Вхід | Реєстрація

Загнати короля

Загнати короля

12-го квітня у шаховому клубі імені Івана Джалого проходить шаховий турнір, присвячений Дню космонавтики.

Що таке шаховий турнір? Це коли разом збираються кільканадцять дорослих дядьків, які за кілька годин мають провести сім-вісім партій у шахи. Кожна така партія — це напруження мозкових звивин, швидка оцінка стилю та манери гри суперники і, звичайно ж, власна тактика і стратегія. І хоча шахи не такі видовищні, як, приміром, мотобол чи футбол, але за багатьма партіями дуже і дуже цікаво спостерігати.

Наприклад, взяти турнір до Дня космонавтики. На ньому традиційно були свої фаворити — Коба, Пов’якало, Старченко, Гаспарян. Тому найбільш цікаво було стежити за партіями між такими «зубрами».

Уже в другому турі між собою зустрічаються Віктор Коба та Микола Пов’якало. У середині партії Антонович помиляється. І Микола Пов’якало отримує реальний шанс поставити своєму давньому другові та противнику мат. Але йому катастрофічно не вистачає часу. Навколо дошки збираються інші учасники турніру, які з цікавістю спостерігають за ходом партії і гадають: встигне? не встигне? Загнати самотнього короля в центрі дошки не так то і просто. Але за кільканадцять секунд до падіння прапорця Пов’якало таки заганяє опонента у кут дошки і ставить мат ферзем.

— А якби не встиг? — підсміюються колеги-шахісти. І сідають за наступні партії.

Михайло Васюта із Супротивної Балки скаржиться на те, що гра у нього у цей день не йде. Тому він програє навіть слабшим суперникам. Але в одній з партій удача повертається до нього лицем. Спочатку Михайло програє опоненту одну фігуру, але в кінці партії затискає його своїми пішаками і на додачу ставить вишуканий мат конем. При цьому радіє так, ніби став чемпіоном світу. Та за високі місця йому, звичайно ж, поборотися вже не вдається.

Перше місце за підсумками турніру займає Микола Пов’якало, який лише останню партію — із Олександром Коваленком — зводить унічию. Загалом він набирає 6,5 очок. Другим стає Віктор Коба із 5 очками. Стільки ж набирає Микола Старченко, який фінішує третім.

Наступний шаховий турнір відбудеться 7 травня. І присвячений він буде Дню Перемоги. Напруження мозку та цікаві партії гарантуються!


Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
19 квітня 2013, 11:25 | Нові Cанжари | Спорт і здоров'я
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації