Під час проведення зовнішнього огляду стало зрозуміло, що намірів проникнути до жодної із квартир вони не мали, - розповідає слідчий Київського РВ лейтенант міліції Роман Сипко. — У них не було жодних пристроїв для того, щоб відкривати двері помешкань. Натомість, були виявлені спеціальні телефонні апарати, що дало нам підстави запідозрити їх у незаконному втручанні у роботу ліній електрозв’язку».

У райвідділі хлопці без особливих вагань розповіли працівникам міліції усю схему своєї діяльності. «За допомогою саморобного телефонного апарату ми підключались до звичайних міських номерів телефонів і дзвонили на спеціальний телефонний номер за кордон, — розповів один із молодиків. — У подальшому дана лінія використовувалась для проведення міжнародних дзвінків. Закордонний оператор отримував плату за міжнародні розмови від людей, які телефонували, а нам за кожну хвилину надання лінії для даних розмов перераховував гроші на спеціальний рахунок».

Незважаючи на щирі зізнання зловмисників, щоб до кінця розібратись у даній схемі заробляння грошей, працівники міліції змушені були звернутись за допомогою до колег із сектору боротьби з кіберзлочинністю УМВС України в Полтавській області.

Завдяки спільній роботі правоохоронцям вдалось встановити усі ланки подібної шахрайської схеми надання послуг міжнародного зв’язку. Під час проведення огляду за місцем проживання затриманих, який працівники райвідділу також проводили разом зі спеціалістами сектору по боротьбі з кіберзлочинами, у зловмисників було вилучено два персональних комп’ютери та ще декілька телефонних апаратів, що використовувались для втручання в роботу ліній зв’язку. Зараз проводиться робота щодо встановлення збитків, яких зазнав оператор зв’язку через незаконну діяльністю молодиків. На підприємстві уже підрахували, що лише за одну ніч, коли затримали хлопців, вони встигли завдати збитків майже на тисячу гривень. Якщо взяти до уваги те, що подібною діяльністю вони займаються уже декілька місяців, то загальна сума збитків буде чималою. Що ж до прибутків зловмисників, то цифри тут, за їх словами, набагато скромніші. Хоча ці дані зараз перевіряються.

За даним фактом Київським райвідділом міліції розпочате кримінальне провадження за частиною 2 статті 361 Кримінального кодексу України (несанкціоноване втручання в роботу мереж електрозв’язку, вчинене групою осіб). Зараз проводиться досудове розслідування, в ході якого будуть з’ясовані усі деталі даного кримінального правопорушення. Відповідно до Кримінального кодексу України, за подібний спосіб заробляння грошей на молодих хлопців чекає досить серйозне покарання – позбавлення волі на строк до п’яти років з конфіскацією технічних засобів, за допомогою яких було здійснене дане правопорушення.


Автор: Володимир Пасічко, помічник начальника Київського РВ ПМУ УМВС України в Полтавській області


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
16 квітня 2013, 16:27 | Полтава | Кримінал
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації