Вхід | Реєстрація

Час, коли все було добре

У понеділок мені довелося побувати на зустрічі з ветеранами війни. І вони після розповідей про бої, крики поранених у медсанбатах, бомбардування Києва раптом перескочили на дещо іншу тему.

— Як же гарно ми жили! — згадували ветерани. — Усі дружні були, будь-яка робота нам була не страшна. А люди які були! Ех! Зараз не ті вже часи…

Потім ветерани заглиблювалися у спогади все далі й далі. Згадували, що робили шість (а то й сім) днів на тиждень. Що мало хто коли-небудь досита наїдався. Що білий хліб чи м'ясо у той час для їх сімей були мало не розкішшю. Від їх розповідей ставало страшнувато. І лишалося дивуватися: чому ж тоді вони і досі так ностальгують за тим часом? Можливо, просто тому, що у важкі післявоєнні роки відбудови вони всі були молодими, здоровими та красивими? А хіба не молодість — найщасливіша пора нашого життя? Хіба це не той золотий час, коли здається, що тобі під силу все і ти можеш стати ким завгодно? Може, так. Але чомусь все одно не віриться, що тогочасний Радянський Союз був таким уже райським місцем, у який ветерани хотіли б повернутися і після семи десятків років.

А може, справа у тому, що з відстані років все видається ідеальнішим, кращим, ніж було насправді? У нас зараз півкраїни сумує за Радянським Союзом. Бо там були безкоштовні квартири, медицина і ковбаса по 2,20.  І мало хто згадує, що там іще були черги, дефіцит і блат. Дещо менше людей сумують не за державою, що розвалилася, а за якимось певним часовим проміжком її історії. Напевно, тим, у який їм жилося найкраще. Хтось із теплотою згадує часи Хрущова, коли після смерті Сталіна люди хоч трохи перестали боятися. Хтось, заплющуючи очі, уявляє брежнєвські часи застою. А комусь, виявляється, жилося значно краще у часи новітньої історії української держави.

— Ти знаєш при якому президенті в Україні найкраще жилося? - запитав мене один знайомий. І, не чекаючи моїх варіантів, приголомшив: — При Кучмі!

Ну-ну, пригадую-пригадую. Це, здається, той дядько, при якому розтягли колгоспи? Ще пам’ятаю, як у той час батько ходив на роботу, але зарплату не приносив. Її просто не платили. Місяцями. А комусь у цей час було дуже добре.
Хтось, і таких немало, не знайшовши спільної мови із нинішньою владою, із сумом згадує часи Віктора Андрійовича, який було почав будувати в Україні демократичне суспільство. Але далі власної пасіки так і не зайшов. Та порівнюючи нинішній та той, минулий, час, деякі мої знайомі стверджують, що тоді жилося краще. Може, так воно і було.

Ностальгувати, звичайно, приємно. Можна сидіти на лавці та ділитися з сусідом спогадами про те, як гарно ти жив у «…ому» році. А можна підвестися і зробити так, щоб гарно тобі жилося сьогодні. І завтра. Але це, звичайно, складніше.


Автор: Володимир Паршевлюк


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
10 травня 2013, 09:28 | Нові Cанжари | Редакційна
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації