Вхід | Реєстрація

Кобелячок стане глибшим за Ворсклу

Кобелячок стане глибшим за Ворсклу

Передусім, завдяки зусиллям кобеляцької громади роботи з розчищення річки продовжуються.

За останні кілька тижнів річка Кобелячок у районі так званої Бабенкової ями змінилася до невпізнання. І схоже, що давня мрія тієї частини кобелячан, які живуть у цьому районі, поволі стає реальністю. Кілька років люди лише говорили про катастрофічне обміління водойми і згадували ті часи, коли на ній стояли млини, у воді було багато риби і могли плавати та пірнати люди. Та зміна клімату і бездумне втручання в природу зробили свою недобру справу. І ось вже в минулому році в районі Бабенкової ями річка практично пересохла.

У тому ж минулому році продовжилось розчищення і поглиблення русла Кобелячка за державний кошт. Щось було зроблено, а потім закінчилися гроші. Це вже є традицією. Вона породжена специфікою вітчизняного фінансування. Так фінансують усе: і ремонт доріг, і розчищення річок, і будівництво соціального житла. Дали трішки грошей, трішки зробили, на рік-два покинули, а потім знову згадали. Там украли, тут працювали, скрізь недофінансували. Ефективність таких робіт стрімко наближається до нуля, а в народі про подібне кажуть: «С…ла, мазала, глини не хватило».

Та не будемо про сумне, будьмо оптимістами. Завдяки зусиллям частини кобеляцької громади, передусім приватного підприємця Юрія Срібного, роботи з розчищення Кобелячка продовжились, навіть попри відсутність державного фінансування. Кобелячани почали рятувати річку власними силами. Хтось дав гроші, хтось — техніку, інші взяли в руки лопати, граблі й сокири і зробили свій внесок звичайною фізичною працею.

І попри скептичні настрої іншої частини кобелячан, проект, який на перший погляд здавався авантюрою, почав приносити результати. Легендарний плаваючий екскаватор таки з’явився і запрацював на Кобелячку. До речі, ця техніка вже кілька років знаходилась у Кобеляках, просто її ніхто не використовував.

Екскаватор поки що пропрацював на розчищенні річки 16 годин. Але за цей час зробив дуже багато. Ця суперпотужна техніка здатна поглибити русло до семи з половиною метрів і за вісім годин роботи вийняти тисячу кубометрів ґрунту. Кобелячок до такої глибини не чистять, але, як стверджує депутат міськради Віктор Фесюра, який виконує для екскаваторника функції своєрідного лоцмана, після завершення робіт Кобелячок, у районі Бабенкової ями, стане глибшим і повноводнішим, аніж Ворскла.

Там, де не потрібна техніка, до роботи беруться людські руки. Під час уже трьох проведених суботників, кобелячани встановили бетонні жолоби для стоку талої і дощової води, посадили 73 берези і 50 верб, розчистили сотні метрів берега.

У минулі вихідні на місце проведення робіт почергово приїжджали голова Полтавської ОДА Олександр Удовиченко та депутат облради Тетяна Корост. Вони дали побаченому схвальну оцінку. Тому, швидше за все, у травні депутати виділять на розчищення річки ще 300 тисяч гривень.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
19 квітня 2013, 12:29 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації