Вхід | Реєстрація

Власники «Жигулів» і «Таврій» дружно проігнорували нові вимоги ПДР

Власники «Жигулів» і «Таврій» дружно проігнорували нові вимоги ПДР

Цим самим успішно спростувавши міф про те, що головними порушниками Правил дорожнього руху є водії дорогих автомобілів.

Безумовно, дане твердження стосується не всіх вимог ПДР, а тому не можна робити остаточні висновки, оперуючи даними спостереження, проведеного однією людиною протягом кількох хвилин. Та все ж…

Як відомо, з 15 квітня в Україні почали діяти зміни, внесені до Правил дорожнього руху. Деякі нововведення, скажімо, такі як заборона паркуватися на газонах, актуальні далеко не для всіх водіїв, а виключно для тих, хто проживає в населених пунктах із наявною газонною частиною, а деякі стосуються абсолютно всіх власників механічних транспортних засобів.

15 квітня автор даної статті, їдучи з Кобеляк у Бутенки і в зворотному напрямку, вирішив перевірити, як колеги-автомобілісти відреагували на зміни в ПДР. Конкретніше, на пункт 9.8, який зобов’язує за межами населених пунктів у світлу пору року в період із 1 жовтня до 1 травня рухатися з увімкненими ходовими вогнями або ближнім світлом фар.

Спостереження велося, можливо, не за найбільш передовою, але досить дієвою технологією. Доки їхав, доки й рахував на скількох машинах фари увімкнені, а на скількох — ні. Спеціально зупинився після цифри сто, щоб відсотки легше було рахувати. Крім спостереження за кількістю, намагався визначити і якісний склад порушників або навпаки — дисциплінованих водіїв.

Були отримані досить цікаві дані. Із 100 автомобілів (як вантажних, так і легкових) на 71-му ходові вогні, ближнє світло фар або габарити були увімкнені. До речі, увімкнене світло габаритів теж є порушенням, але їх було зараховано до дисциплінованих водіїв. Двадцять дев’ять автомобілістів, тобто третина, проігнорували зміни в Правилах дорожнього руху.

Та найбільше приводів для роздумів дав аналіз якісного складу порушників. Серед них виявився один водій рейсового автобуса, два — однієї дуже відомої агрофірми, десять — мікроавтобусів. Усі інші шістнадцять їхали на «Жигулях» або «Тавріях». Практично 90 відсотків власників продукції «АвтоВАЗу» дружньо проігнорували вимоги ПДР. При цьому світло не ввімкнули як власники стареньких «копійок», так і більш сучасних «десяток».

Власники «мажористих» автівок, навпаки, усі, без винятку, їхали з увімкненим світлом. Найдорожчою машиною-порушником виявилася «Тойота-Королла». От і вір після цього твердженням, що найбільш злісними порушниками ПДР є мажори на джипах. Щоправда, необхідно зробити уточнення. Зараз мова йде виключно про один пункт Правил дорожнього руху. Адже під час спостереження довелось бачити, як «Шкода-Октавіа» із увімкненим ближнім світлом браво обганяла колону інших автівок, перетнувши суцільну розділову смугу.

P. S. Коли матеріал був готовий, на мобільний зателефонував знайомий і попрохав: «Швидше дзвони даішникам. Біля «Опта» (база «Два куми») п’яний неадекват на «сімці» баклажанного кольору нікого не слухає і хоче їхати».

Наскільки відомо автору, «ВАЗ-2107» не є автомобілем, на яких їздять багатії, а керування транспортним засобом у стані алкогольного сп’яніння є найтяжчим і найстрашнішим порушенням Правил дорожнього руху.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
20 квітня 2013, 12:15 | Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації