Вхід | Реєстрація

Чи настане кінець ринковій торгівлі?

Чи настане кінець ринковій торгівлі?

Обговорення питання ринкової торгівлі тривало не один день. Тому ми підготували хронологію подій, пов'язаних із перенесенням ринку, які відбувалися протягом минулого тижня.

 

Вівторок

У обговоренні питання перенесення ринкової торгівлі, у основному, брали участь представники влади. Тому минулого вівторка ми вирішили вийти на міський ринок, аби дізнатися настрої самих підприємців із цього приводу. Поговоривши з ними, стало очевидно, що більшість із них налаштовані негативно. Хоча підприємці нас запевнили, що керівники ринку до цього часу їх не збирали та не інформували про зміни. Тому вони залишалися працювати на своїх робочих місцях, як і раніше.

Більшість підприємців на той час і уявлення не мали, які групи товарів переноситимуть на новий ринок, а які — ні. Хоча запевнили, що там працювати вони не мають ніякого бажання.

Свої слова підприємці мотивували тим, що рівень торгівлі в них різко впаде. Адже якщо новий ринок знаходитиметься на околиці міста, то кобелячанам та гостям міста добиратись туди буде складно і більшість буде купувати товари в магазинах, яких і так вистачає в центрі.

Підприємець Сергій Моренко, який займається реалізацією господарських товарів на ринку, запевнив нас, що коли його переведуть торгувати на інше місце, то своїх постійних покупців він утратить.

— Чи прийде бабуся за двома метрами кабелю на околицю Кобеляк? Ні. Бо як вона туди добиратиметься? Легше його купити десь у центрі. Так само і з іншими товарами. Тим більше, на вулиці Дружби немає елементарних умов: ні води, ні туалету. На мою думку, ринок повинен бути в центрі міста. Я особисто своє робоче місце змінювати не збираюсь, бо то буде хрест на моїй підприємницькій діяльності, — стверджував чоловік.

Такої ж думки і Сергій Москаленко, який займається продажем автозапчастин. Чоловік навіть згадав той факт, що декілька років тому вже робили спроби перенести авторинок далеко від центру міста. Та ті спроби закінчилися нічим. Адже підприємці за відсутності покупців, відповідно, не мали й прибутків. І через два-три тижні вони знову повернулися на своє попереднє місце роботи. Повторними такими спробами чоловік невдоволений.

Підприємець Андрій, який також займається реалізацією господарчих товарів, запевнив нас, що його робоче місце не переноситимуть. А з приводу того, що Підкова та площа Перемоги стане вільною для проїзду, був задоволений.

— Там знаходиться служба МНС. А в разі пожежі службовий автомобіль виїхати не може ніяк. А що робити, коли комусь із людей, які живуть в тому районі, стане погано? Автомобіль швидкої допомоги також не проїде. Та й кількість сміття, яку залишають там кожної неділі, дуже велика, — каже Андрій.

Підприємці Геннадій та Валентина, які продають одяг на території місцевого ринку, також були впевнені, що їхні торгові місця не переноситимуть.

— Ми зверталися до представників районної влади і нам сказали, що переноситимуть лише ринок по вулиці Полтавській, бо він не має документів. А нас не чіпатимуть, — стверджує Валентина.

Також підприємці незадоволені, що більшість приїжджих продавців із Кременчука чи Полтави, для прикладу, працюють без документів і, відповідно, не сплачують податки.

— А ми працюємо зараз собі в збиток. Адже ледве заробляємо грошей, аби сплатити податки, — скаржиться Геннадій. — А для місцевих підприємців місць на кобеляцькому ринку вистачить. Тому нас чіпати не треба.

Зрештою, заслухавши думки підприємців, ми вкотре вирішили звернутись до міського голови Олександра Ісипа, аби він роз’яснив, реалізаторів якої групи товарів залишать на місцевому ринку, а яких переноситимуть. Та міський очільник повідомив, що це рішення повинно приймати керівництво самого ринку. За його словами, влада лише прийняла рішення про впорядкування центру міста, адже він перенасичений автотранспортом, а після недільного ринку — ще й сміттям. Та його особиста думка така, що продукти харчування потрібно залишити на ринку, а промислові товари перенести на вулицю Дружби.

— А як буде насправді, нехай вирішують власники ринку, — підсумував очільник міста.

 

П’ятниця

Питання про перенесення ринку було найбільш обговорюваним і на останній сесії Кобеляцької міської ради. У п’ятницю до сесійної зали прийшли підприємці, які торгують на площі Перемоги овочами та фруктами. Вони прохали депутатів допомогти їм у вирішенні цього питання та дозволити торгувати на тому ж місці. На їхній захист виступив і Володимир Рева, який передав депутатам звернення, підписане 89 підприємцями, з аналогічний проханням. Саме він і запропонував внести питання про впорядкування ринкової торгівлі до порядку денного. Депутати вирішили заслухати підприємців. Як результат, дійшли висновку про створення спеціальної комісії, за рішенням якої і буде прийматись остаточна постанова. До членів комісії включили депутатів міської ради, підприємців та громадськість.

 

Субота

Уже зранку в суботу члени комісії спільно з директором ринку Владиславом Прокопенком почали свою роботу. Комісія встановила можливим перенесення торгівлі продовольчими товарами з площі Перемоги всередину ринку. Мовляв, місця для всіх торгових місць всередині достатньо. Члени комісії, аби не втручатись у справи підприємців, запропонували самостійно визначитись, де будуть розташовані їхні торгові місця. На жаль, одразу самостійно вирішити це питання вони не змогли. Тому секретар міської ради Сергій Галушко залишив свій контактний телефон, аби підприємці поінформували про результати своєї роботи. Та вже близько дванадцятої години дня вони знову викликали секретаря міської ради, аби він організаційно допоміг їм у вирішенні цього питання. Після досить тривалої дискусії обидві сторони дійшли згоди і контролер ринку одразу ж за допомогою рулетки визначив торгові місця для кожного підприємця. Зрештою, усім вистачило місця. На завершення підприємці звернулися до Сергія Галушка з єдиним проханням: дати дозвіл останній раз у неділю торгувати на площі Перемоги і вже з понеділка переїхати всередину ринку. Секретар міської ради, порадившись у телефонному режимі з міським головою, задовольнив їхнє прохання.

 

Неділя

Попри досить песимістичні очікування недільний ринок на новому місці таки відкрився і запрацював. На ньому в перший день роботи вистачало як продавців, так і покупців. Чимало кобелячан і гостей міста приїхали на ринок на власному автотранспорті. Дехто ж добирався пішки або на таксі.

Один із продавців, підприємець із Кременчука, розповів: «Ви знаєте, я думав буде гірше. Більше всього боявся боїв за місця. Але кобеляцькі контролери, молодці, спрацювали добре. Вони попередньо склали схему і швиденько розставили всіх по місцях. І покупців було чимало».

Із головних недоліків підприємець назвав відсутність туалету. Убиральню, що знаходиться на території АЗС, швиденько закрили. А дирекція нового ринку поки що спромоглася лише на встановлення біотуалету. Крім того, бізнесмени скаржились на відсутність гарячих напоїв, пиріжків та бутербродів. Їх на ринку поки що не продавали.


Автор: Дарія СТАРОСТІНА, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
13 квітня 2013, 13:39 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації