Вхід | Реєстрація

«Ваш син когось толкнув, думайте шось»

«Ваш син когось толкнув, думайте шось»

Схоже, що з приходом весни активізувались не лише аграрії та кліщі, а й шахраї різної масті.

У минулому номері «ЕХО» ми повідомляли про один із засобів, за допомогою яких шахраї намагаються «розвести», тобто обдурити, законослухняних, але довірливих громадян. Це відбувається у випадках, коли ви губите мобільний телефон і даєте про це оголошення в газету. Одразу ж знаходяться «доброзичливці», які пропонують повернути вам мобілку за винагороду. При цьому, як правило, шахраї вимагають попередньої оплати. Варіанти можуть бути різні: поповнити рахунок мобільного, перерахувати гроші на банківську картку тощо. Тільки-но ви це зробите, можете одразу забути і про втрачений телефон, і про перераховані кошти. При цьому знайти і притягти до відповідальності того, хто вас обдурив, практично неможливо. Тому в подібних випадках ні в якому разі не можна здійснювати попередню оплату. Діяти можна лише так: вам повернули телефон, ви віддали гроші. Якщо захочете, звичайно.

Та з приходом весни активізувалась і так звана шахрайська «важка артилерія».

Ці люди теж пробують обдурити інших за допомогою мобільних телефонів, але масштаби обману в них більші і діють вони нахабніше та цинічніше. Про подібний вид шахрайства ми також розповідали, але то була суто теорія. Та днями в редакцію зателефонували і повідомили, що шахраї вже добралися і до Кобеляк.

До нас подзвонила жителька Сухинівки Валентина Бутиріна. Читачі «ЕХО» знайомі з нею по історії зі скандальним шоу «Вмієш? Співай!». Валентина Іванівна є мамою переможця шоу Василя Стогнія, який, на жаль, так і не отримав грошовий приз. Та в даному випадку мова йшла вже не про пісенно-кримінальне шоу.

Днями Валентині Бутиріній подзвонили на мобільний телефон. Дзвінок був здійснений із незнайомого їй номера. Голос, схожий на голос її сина, через схлипування промовив: «Мама, я толкнув людину». І далі щось нерозбірливе. Потім трубку взяв інший чоловік, нібито слідчий міліції. Він повторив: «Ваш син толкнув людину». І додав: «Думайте щось». Під словосполученням «думайте щось» малось на увазі залагоджування можливої кримінальної справи за допомогою грошей.

Після того як коротка розмова закінчилась, жінка кілька хвилин перебувала в шоковому стані. Це саме той ефект, на який розраховують шахраї. Потім їй вдалося зібратися з силами і почати логічно думати й аналізувати ситуацію. Жінка згадує: «Я подумала, що Вася в цей час повинен перебувати на заняттях. А мені сказали, що він біля якогось магазину. Потім мене насторожило слово «толкнув». У лексиконі сина його не було».

Далі жінка зробила дуже правильний крок. Вона зателефонувала синові, а той спокійно відповів, що знаходиться на «парах» у коледжі і з ним все нормально. І ось після цього заспокоєна, але обурена, мама вже зателефонувала «слідчому» і виказала йому все, що дійсно про нього думає. Зараз, через кілька днів після події, Валентина Іванівна каже: «Повністю заспокоївшись, я вирішила розповісти про цей випадок через газету. Я ж розумію, що то були шахраї, які хотіли видурити з мене гроші. Я не «клюнула» на їх вудочку, а чиясь мама чи тато можуть повірити і запанікувати. Та й віддадуть свої гроші якимось пройдисвітам».

Дійсно, подібний спосіб обману нині дуже популярний в Україні. Будь-кому на мобільний телефон можуть подзвонити і сказати, що їх родич, як правило — дитина, вчинили злочин.

І одразу ж запропонують залагодити справу, отримавши певну суму грошей. Причому це будуть цифри з трьома нулями.

Як психологи, так і правоохоронці в таких випадках радять у жодному разі не панікувати. Потрібно пам’ятати: отримана з чужих вуст інформація, навіть найстрашніша, ще не є доконаним фактом. Тому необхідно відразу ж зв’язатися з родичем, який потрапив у халепу. При неможливості це зробити, телефонуйте в міліцію. Лише після цього можна здійснювати будь-які інші дії.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
19 квітня 2013, 15:36 | Кобеляки | Цікаве
1. ansambl / 19 квітня 2013, 18:08
"толкнув" такого слова нет в укр языке.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації