Вхід | Реєстрація

У День Перемоги війна не закінчилася

У День Перемоги війна не закінчилася

Про смерть штрафників під Будапештом, переможний салют у Празі та війну, яка не закінчилася 9-го травня, говорили ветерани за круглим столом в управлінні праці та соціального захисту населення.

Їх зовсім небагато — всього шість чоловік. Літні жінки та чоловіки, трохи соромлячись та ніяковіючи, розсаджуються за столом у кабінеті начальника управління. На столі — цукерки та печиво і чашки для чаю. Наталія Гомля пояснює ветеранам, що зустріч за круглим столом вирішили провести у такій напівофіційній атмосфері. На початку зустрічі вона розповідає про ініціативи президента, пільги та субсидії. Ветерани слухають, але не дуже уважно. Із колонок комп’ютера негучно долинають слова пісні: «А значит нам нужна одна победа! Одна на всех — мы за ценой не постоим!» Ветерани слухають і починають згадувати кожен своє.

— Боже, як же вони просилися! Як же вони жити хотіли! «У нас же дітки вдома! Нас же там ждуть!» — із болем згадує Катерина Степанівна Нілова, яка у роки війни працювала у медсанбаті. На її очах помирали тяжкопоранені, яким іноді вже нічим не можна було допомогти.

Доки вона розповідає про війну, двоє літніх ветеранів на протилежному боці столу обговорюють речі більш буденні та прозаїчні.

— Ти, мабуть, на двадцятку більше мене получаєш? — сміється один.

— Я? У мене оце зараз 2920.

— А у мене 2960. Значить, я більше.

Чоловіки замовкають і разом з іншими слухають продовження розповіді Катерини Нілової.

— На самій передовій я не була. Але наш сортувальний госпіталь завжди стояв поруч із лінією фронту. Снаряди до нас долітали… Пам’ятаю, якось прибігає до нас комдив, уся шинель у крові і кричить так страшно: «Давайте нам людей! Нас зараз усіх у полон візьмуть!» Ну нас одразу глибше у тил відвели. А тому комдиву кинули на підтримку роту штрафників. Так із 270 чоловік ніхто не вернувся… Було це під Будапештом…

День Перемоги Катерина Нілова зустріла у Празі. Про кінець війни розмови у їхній частині ходили кілька днів. Але ніхто не знав точно — скільки ще воювати.

— Ми лягли спати. Раптом вночі — постріли, з автоматів, з пістолетів! Небо усе червоне! «Ну, думаю, нас точно оточили!» Коли забігає хтось у палатку і каже: «Не бійсь! Це салют! Війна кінчилась!» Ми і обіймались, і цілувались, і плакали — не могли повірити, що вже кінець. А через три дні нас погрузили у вагони і відправили на Дальній Восток.

Для багатьох частин війна не закінчилась 9-го травня. Хтось після номінального Дня Перемоги добивав німців у Празі, а хтось — таких було більшість — у ешелонах їхав на війну з Японією. Частину, в якій служила Катерина Степанівна, перекинули через Монголію у Китай. У дорозі бійці провели не багато, не мало — місяць!

— І я там був! — раптом долучається до розмови Андрій Григорович Солодовник. — Кіно є по телевізору таке «Наказ — перейти границю!» Ото я там воював!

Деякий час Катерина Степанівна та Андрій Григорович разом згадують, як страшно було їхати через великі гори, як у Монголії від спраги помирали солдати. І як довго насправді їм ще довелося чекати на закінчення війни.

— Я 46-й дома вже зустрічала! — згадує Катерина Нілова.

— А я ще 7 год був у армії! — підхоплює Андрій Солодовник. — Ми після Японії ще на Північну Корею пішли. Я до Сеула 12 кілометрів не дійшов. А потім служив у Китаї в радянській комендатурі.

Ветерани на деякий час замовкають. Думають про щось своє. Потім згадують, що від Дня Перемоги минуло вже 68 років.

— Хоч би до 70-річчя Побєди дожить! — говорить одна із літніх жінок.

— А я буду довше! — оптимістично відповідає їй інша.

Не дивлячись на похилий вік, здоров’я у ветеранів ще міцне. Це якщо судити із їх розповідей.

— От мені 93 роки. Ноги у мене не болять, голова не болить, тиск підіймається рідко. От голова наче працює, а сила вже тіряється, — нарікає Катерина Степанівна. — Це і є фізіологічна старість. Я сама медик, я знаю.

Розмови про здоров’я перериває В’ячеслав Мусійович Семиволос. Він присутній на засіданні і як голова ради ветеранів району, і як дитина війни. У рік завершення війни він був ще маленьким, проте дещо з тих часів усе-таки пам’ятає.

— Пригадую, було це у 45-му, жили ми у дідовій хаті. І я дивлюся у вікно — йде солдатик у шинельці. Я придивився і гукаю бабусю: «Дєдушка прийшов!» А вона тільки рукою махає — не балуйся. Я знову їй гукаю. Вона обернулася, а дідусь уже на порозі. Сльози були, радість. А потім він як дізнався, що син і зять на війни погибли, то сів на лавку і заплакав: «Лучче б я не вернувся, а вони вижили…»

Може, так співпало, але ті з присутніх, хто воював на фронті, 9-го Травня перемогу не зустріли. Для них війна продовжувалась іще довгі тижні та місяці.

— Ми в 12 ночі 8-го відсалютували на честь Дня Перемоги. І пішли воювати далі! Нас кинули добивати німців на Косу! — згадує Петро Іванович Яковенко. — Аж до 20-го числа ми їх там колотили. А потім відтіля — одразу на Японію!

Ось так. Хоча 9 травня і записане в усіх календарях червоною датою, але днем закінчення війни цю дату вважати було б неправильним. Адже і після 9-го ще гинули солдати — у Празі та Берліні, Японії та Кореї. Якби не живі свідки тих подій, ми б навряд чи про це дізналися ось так — із перших вуст. Тому такі зустрічі є дуже цінними та інформативними. Дуже дорогі такі зустрічі і для самих ветеранів. Адже їм і потрібно то небагато — трохи уваги та бажання вислухати.

Після закінчення зустрічі ветерани дякують Наталії Гомлі та її заступнику Миколі Плахотніку за організацію круглого столу. А ті вручають стареньким квіти та цукерки. І обіцяють частіше запрошувати на подібні зустрічі. Це дійсно треба робити частіше. Не лише напередодні 9-го травня. Адже коли не стане їх, хто розповість нам про ту війну?


Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook


1. Юрій Лісовський / 9 травня 2013, 18:52
Такі, війна ще не закінчилася, бо ще не покарано комуно-більшовизм та фашищм від біло-блакитних. А от сайт "ЕХА" мене неприємно здивував: не думав, що ви підтримуєте імперські комуно-більшовицькі символи, я гадав, що ви нормальний, тверезий ресурс(((...
2. 404 / 9 травня 2013, 19:59
юрій лісовський-ти даун.люди цим живуть.причому тут комуно-більшовизм.
3. соль / 9 травня 2013, 20:33
Сайт "ЕХА" це "цвіточки" в порівнянні з "Колосом", який надрукував статтю про " ветерана" котрий років 20 тому палив двері у під'їздах та бив вікна у жителів Кобеляк.
4. Юрій Лісовський / 9 травня 2013, 22:13
2. 404 пише:
«юрій лісовський-ти даун.люди цим живуть.причому тут комуно-більшовизм.»


Я, звісно, уявляю, наскільки високоінтелектуальною може бути відповідь деяких неадекватів, але все ж вам, вельмишановний, відповім: люди - так, живуть, і я поважаю ветеранів. Але я не поважаю той режим, котрий знищував людей і відродити паростки якого хочуть окремі антиукраїнські елементи.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації