Вхід | Реєстрація

Селяни відсудили землю в «Добробуту»

Селяни відсудили землю в «Добробуту»

Кілька жителів Бутенківської сільської ради, звернувшись до суду, добилися визнання недійсними договорів оренди. Тепер намагаються забрати свою землю.

Спочатку трішки передісторії. Одразу після ліквідації колективних сільськогосподарських підприємств на території Бутенківської сільської ради утворилось підприємство під назвою «Здобуток». Керував ним знаний далеко за межами Кобеляцького району Микола Сердюк. Підприємство досить швидко стало одним із найбільших і найуспішніших у Кобеляцькому районі. «Здобуток» вирощував прекрасні врожаї, купляв нову сучасну техніку, вчасно проводив оплату за користування паями. Здавалось, що попереду лише нові успіхи і райдужні перспективи.

Та близько двох років тому процвітаюче підприємство припинило своє існування. «Здобуток» був поглинутий агрофірмою «Добробут». Місцеві селяни довго протестували з цього приводу, не бажаючи співпрацювати з новими орендарями землі, але це ні до чого не призвело. Угода була юридично оформлена і «Добробут» почав обробляти землі, колись орендовані «Здобутком». Та в 2013 році в селян з’явились юридичні підстави припинити співпрацю з агрофірмою.

 

Ми виграли два суди і вже нічого не боїмося

Ще восени 2012 року близько двох десятків бутенківських селян звернулися до керівництва «Добробуту», повідомивши, що після закінчення терміну дії договору оренди припиняють будь-які стосунки з агрофірмою. За словами людей, угода (ще з «Здобутком») закінчувалась навесні 2013 року. Далі вони збирались працювати на землі самостійно. Та восени поля знову були зорані тракторами «Добробуту». Як стало відомо пізніше, юристи і керівники фірми вважали і вважають, що договір оренди закінчується аж у 2015 році. Їх мотивація: угоди були офіційно зареєстровані в органах землеустрою в 2010 році. Отже, з цього часу і потрібно рахувати п’ять років дії договору.

Тоді 17 бутенківських селян звернулися до суду і суд першої інстанції задовольнив їх вимоги, визнавши договір оренди недійсним. Після цього відбулось засідання ще й Апеляційного суду в Полтаві. Він, у більшості випадків, залишив у силі рішення суду першої інстанції. Це відбулось 20 березня. Вважаючи, що судова епопея вже закінчилась, люди найняли одну з кобеляцьких землевпорядних організацій, щоб розмежувати власні паї і отримати на них усю необхідну документацію.

У п’ятницю, 12 квітня, роботи розпочалися. Того дня побували на «полі розбрату» і співробітники «ЕХО». Землевпорядники проводили свої виміри, а кілька чоловіків і жінок спостерігали за їх діями. «Ми ж і «Добробут» предупредили, що мірятимем, — каже вусатий чоловік. — Но ніхто з них не удосужився приїхати».

Найбалакучішою виявилась Надія Стрюк: «Ми їх по-людському просили, не оріть, не трогайте. Так ні ж, не слухають. А про рішення суду, знаєте, як кажуть? Засуньте його в одне місце. Ну, нічого. Ми тепер грамотні, два суди виграли. Ось колишні межові встановимо, нехай попробують порушити. Ми зразу — в прокуратуру. Це вже кримінальна відповідальність буде». Люди в розмові дуже дякували своєму адвокатові Ігорю Кісілю, який допоміг їм виграти справи в судах. А одна жіночка, зіпершись на велосипед, зітхнула і промовила: «Ну де вони ті мільйонери на нашу голову взялись? Ну звідки в них ті мільйони?»

А ввечері селяни знову зателефонували до редакції: «Приїжджайте скоріше, «Добробут» свої трактори на поле пригнав». Поскільки одразу виїхати на місце події не вдалося, то про наступний розвиток подій на полі біля Бутенок довелось дізнаватись по телефону. Люди розповіли, що не дали змоги працювати тракторам агрофірми. Натомість викликали на місце події наряд міліції і сказали, що напишуть заяви про інцидент на ім’я начальника райвідділу внутрішніх справ, прокурора Кобеляцького району та голови райдержадміністрації.

 

А тепер ви засовуйте свої бумажки самі знаєте куди

У понеділок у Бутенки на зустріч із селянами прибула «важка артилерія» в особі генерального директора агрофірми Олександра Коваленка, керуючого відділом Олександра Приходька, юриста Сергія Шендрика та інших відповідальних осіб «Добробуту». Зрозуміло, що розмова відбулася стосовно майбутньої долі землі. Олександр Коваленко, кілька разів підкресливши, що є законослухняним громадянином, не менш підкреслено попросив селян дати можливість допрацювати сільськогосподарський сезон на їх паях. Він пообіцяв: «Усі необхідні заяви я підпишу хоч зараз. Але, люди, прошу вас, почекайте до 1 серпня. Ми навіть готові виорати цю землю перед тим, як ви її заберете».

Та на компроміс селяни не пішли. Під час розмови вони нагадали Коваленку та його підлеглим і купівлю «Здобутку», і зневажливе ставлення до них та до судових рішень, і звільнення декого з них із роботи, і навіть створення в Бутенках комунгоспу. Одна з жінок дуже емоційно підсумувала: «Раніше потрібно було з нами по-людськи розмовляти, а тепер вже ви засовуйте свої бумажки самі знаєте куди». Розмова закінчилась нічим. Щоправда, Олександр Коваленко висловив готовність вести індивідуальну розмову з кожним пайовиком із числа тих, хто пройшов і виграв судову епопею.

 

Найшла коса на камінь

Під час зустрічі з селянами юрист «Добробуту» Сергій Шендрик заявив, що агрофірма направила касаційну скаргу до Вищого спеціалізованого суду. І, за його словами, селяни повинні ще почекати, адже рішення Апеляційного суду не набрало законної сили.

На противагу цьому твердженню, Ігор Кисіль, який захищав у судах інтереси селян, безапеляційно стверджує: «Рішення суду набрало законної сили. Усе, ніяких договірних відносин між людьми і «Добробутом» немає, а касаційну скаргу можуть іще й не розглянути.

Ми звернулись до двох фахових юристів, які не є учасниками даного спору, щоб вислухати їх точку зору. Обоє, не змовляючись, сказали, що рішення Апеляційного суду вступило в силу. Отже, «Добробуту» вже нічого робити на землі сімнадцятьох бутенківських селян. До речі, дещо пізніше з подібними заявами до судових інстанцій звернулись іще півсотні жителів Бутенок.

…Уранці в середу до редакції знову подзвонили з Бутенок і повідомили, що вночі трактори «Добробуту» посіяли соняшник на відсуджених паях. У село знову поїхали міліціонери. Коса таки найшла на камінь. І, напевне, уже час діяти і прокуратурі, і голові райдержадміністрації.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
18 квітня 2013, 14:02 | Кобеляки | Суспільство
1. Селянин / 22 квітня 2013, 17:35
О молодці поважаювибір..більше б таких селян краще б Украіна жила
2. эсэр / 5 травня 2013, 22:50
перекультівірувати добробутівський соняшник і ждати рішення вищого спеціалізованого суду.моя вам порада.
3. че гевара / 10 травня 2013, 21:36
Час діяти кому?Бабло вже взяте.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації